Gazze ablukası kalkıyor

Ülkeler
Mavi Marmara olaylarının ardından İsrail ile diplomatik ilişkilerini büyük ölçüde askıya alan Türkiye’nin, ilişkilerin normalleşmesi adına Tel Aviv yönetiminden beklediği adımlar gelmeye başladı...
EMOJİLE

Mavi Marmara olaylarının ardından İsrail ile diplomatik ilişkilerini büyük ölçüde askıya alan Türkiye’nin, ilişkilerin normalleşmesi adına Tel Aviv yönetiminden beklediği adımlar gelmeye başladı. Önümüzdeki günlerde imzalanacak olan anlaşma ile kademeli olarak normalleştirilecek ilişkilerin en önemli adımı ise Gazze ablukasının sadece Türkiye için kaldırılması olacak. İsrail’in Ağustos ayının ilk yarısında büyükelçilerin de karşılıklı olarak atanmasını beklediği öğrenildi.

NORMALLEŞME AĞUSTOSTA

31 Mayıs 2010 tarihinde uluslararası sularda Mavi Marmara gemisine yapılan saldırıdan bu yana ilişkilerin gerildiği İsrail ile sürdürülen görüşme trafiğinde sona yaklaşıldığı kaydedildi. Yeni Şafak’ın haberine göre İsrailli kaynaklardan alınan bilgiye göre, ilişkilerin normalleşmesi için ön görülen süreç ve anlaşma için hazırlıkların tamamlandığı ifade edildi. Kaynaklar, en geç Ağustos ayının ilk haftasına kadar ilişkilerin normalleşmesi için karşılıklı olarak büyükelçilerin atanması için çaba sarf edileceğini dile getirdi.

OLMAZSA OLMAZ ŞART

Mavi Marmara olayı ile gerilen ilişkilerde Türkiye’nin olmazsa olmaz şartı Gazze ablukasının kaldırılması şartıydı. Ancak uzunca bir süre Gazze ablukasını kaldırmak istemeyen İsrail, Ortadoğu’da giderek yalnızlaşırken, değişen siyasi denklemle birlikte kendisine yönelik tehditlerin artmasından endişe ederek geri adım atmaya hazırlanıyor. İsrail yönetimi önümüzdeki günlerde Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için imzalayacağı anlaşmada Gazze’ye yönelik ablukayı sadece Türkiye için kaldıracak.

GAZZE NEFESSİZ KALDI

Gazze özelinde Hamas’ı açlık, sefalet ve ambargolarla yıldırmaya çalışan İsrail yönetimi, iç siyasi dengeleri ile ilgili en ufak bir tartışma yaşandığında ilk iş olarak Gazze’yi hedef alırken, Mısır’daki askeri darbe sonrası yer altı tünelleri ile de yardımların kesildiği Gazze şimdilerde insanı yardımlar almadan ayakta kalmaya çalışıyor.

Gazze Şeridi’ne yardım götürmek ve Filistinlilere uygulanan ablukaya dikkat çekmek için yola çıkan Mavi Marmara gemisi, İsrail’in’savaş’ sahnelerini aratmayan gece yarısı operasyonu ile durdurulmuş ve güneş doğduğunda gemiden 9 Türk’ün cenazesi çıkarılmıştı.

9 barış gönüllüsü katledildi

31 Mayıs 2010 tarihinde Gazze’ye insani yardım taşıyan 6 gemilik filoya Akdeniz’de, İsrail’den 70-80 mil (130-150 kilometre) açıktaki uluslararası sularda saldırı düzenlendi. Aralarında 19 yaşındaki Furkan Doğan’ın da bulunduğu barış gönüllüsü 9 Türk’ün hayatını kaybettiği olayın ardından çok sayıda aktivist de bir süre gözaltında kaldı. Krize neden olan katliam büyük tepki çekerken, İsrail yönetimi saldırıdan uzun bir süre sonra 22 Mart 2013 tarihinde Türkiye’den resmen özür diledi. İsrail böylece tarihinde ilk kez bir milletten ve ülkeden özür dilemiş oldu.

COGAT mekanizması devrede

Gazze ablukasını Türkiye’den gidecek yardımlar için kaldırmaya hazırlanan İsrail yönetiminin bir altyapı çalışması başlattığı öğrenildi. Kaynaklar, Türkiye’den gelecek olan yardımların Gazze’ye mutabakat ve COGAT biriminin (İsrail Savunma Bakanlığı Bölgesel Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü) izni ile girişinin sağlanacağı bir çalışma yapıldığını ifade etti. Gazze’de ambargonun kalkması ile birlikte halihazırda insani yardım amacı ile TOKİ’nin başlattığı hastane inşaatına da hız verilecek. COGAT, geçtiğimiz Mart ayı sonunda TİKA’nın Gazze’de yaptığı hastane için Aşdod limanına indirilen ancak geçişine izin verilmeyen 500 kamyon inşaat malzemesinin yanı sıra 70 kamyon elektrik ve iletişim ekipmanının girişine izin verdi. İsrail Savunma Bakanlığı 26 Ocak’ta yaptığı yazılı açıklamada, ‘Gazze’ye giden inşaat malzemelerinin tünellerde kullanılmaması ve Hamas’ın eline geçmesini önlemek için’ BM ile COGAT arasında kurulan bir kontrol mekanizması ile uluslararası ve BM kuruluşlarının inşaat malzemelerinin girişine yeniden onay verdiğini duyurmuştu.