Seçim Şarkılarının Galibi Aynı

Dünya Hali
Seçim şarkılarının galibi ise sözleri arasında AK Parti ya da Başbakan Erdoğan’ın adı geçmeyen ‘Aynı’ adlı parça oldu. Siyasi farklılıklara değil, toplumsal birlikteliğe vurgu yapan ...
EMOJİLE

Seçim şarkılarının galibi ise sözleri arasında AK Parti ya da Başbakan Erdoğan’ın adı geçmeyen ‘Aynı’ adlı parça oldu. Siyasi farklılıklara değil, toplumsal birlikteliğe vurgu yapan parçanın mimarı sanatçı Özhan Eren, "Aynı’nın telifi Plevne’nin, Çatalca’nın, Çanakkale’nin, Medine’nin kahramanlarına, Asım’ın nesline aittir" dedi.

AK Parti’ye 3. seçiminde demokrasi tarihimizin ilklerini yaşatarak ‘ustalık’ mazbatasını kazandıran felsefe, kendisini ilk olarak sandıkların kurulmasına günler kala televizyonlarda dönen bir kliple gösterdi. Sert üslupların, sokağa taşan gerilimlerin yaşandığı propaganda sürecine AK Parti’nin ‘Bir Allah’ın kuluyuz biz’ diyerek toplumun her kesimini kucaklayan yıllanmış Anadolu türküsü kıvamındaki şarkısı damgasını vurdu.

‘Kara Tren’ gibi ‘usta’ eserlere imza atan sanatçı Özhan Eren tarafından hazırlanan ‘Aynı Yoldan Geçmişiz Biz’ adlı şarkının klibinde farklı bölge, kültür ve inançlardan sade vatandaşlar rol aldı. Şarkıda vurgulanan ‘farklılıklara rağmen biriz’ mesajı, seçim sandıklarından da çıktı. AK Parti, yüzde 49.9’luk oy oranıyla ülkenin dört bir yanından destek alırken, Eren’in çalışması da seçim şarkılarının galibi oldu. Seçimlerin olay şarkısının yazarı Özhan Eren, Yeni Şafak’ın sorularını cevaplandırdı.

AKİF’İN GÖNLÜ DE ‘AYNI’

Şarkının sözleri parti propagandasından çok, birliğe vurgu yapan bir Anadolu türküsü gibi. Hatta sözlerin içinde ne AK Parti ne de Başbakan Erdoğan’ın adı geçiyor. Mesaj kaygısını farklı kılan neydi?

Doğrudur; sözlerin içinde AK Parti yok. Başbakan Erdoğan’ın adı da geçmiyor. Ama onların çok uzun yıllardır dile getirdikleri felsefeler üzerine bina edilmiştir şarkının sözleri. Ben bunu asla bir siyasi partinin sloganlarından şarkı üretmek olarak da görmüyorum. Çünkü, bu bizim, hayata, insanlara bakışımızın ifadesi zaten. Bugüne de ait değil; Mehmet Akif merhumun gönlünden çıkanların günümüzde de tekrar edilmesi gayretinden ibarettir söylediklerimiz. ‘Değil mi ki cephemizin sînesinde îman bir… Sevinme bir, acı bir, gaye aynı, vicdan bir… Değil mi ki koşan Çerkez’in, Laz’ın, Türk’ün.. Arap’la Kürt ile bâkîdir ittihadı bugün. ‘Gönüller bir, dualar bir’deki ‘bir’, işte o ‘bir’ ve "Aynı" işte o ‘aynı’.

‘BİR OLALIM’ DUALARI YAZDIRDI

‘Aynı’nın çıkış noktası, seçim sürecinde tırmandırılan gerilimlere cevap mıydı?

