İş Dünyası 2010’u Bekliyor!

İş Dünyası
Küresel krizin etkilerinin artarak devam ettiği 2009 yılının son aylarına doğru ekonomi göstergelerinde gözlenen ‘iyileşmeler’, Türkiye iş dünyasının 2010 yılına ilişkin beklentilerini olu...
EMOJİLE

Küresel krizin etkilerinin artarak devam ettiği 2009 yılının son aylarına doğru ekonomi göstergelerinde gözlenen ‘iyileşmeler’, Türkiye iş dünyasının 2010 yılına ilişkin beklentilerini olumluya çevirdi. Kriz, üretim, ihracat, yatırım ve istihdam gibi temel verilerde meydana gelen düşüşlerle kendisini gösterirken, tüm ülkeler uygulamaya koydukları çeşitli önlem paketleriyle, krizin ülke ekonomileri üzerindeki etkilerini hafifletmeye çalıştı. Dünyada ve Türkiye’de yılın son aylarında ekonomik göstergelerde gözlenen gelişmelerin, gelecek yıla ilişkin olumlu sinyaller verdiği ifade edilse de 2010‘a ilişkin belirsizlikler de yok değil. İş dünyasına göre yeni yılda karşımıza çıkacak en önemli sorun istihdam konusu…

IMF’NİN YENİ GÖREVİ TÜRKİYE İLE ANLAŞMAK!

Sabancı Holding Perakende Grubu

Başkanı Haluk Dinçer: 2010’da dünyada hızlı bir büyüme beklenmiyor. Dolayısıyla Türkiye’nin de yüksek büyüme hızına ulaşması pek mümkün değil. 2010 için Orta Vadeli Program‘da öngörülenden daha iyimserim. Hükümet ve iş dünyası arasında oluşturulacak ortak akılla Türkiye yüzde 5 büyümeyi aşacaktır. IMF’nin yeni görevi Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin yüksek büyüme hızına kavuşmalarını sağlamak… Dünyanın ve IMF‘nin Türkiye ile anlaşmaya ihtiyacı var. Türkiye’nin buna ihtiyacı var. Anlaşmanın yakın olduğunu umuyorum.

İŞSİZLİKTE KAYDA DEĞER İYİLEŞME BEKLEMEYİN

İstanbul Sanayi Odası Başkanı

Tanıl Küçük: Sanayide üretimin seyrini iç ve dış talepteki gelişmeler belirleyecektir. İstihdamı azalan tek ana sektör sanayi. İstihdamda 2010′da kayda değer bir iyileşme beklemiyorum. Yatırımlardaki olumsuz tabloda, küçük bir iyileşme görülür. Bu nedenle üretim ve istihdamdaki iyileşme de yavaş kalır. Bundan sonrası için hedef, üretim artışına istikrar kazandırmak, ayrıca tüketim ve yatırım harcamalarında da artıya geçişi sağlamak olmalıdır.

OTOMOTİVİN SORUNLARINI AB MODELİ İLE ÇÖZMEK GEREKİYOR

Otomotiv Distribütörleri Derneği

Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aybar: 2009’a oranla 2010 yılının toplamında binek ve hafif ticari pazarında bir düşüş ile karşılaşılması çok olası. Avrupa Birliği’ndeki (AB) pazarı canlandırıcı teşvik uygulamaları ülkemizde de yapılmalı. Çözümü, AB‘de, ABD‘de uygulanan çözümlerde aramamız şart. Böylece, hem sanayimizi geliştirecek, pazarımızı canlı tutarak iş imkanı sağlayacağız hem de hurda sanayini AB standartlarında oluşturarak yeni teknolojiler getireceğiz.

YENİ YILDA ARZ TARAFINDA CİDDİ BİR ARTIŞ OLMAYACAK

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Tanes:

2010 yılında sınırlı talep artışı, yatırımlarda ve arzda göreceli bir artış, stoklarda ise düşüş bekliyoruz. Kredi faiz oranlarındaki düşüşün devam etmesi durumunda konut satışlarında artış yaşanabilir. 2010 yılında projelerini erteleyen firmalar ve Türkiye‘ye yatırım yapmayı düşünen yabancıların Türkiye ile ilgili raporlarda umut vaat eden seyrine güvenerek başlayan canlanmayı takip ederek sektöre sınırlı da olsa giriş yapmalarını bekliyorum.

ALTERNATİF PAZARLARI KORUMAYA ÇALIŞACAĞIZ

(İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi: Global ekonomide daralmanın hız kestiği yönündeki olumlu işaretler ile pazarlardaki hareketlenmelerin Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne de yansımaları olacaktır. Yabancı alım grupları, Türkiye’den alım potansiyellerini koruyorlar. 2010 yılı için en azından 2008 yılındaki 15,7 milyar dolarlık rakamın yakalanacağını umuyoruz. AB ve ABD ile Rusya pazarında toparlanmayla beraber ihracatta da artış bekliyoruz. Ortadoğu ve Afrika pazarındaki ihracat artışının ise devamlı olmasını sağlayacağız.