Suriye’ye Tepki Yağıyor

Dünya Hali
Suriye’nin Nişantaşı’ndaki İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplananlar, ellerinde, ”Suriye elçiliği kapatılsın”, ”Hama’yı unutmadık”, ”Baba Esad babalar...
EMOJİLE

Suriye’nin Nişantaşı’ndaki İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplananlar, ellerinde, ”Suriye elçiliği kapatılsın”, ”Hama’yı unutmadık”, ”Baba Esad babaları öldürdü, oğul Esad oğulları öldürüyor”, ”Ne kadar İstanbulluysak o kadar Humuslu, Şamlı, Halepçeliyiz” yazılı pankartlar açtı.

GALERİYE GİTMEK TIKLAYIN…

Grup üyeleri, Beşar Esad ve Rusya aleyhine sloganlar atarken, Türkiye ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sevgi gösterisinde bulundu.

İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, ”Beşar Esad rejiminin Suriyelileri katletmekle kalmayıp 2-3 yaşındaki çocukları bile zindanlara attığını ve işkence yaptığını” söyledi.

Beşar Esad’ın Suriye halkını yalnız zannettiğini ifade eden Yıldırım, ”Bizim sabrımız taşıyor demiyoruz, sabrımız taşmıştır” dedi.

Bazı kişilerin Suriye’de yaşanan olayların arkasında Amerika, Fransa ve NATO olduğunu öne sürdüklerini belirten Yıldırım, ”Şu anda kadın ve çocukları öldüren Amerika mı, Fransa mı, İsrail mi, NATO mu? Esad’ın ta kendisi” diye konuştu.

Yıldırım, tarihin Suriye’de yaşanan olayları yazacağını dile getirerek, ”Eğer bugün Suriye halkı yanında yer almazsanız, Amerika ile beraber anılacaksınız, İsrail, Fransa ile anılacaksınız. Zalim oldunuz, zalim olmaya devam edeceksiniz. Ama biz Amerika’yı da, İsrail’i de, Fransa’yı da, Esad’ı da, Esad’ın katliamına destek veren, sessiz kalan utanmazları da reddediyoruz” şeklinde konuştu.

İslam alemine seslendiğini kaydeden Yıldırım, ”Ey İslam alemi, çocuklarına sahip çık. Suriye halkına sahip çık. Politik kaygıların peşinde koşma. Diplomasinin soğuk mabedlerinde gezme. Üzerine bomba düşen, evinden alınıp işkenceye götürülen çocukların yüreğinde ol ki Allah sana rahmet eylesin. Şu anda 400’ü aşkın insan şehit edildi. Humus’un etrafı sarılmış bombalanıyor” dedi.

Hristiyan alemine de seslendiklerini ifade eden Yıldırım, orada camileri de, kiliseleri de mevcut rejimin yıktığını söyledi.

Suriye halkının yalnız da kalsa mücadele etmekten vazgeçmediğini vurgulayan Yıldırım, gerçekten bağımsız, şahsiyetli bir Suriye’nin ortaya çıkacağını ve herkese adaleti öğreteceğini dile getirdi.

Yıldırım, Arap Birliği ve İslam Konferansı Örgütü’ne çağrıda bulunarak, ”Görevinizi yapın. Toplanıp dağılmayın. Çok konuşup iş yapmıyor konumuna düşmeyin. Nasıl müdahale edecekseniz edin” diye konuştu.

Suriye’nin eski milletvekillerinden Suriye Ulusal Geçiş Konseyi Üyesi Burhan Galyun da katliamların en kısa sürede sona ereceğini ve Suriye’nin çok partili demokratik bir ortama geçeceğini söyledi.

Suriye’nin en kalabalık aşiretlerinden olan Beccari aşiretinin lideri Nevaf Elbeşir de Rusya hükümetinden Esad’a verdiği desteği çekmesini istedi.

Protesto gösterisi, konuşmaların ardından Beşar Esad aleyhine atılan sloganlar ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yapılan sevgi gösterileriyle sona erdi.

Suriye’nin Ankara Büyükelçiliği önünde toplanan bir grup, ”Humus’ta yaşanan katliamı” protesto etti.

Akşam saatlerinde Çankaya’da bulunan büyükelçilik yakınındaki Anayasa Parkı’nda toplanan ve ellerinde Suriye bayrakları taşıyan grup, ilk olarak Humus’ta hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Beşşar Esad yönetimi aleyhine ”Katil Esad”, ”Suriye’ye özgürlük” sloganları atan grup adına açıklama yapan Hasan Alioğlu, ”Suriye güvenlik güçlerinin kandil olmasına rağmen, dün gece Humus halkına karşı ağır silahlarla katliam yaptığını ve aralarında kadınlarla çocukların bulunduğu yüzlerce sivilin şehit edildiğini” söyledi.

”Esad yönetiminin yapılan tüm çağrılara rağmen kentleri kan gölüne çevirdiğini” savunan Alioğlu, ”Bütün dünya yaşananlara seyirci kalıyor. Esad’ın rejimi dünyayı kandırarak insanları öldürmeye devam ediyor. Herkes bilmeli ki bu iktidar er ya da geç düşecektir. Biz gurbette yaşayan Suriyeliler olarak diyoruz ki; Kanımız, canımız sana feda olsun Suriye” ifadelerini kullandı.

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği eylemde, alınan geniş güvenlik önlemleri dikkati çekti.

AA