Penguen 22 Yaşında

İnternet
Finli bir öğrenci olan Linus Torvalds, 25 Ağustos 1991’de, üye olduğu bir listeye gönderdiği "Nisan’dan beri ücretsiz bir işletim sistemi üzerinde çalışıyorum, sadece bir hobi olarak....
EMOJİLE

Finli bir öğrenci olan Linus Torvalds, 25 Ağustos 1991’de, üye olduğu bir listeye gönderdiği "Nisan’dan beri ücretsiz bir işletim sistemi üzerinde çalışıyorum, sadece bir hobi olarak. Ve hazır hale gelmeye başladı, bu aşamada MINIX’in sevdiğiniz/sevmediğiniz özellikleri ile ilgili düşüncelerinizi almak istiyorum .." mesajıyla Linux’un doğuşunu müjdelemişti!

21 yaşında Finlandiya’da üniversite okurken yeni bir işletim sistemi çekirdeği geliştiren Linus Torvalds‘ın projesi, zamanla dünyanın imece yöntemiyle geliştirilen en büyük projesi haline geldi. Bu yeni işletim sistemi bugün kişisel bilgisayarlardan devasa sunuculara kadar milyonlarca bilgisayarda sorunsuz çalışıyor.

Açık kaynak kodun avantajı

Yeni Şafak gazetesinde yer alan yazıya göre, özgür yazılım olarak nitelendirilen açık kaynak kodlu yazılımların, kapalı kaynak kodlu yazılımlara göre birçok üstünlüğü bulunuyor. Kaynak kodunun isteğe ve ihtiyaca göre özgürce değiştirilip yeni amaçlara hizmet edecek şekilde uyarlanması da yazılıma benzersiz bir esneklik kazandırıyor. 

Ayrıca, kaynağın açık olması nedeniyle olası güvenlik açıkları hızla yamanabiliyor. Linux platformunun bir diğer üstünlüğü ise, bu ortamda virüs, truva atı, solucan, casus yazılım gibi tehlikelerin ‘yok denecek kadar’ az olması. Açık kaynak kodlu yazılımlar genellikle ücretsiz sunulur. Bu yazılımları internetten ücretsiz indirip, dilediğiniz gibi kullanabilir, dilediğiniz sayıda bilgisayara yükleyebilirsiniz.

Dünyayı özgürlükle tanıştıran adam

Açık kaynak kodlu yazılımlar, ‘Genel Kamu Lisansı’ (GPL: General Public Licence) ile dağıtılıyor. Genel Kamu Lisansı’na sahip yazılımlar, kullanıcısına, yazılım üzerinde değişiklik yapma, paylaşma ve dağıtma hakkı tanır. 

Bilgisayar camiasını ‘Genel Kamu Lisansı’ ve ‘Özgür yazılım’ kavramlarıyla tanıştıran ise, Richard M. Stallman‘dır. Stallman, 70’li yıllarda bir grup arkadaşıyla birlikte, Massachusetts Institute of Technology’de ‘Özgür yazılım’ kavramını ortaya atmıştır. Bu çalışmaya ‘GNU is Not Unix-GNU, Unix değildir’ adı verilmiştir. 1985’te Stallman tarafından Özgür Yazılım Vakfı kurulmuş ve GPL lisansı bu gelişmeyle ortaya çıkmıştır. GPL lisansı, bu lisansla kayıt altına alınan özgür yazılımların özgürlüklerini korumayı amaçlar.