“O anket paralel yapının anketi”

Olaylar
“Biraz sonra bildiğiniz gibi sayın Merkel’in davetine icabetle Almanya’ya hareket edeceğiz. Merkel ile bir çalışma yemeğimiz olacak. Bunun ardından yine sosyal demokrat partinin lideri Gabriel i...
EMOJİLE

“Biraz sonra bildiğiniz gibi sayın Merkel’in davetine icabetle Almanya’ya hareket edeceğiz. Merkel ile bir çalışma yemeğimiz olacak. Bunun ardından yine sosyal demokrat partinin lideri Gabriel ile bir görüşmemiz olacak. Ayrıca Almanya dışişleri Bakanı ile yine bir görüşmemiz olacak. Bunların dışında Almanya’daki vatandaşlarımızla yarın akşam şöyle geniş kapsamlı bir büyük salon toplantısı gerçekleştireceğiz. Bu akşam da yine Hollanda’dan gelecek bir grup değişik siyasi partilere mensup milletvekilleriyle görüşmelerimiz söz konusu. Almanya ziyaretimiz, ilişkilerin her anlamda ilerletilmesine yönelik büyük bir önem ifade ediyor. Şu anda Almanya Federal Parlamentosu’nda 11 Türk bulunuyor, kabinede ise ilk kez Türkiye kökenli bir devlet bakanı yer alıyor. Bu da bir farklılığın ifadesi. Bütün bunlar gösteriyor ki Almanya’daki Türk toplumu büyük bir memnuniyetle karşılaşıyor. Biz onların hayata etkin bir biçimde katılmasını arzu ediyoruz. Bir Türk-Alman Üniversitesi kurma girişimimiz devam ediyor. Almanya’da yerleşik Türklerin sahip olduğu işletmelerin sayısı 80 bine ulaşmış, ciroları 40 milyon avro, personel sayısı 400 bindir. Berlin’de gerçekleştireceğim görüşmelerde eğitim, bilim, kültür konusuna değineceğim. Türk ve Alman gençleri ile sanatçılar, bilim adamları ile işbirliği olacak. 2014 Türk-Alman Bilim Yılı’nın gerçekleştirilmesini sağlayacağız. Almanya Türkiye’nin en büyük ticaret ortağıdır. Son yıllardaki bu kriz ortamına rağmen iki ülke arasındaki iktisadi istikrar kaybolmamıştır. Ticaret hacmimiz artıyor, yeni ticari ortaklıklar kuruluyor. 2013 Ocak-Kasım döneminde ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi 34 milyar dolar, kalan ayı da dahil edersek 36 milyon avro olarak kapayacağımız tahmin ediyorum. 

Öte yandan AB üyeliği konusunda güçlü irademiz devam ediyor ve dönem başkanlığında Almanya’nın üç faslı açmıştık. Bu konuda destekleri devam ediyor. Birtakım siyasi engel ve şartlar var, temaslarımızda adil müzakereler ve ahde vefa ilkesine önem veren Alman dostlarımızla görüşeceğim. Vize muafiyetini de en kısa sürede aşmayı düşünüyoruz. Bölgesel ve uluslararası konularda da görüşeceğim. Alman birliğinin görev süresinin uzatılması ve Patriot füzeleriyle ilgili memnuniyetimizi dile getireceğiz. Alman Dış Politika Cemiyeti’nde bir konferansım olacak.”

“PARALEL YAPIYA YÖNELİK İÇİŞLERİ BAKANLIĞI BİR OPERASYON YAPIYOR MU?”

Soru: İran ziyareti dönüşünde A-B-C paketlerinizin olabileceğini söylemiştiniz, radikal kararlar, alışılmadık önlemler olabilir demiştiniz. Nedir bundan kastınız? 

İçişleri Bakanlığı paralel devlete yönelik bir soruşturma başlatıldı deniliyor, bunu teyit ediyor musunuz, hangi kurumlarda başlatıldı, 17 Aralık operasyonunu gölgeler mi?

