Rüştü Onur kimdir?

Biyografi
Şair. 3.08.1920’de Devrek’te doğar.Babası bir köy öğretmeni olan Mehmet Emin Onur, annesi Fikriye Hanım’dır. Üç erkek kardeşin (Hüseyin, Saffet) en büyüğüdür. Rüştü Onur, ilköğrenimi...
EMOJİLE

Şair. 3.08.1920’de Devrek’te doğar.Babası bir köy öğretmeni olan Mehmet Emin Onur, annesi Fikriye Hanım’dır. Üç erkek kardeşin (Hüseyin, Saffet) en büyüğüdür. Rüştü Onur, ilköğrenimini yaptığı Devrek I. Mektep’den (Atatürk İlköğretim Okulu) 1.07.1932 yılında iyi derece ile mezun olur. Orta öğrenimine Kastamonu’da başlar, sonra Zonguldak M. Çelikel Lisesi’nde devam eder. Bu sırada (1938) öğrencilik döneminde “ince hastalık”a yakalanır. O yıl okuyamaz. Bir sonraki yıl yeniden okula başlar, fakat bir yıllık özgür yaşam onu okul havasından uzaklaştırmıştır. Okulu bırakır ve Zonguldak Maliye Varidat (Gelirler) Memur Muavini olarak çalışmaya başlar.

Bir süre sonra hastalığı şiddetlenir; üç ay Zonguldak’ta, daha sonra Heybeliada Sanatoryumu’nda tedavi görür (1941-1942). Hastaneden iyileşerek çıkar ve Zonguldak’a memurluğa geri döner. Yeniden hastalanır. İstanbul’da tedavi görmekte iken, hastanede tifodan tedavi gören Mediha Sessiz adlı bir kızla tanışır ve onunla nişanlanır (5 Ağustos 1942). Aynı yılın sonlarına doğru İstanbul’a giderek nişanlısının evine yerleşir. Kısa bir süre sonra Mediha yakalandığı hastalıktan kurtulamaz ve 12 Kasım 1942 tarihinde ölür. Bu durum Rüştü Onur’u çok sarsar, yıpratır, kendini içkiye verir. Eşinin ölümünden çok kısa bir süre sonra, Beşiktaş’ta Şair Leyla Sokağı’ndaki evinde, 2 Aralık 1942’de ciğerlerinden fazla kan gelmesiyle boğularak ölür. İstanbul Ortaköy Mezarlığı’nda, boğazın lacivert sularına bakan bir sırtta, nişanlısının yanına gömülür.

Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip, ölümlerinden sonraki yıllarda yayımlanan her şiir antolojisinde kısacık yaşam öyküleri ve şiirleriyle ‘Zonguldaklı şairler’ olarak yer alırlar. 1983’ten başlayarak, o yıllarda Devrek’te görev yapan edebiyat öğretmeni ve eleştirmen M. Yaşar Bilen’in özverili çalışmalarıyla, adına anma günleri (Devrek Lisesi Kültür ve Edebiyat Kolu 29 Nisan 1983) düzenlenir, şiirleri okunur. “Elveda” adlı şiiri bestelenir ve Devrekli müzisyen Süreyya Akkaş yönetimindeki müzik grubu ile çalınır ve okunur. Daha sonra Devrek Belediyesi’nce düzenlenen Baston ve Kültür Festivali etkinliklerinde anma ve değerlendirme toplantıları yapılır. Salâh Birsel tarafından hazırlanan kitabı Devrek Belediyesi’nce yeniden basılır, Devrek Cumhuriyet alanındaki parka büstü dikilir.

Devrek.bel.tr