Biber akciğer kanserini önlüyor

Bilimsel Çalışmalar
Kırmızı acı biber, beta karaten, göz dostu olan karatenoidler lutein ve zeaksantin ve C vitamini dahil olmak üzere birçok besin açısından zengindir. İçeriğindeki C vitamini  ise, büyük olasılıkla...
EMOJİLE

Kırmızı acı biber, beta karaten, göz dostu olan karatenoidler lutein ve zeaksantin ve C vitamini dahil olmak üzere birçok besin açısından zengindir. İçeriğindeki C vitamini  ise, büyük olasılıkla soğuk algınlığı ve öksürük için popüler bir doğal ilaç olarak kullanılmasının temel sebebidir.

Acı kırmızı biber yemek insana kendini iyi hissettiren endorfin hormonu seviyesini yükseltir. Acı biber sizi kesinlikle canlandıracaktır! Aynı zamanda her ne kadar bunu ispatlamak için daha çok sayıda inceleme yapılması gerekiyor olsa da "kötü" kolesterolün düşmesine de yardım edebilir.

Ağrıdan kurtulmak için bibere mi başvurmalı?

Aktif içerik kapsaişin deriye doğrudan uygulandığında bir sıcaklık hissi yaratır. Beyne acı mesajını ileten bir kimyasal olan P maddesini azaltır. Bu yüzden kapsaişin genelde ağrı tedavisinde kullanılan kremlerin içeriğinde yer alır. Kapsaişin damarların genişlemesine sebep olan bir ilaçtır, böylece kan dolaşımını artırıp vücut sıcaklığını yükseltir. Acı biber ve tozları metabolizmayı hızlandırabilirler. Fareler üzerinde yapılan bir incelemede aktif içerik enerji metabolizmasını desteklemiş ve vücuttaki yağ birikimini durdurmuştur. Acı biber yediğiniz de nasıl terlediğinizi düşünün, tüm bu çalışmalar kulağa oldukça mantıklı geliyor.

Ülserde de etkili
 
Arnavut biberi gibi bazı acı biberler geleneksel olarak eskiden sindirime yardımcı olmak ve iştah açmak için kullanılıyordu. Her ne kadar sezgisel olarak size tam tersi gibi gelse de büyük olasılıkla bu sebze mideye zarar vermez. Aslında bakterileri öldürerek ülseri önleyebilir ve aynı zaman da güçlü koruyucu suları saklaması için mide zarını harekete geçirebilir. Biberler Ayurveda ‘da tedavi için kullanılır ama bu büyük bir dikkatle yapılmaktadır.

Ne kadar küçükse o kadar acıdır

UYARI: Acı biberler iltihaplı kolonları olan kişilere kesinlikle tavsiye edilmez.

Kırmızı biberde oldukça yüksek miktarda A vitamini mevcuttur ve hem kırmızı hem yeşil acı biberler lif, potasyum, folik asit ve demir içerir. Hassas tenleri olan insanlara biberlerle uğraşırken lastik eldiven giymeleri tavsiye edilir. Genelde biber ne kadar küçük ve ne kadar sivri uçlu olursa tadı da o kadar acıdır.

BİLİYOR MUYDUNUZ ?

Hem insanlar hem de hayvanlar üzerinde yapılan incelemeler, kırmızı biberli yiyeceklerin hem yağ hem de kalori yakımını hızlandırdığını göstermiştir. Temmuz 2006 tarihli American Journal of Clinical Nutrion ‘da da yayınlanan bir araştırmada kırmızı biberin insülin hormonu seviyesi üzerinde olumlu etkisinin olduğunun görüldüğü belirtilmiştir. Arnavut biberi ve kırmızıbiber karışımı içeren bir yemekle beslenen deneklerin kanlarında yemek sonrası daha az insülin hormonu olduğu görülmüştür ki bunun anlamı kırmızı biberdeki bir maddenin insan kanındaki insülini silip süpürmesidir. Yüksek insülin birçok sebepten dolayı insanlar için risk faktörü olduğundan bu faydalı bir özelliktir. Araştırmacılar bu etkiye neden olan aktif içeriğin kapsaişin olduğunu düşünmektedir. Bu arada alınan sonuçlar en çok, kilolu olan deneklerde daha çarpıcıdır.

BİBER (tatlı)

Pazarlarda  tatlı biber arayışını hepimiz yaşamışızdır. Sabah kahvaltılarında ve yemeklerimizde tatlı biber, acısını sevmeyenler için harika bir alternatiftir.

Tatlı ve acı farklılık

Hem kırmızı biberler hem de tatlı biberler kapsikum ailesindendir ki Latince’de bu "kutu" anlamına gelir. İkisi arasındaki temel fark kırmızıbiberlerin acı olması, çok miktarda kapsaişin içermesi ve temelde de baharat şeklinde kullanılmasıdır. Tatlı olanlarında kapsaişin yoktur ve genelde  sebze olarak kullanılırlar. Biber ne kadar olgunsa, besinsel değeri bir o kadar lezzetlidir. Genelde kabuğu ne kadar inceyse tadı o kadar "biberli, keskin olur". Kalın kabukluları daha tatlı olurlar. Biberlerin büyük çoğunluğu yeşil bir sebze  olarak büyürler ve sonra tam manasıyla olgunlaştıklarında renk değiştirirler. Kırmızı olanı aralarında en tatlısıdır ve aslında tamamen olgunlaşmış yeşil biberdir, sadece tat çok keskin değildir.

Kalorisi düşüktür

Biberlerin kalorisi düşüktür ve atıştırmak için iyi besinlerdir. Herşeyle harmanlanabilirler. Ben onları elma gibi çiğ yada peynirle yiyorum.  Biberler besin açısından mükemmel bir C ve A vitamini (beta karoten ) ve potasyum minerali kaynağıdır. Ayrıca kemik sağlığı için son derece önemli olan ve  gittikçe daha fazla araştırılmaya başlanan K vitamini içerirler.
 
Kalp-damar hastalıklarında koruyucudur

Biberler, yapılan araştırmalarda prostat kanseri riskini azalttığı ortaya çıkan karatenoid ailesinin bir üyesi olan likopen içeren ender besinlerden biridir. Ortalama bir biberdeki likopen miktarı çoğu besindekinden daha fazladır ve likopenin küçücük bir miktarı dahi çok işe yarar (özellikle kalp damar hastalıkları ve kanserde).
Kırmızı biberde akciğer kanseri riskini azaltan karotenoid, beta kriptoksantin vardır.

Akciğer kanserini önlüyor
 
"Cancer Epidemiolog Biomarkers and Prevention" da yayınlanan bir incelemede; Çin’de 63.000 ‘den daha fazla insanın inceleme altına alındığı ve kriptoksantin yönünden zengin besinler tüketenlerin akciğer kanserine yakalanma oranlarının diğerlerine göre yüzde 27 daha düşük olduğunun görüldüğü belirtilmektedir. Bazı araştırmalarda; doğrudan ya da dolaylı olarak sigaradaki kansorejenlere maruz kalmanın A vitamini eksikliğine neden olduğu, dolayısıyla A vitamini açısından zengin besinlerin bunu gidermeye yardımcı olabileceği ve belirli bir düzeyde koruma sağlayacağı belirtilmektedir. A vitamini de çok önemli bir bağışıklık sistemi koruyucusudur.

Banu topalakçı – Bugün