Erdoğan: Değerli arkadaşlar, Türkiye-İran arasındaki süreçte biliyorsunuz önlemler diye bir şey sözkonusu değil, sadece İran’a yönelik yaptırımlar söz konusu. Bunlar içerisinde BM Güvenlik Konseyi mensubu ülkelerin aştığını görüyoruz, bazı ülkeler için engelleniyor. Bizim 2012 dış ticaret hacmimiz 21.5 milyar dolara ulaşmıştı. Fakat 2013’te yüzde 35 gerileme ile 13.5 milyar dolar gibi bir seviyeye geriledi. Bizim siyasi irademiz 2015 yılı sonunda 30 milyar dolara çıkarmaktı. Sayın Başbakan ve Ruhani ile bu destekleşmeyi yaptık, 4 anlaşma yaptık. Şu anda Türkiye-İran arasındaki petrol ihtali, doğalgaz ithali, bunlardaki yeni fiyat ayarlamaları hususunda enerji bakanlarımızı görüşmelerini, çalışmalarını yapacaklar. Anlaşmaya varmamız halinde bu ticaret hacmimiz süratle artacaktır. Bizim onlara vereceğimiz ürünler var, vergilerde karşılıklı indirimlere gitmek suretiyle, yani kazan-kazan esasına göre bu kalemlerin sayısı daha da artacaktır. Serbest ticaret bölgesiyle ilgili adım atmak istedik. Benden böyle bir ifade çıkmadı.

Paralel yapıya yönelik soruşturma deyince sadece İçişleri Bakanlığımızın değil tüm istihbarat birimlerimizin, eksik yönlere çok farklı yönlerde eğilme durumları oluyor. Devletin içindeki böyle bir yapılanma, bizim bekaa meselemiz haline gelmiştir. Gereği neyse yapılacaktır.

Soru: 17 Aralık operasyonu sonrasında sizin bir söyleminiz var, siyasi iradeye yönelik olarak. Bugün Zaman gazetesinde bir anket yayınlandı. Bunu sormak istiyorum. Bu anketleri ve sürekli olarak Gül’ün göreve davet edilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

“BİZİM YAPTIRDIĞIMIZ ANKETE GÖRE AK PARTİ 47.7”

Erdoğan: Bunu değerlendirmeme gerek yok da, sen inanıyor musun? Senin mensubu olduğun gazete (Sabah) başka anketler yaptırdı. Biz de yaptırdık. Bakın söyleyeyim diğer anketleri. Bakın Konda’nın ocak ayı anketini söylüyorum. Ak Parti: 47.7, CHP: 28.5 MHP: 14.4 BDP: 5.9; 

Muhabir: Anketleri ben yapmadım.

“BUNLAR PARALEL YAPININ ANKETLERİ”

Erdoğan: Yok sen yaptın demiyorum ama senin mensubu olduğunu gazete de anket yaptırdı. Bu anketin adı paralel yapı anketidir. Bunlar duymaz uydururlar. Bunlar kendilerine göre bir irade oluşturmaya çalışmak istiyorlar, bunu yapamayacaklar, dünyanın değişik bir ucundan Türkiye yönetilmez, çıkarsın gelirsin ne istiyorsan yaparsın. Bugün Almanya seyahatim var, cumartesi Soçi’ye gideceğiz, sonra meydanlardayız, öyle palavradan anketleri bu millet yutmuyor. Biz her ay 4 anket yaptırıyoruz, çaprazlama yaparız, değerlendiririz. Biz buraya böyle geldik. Biz hayali projelerle konuşmuyoruz, yaptıklarımızla konuşuyoruz, eser Türkiye’dir. Milletimiz de bunun için bize sahip çıktı.

Soru: Ali İsmail Korkmaz davasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Erdoğan: Yargı süreci, bir şey diyemem.

“ERDOĞAN BEY’İN O SÖZLERDEN KENDİSİNİN PİŞMAN OLMASI LAZIM”

Soru: Erdoğan Bayraktar ile görüştüğünüz bilgisi var, yerel seçimlerde görev alacakmış.