Düşünmek lâzım, ‘Memleketimizde farklılıklarımızın körüklenmediği, gerilimin tırmandırılmadığı bir dönem var mıdır ki’ diye. 1700’lerin sonunda İstanbul’da görev yapan bir Amerikalı diplomatın kendi ülkesine geçtiği bir rapordan bahseder tarihçiler: ‘Türklerden bir başarı beklemeyin, çünkü organize olma becerilerini kaybetmişler’ diyen diplomattan. ‘Biz 93 Harbi’ni niye kaybettik, biz Balkan Harbi’ni niye kaybettik’ sorularına Sultan Hamid’in verdiği cevaplara bakmak lazım ki bugün neyin mücadelesi yapılmaktadır, daha iyi anlayabilelim. Eğer ‘Tarih tekerrürden ibaret olmasın’ diye bir derdiniz varsa, ‘Yeter artık, birlik olalım olabildiği kadar; hiç olmazsa ayrıştırma meraklılarına karşı bir araya gelelim’ diye bir derdiniz varsa, ‘Bir olalım, diri olalım’ duanız, bir Elazığ gecesinde ‘Aynı’ isminde bir şarkı olarak yazılmaya başlar.

YÜKSEK OY, DUALARIN BEREKETİ

Parçanın ‘farklılıklara rağmen birliktelik’ felsefesi sizce sandığa yansıdı mı? AK Parti, rekor oyunu bu felsefeye mi borçlu?

Rekor oyun nerelerden geldiğini kavrayabilmemiz için geçmişi iyi incelememizin faydalı olacağı kanaatindeyim. Bugün, dünya çapında bir lidere sahipsek çok şükür, bunun temellerinin atıldığı 1994 yılına bakmamız lazım. O yıllardan günümüze kadar gerek lider olarak, gerek onun şekillendirdiği örgütler, hükümetler olarak nelerin başarıldığına bakmak lazım. Hele ki Anadolu’dan yükselen dualara bakmak lazım. Bütün bunların bereketidir hâsıl olan netice…

‘Öteki Türkiye’ vatandaşı

Klipte yer alan oyuncuların amatör vatandaşlar olduğunu biliyoruz. Tercihinizi sade vatandaştan yana kullanmanızın sebebi nedir?

Sade vatandaş, sıradan vatandaş, bizim vatandaş; Nabi Avcı beyin tabiriyle öteki Türkiye’nin vatandaşları… Zaten onlar adına yaptığımız bir duadan, bir dilekten ibarettir ‘Aynı’. Her birimiz parmak izimiz sayısınca farklı olsak bile… Aynı bağın güllerinin ortak malıdır şarkı da, klip de, oynayanlar da, sunanlar da…

Halk ‘Yeter artık’ dedi

‘Aynı’nın bu kadar büyük ilgi görmesini neye bağlıyorsunuz?

Bütün kirletme mücadelelerine rağmen çok şükür tertemiz duran gönlümüze. Halkımızın "yeter artık" diyen sağ duyusuna; ya da Serdar Erener’in ifadesi ile "Game over" diyen milletimize.

Telifi Asım’ın nesline ait

Seçimler geride kalmasına rağmen şarkınız hâlâ dillerde dolaşıyor. Albümleştirmeyi düşünüyor musunuz?

Hayır. Şarkı, siyasî görüş farklılıklarına hiç takılmadan, hepimizindir. Madem coştuk, hadi gönlümüzce söyleyelim. Telifi zaten Plevne’nin, Çatalca’nın, Çanakkale’nin, Medine’nin kahramanlarına aittir, Asım’ın nesline aittir. O yiğitlerin fedakarlıkları sayesinde biz bu topraklarda şarkılar-türküler söyleyebiliyoruz. Vatandaşlarımız internet sitelerinden ücretsiz indirsinler şarkımızı. Kopyalasınlar. Helalimdir. Tek talebim var, aman duayı eksik etmesinler. Bizler tarifsiz kederlerin Anadolu’ya kağnılarla sürüklediği cefakar ailelerin çocuklarıyız. Allah bize o acılı yılları bir daha yaşatmasın. Gün artık bir olmak, diri olmak günüdür. Nasıl ki memleketimiz bir zamanlar dünyanın bir numaralı imparatorluğu imiş, şimdi de cumhuriyetimiz bir numaralı cumhuriyet olsun diye birlik olmak günüdür.

Yeni Şafak