Erdoğan: Görüşme yaptım, benim ikna ettiğim meselesi doğru değil. Erdoğan Bey ikna edilecek biri değil ki, benimle 25 yıllık geçmişi olan bir arkadaşımız. Orada kullanmış olduğu yanlış ifadeyi düzeltmek onun görevidir. Onun bundan pişman olması lazım. Olay bu.

DOLMABAHÇE’DEKİ GÖRÜŞME

Soru: Dün Dolmabahçe’deki demokratikleşme paketiyle ilgili toplantı vardı. Bilgi alabilir miyiz?

Cevap: Bu paketi derinlemesine ele aldık. Bu çalışma idari boyutuyla çözüldü. Yasal süreçle ilgili bunu parlamentoya gönderdik. Üç paketimiz var, adalet bakanlığı, içişleri bakanlığı ve şeffaflaşmayla alakalı. İkisini yetiştireceğiz, özel yetkili mahkemeleri kaldırmak için uğraşıyoruz, TMK ile ilgili düzenleme var, bunları ceza kanunu kapsamına alacağız. Burada en hayati olan şu olacaktır. tutukluluk süresi 10 yıldan indirilmişti 7.5 yıla indirilmişti, biz 5 yıla indiriyoruz. Önemli olan adım da şu, adli kollukta artık herhangi bir savcı istediği gibi, yaptıkları zaten kanunsuzdu, adliyeden bazı polisleri toplayıp hadi şurayı bas, böyle bir şey olamaz, hiçbir üstün astından haberi yok, valinin, emniyet müdürünün yok, bu adımlar ortadan kaldırılıyor. Bir geçiş süreci var, valinin veya emniyet müdürünün emir komutasında olacak, yazılı olarak oraya gönderilecek. Onların haberi olmadan bu görev verilemeyecek. Dünyanın birçok yerinde adli kolluk müessesi de yok. Şimdi biz AB’nin de böyle bir talebi sebebiyle şunu da belirledik. Adli kolluk kurumu kurarız, ya İçişleri Bakanlığı’na ya Adalet Bakanlığı’na bağlıu olur, 81 vilayetin bu tür adli kolluğu olur. Bununla ilgili bir personel alımı yapacağız. Daha sonra onu devreye sokacağız.

Soru: Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun raporu yer aldı basında, Başbakanlık’taki alt düzeyde birinin yerleştirildiği söyleniyor, bu konuda bilgi verebilir misiniz?

Erdoğan: Sevgili kardeşim, ben bilmiyorum, siz nasıl öğrendiniz. Başbakanlık Teftiş Kurulu bunu çok gizlilik kararıyla bunu başsavcıya gönderiyor, siz biliyorsunuz, benim haberim yok. Bu nasıl sızıyor, paralel yapı işte bu. İnanmıyorum diyenler bir baksın. Açıkla.

“MİT UYARI YAPAMAZ, MÜŞTEREK ÇALIŞIYORSUNUZ”

Soru (Zaman gazetesi muhabiri): İşadamı Reza Zerrab’ın operasyondaki bakanlarla ilişkide olduğu, size MİT’in bununla ilgili sizi uyardığı söylendi. Doğru mu?

Erdoğan: MİT uyarı yapmaz, tespit yapar. MİT’in bu tür raporlarına nüfuz edecek kadar paralel yapının temsilcisi durumuna düşüyorsunuz. Müşterek çalışıyorsunuz da ondan. Söylemediğinizi söylettiriyorsunuz, başkalarına da bunu yaptırıyorsunuz, tabi sen değil patronlarınız. MİT’in bu belgelerine nasıl nüfuz ediyorlar, nasıl bunlar ele geçiriliyor. Bu teşkilat sürekli gizlilik kaydıyla çalışır. Bu nasıl sizlerin ya da onların eline geçiyor. 

Gazeteci: Taraf Gazetesi yayınladı

Burası çok tehlikeli bir gidiş, bu ülkeyi sevmek değildir, bu vatana hizmet değildir. Beraati zimmet asıldır, bir insanın suçu sabit olmadığı sürece onu suçlu ilan edemezsiniz. Bunun bizim dinimizde, inancımızda yeri yoktur. Kaldı ki ismi geçen zatla ilgili bana hiçbir suç duyurusu gelmemiştir.