İstihbaratçı banka müdürü: İngiliz Kemal

Tarih
Yugoslavya’nın Karadağ bölgesinden Osmanlı Sarayına verilen Süleyman Beleda’nın oğlu olan Kemal Beleda, eğitimini İstanbul’da yaptı.  İyi derecede İngilizce öğrenen Kemal Beleda İstanbul’da ilk d...
EMOJİLE

Yugoslavya’nın Karadağ bölgesinden Osmanlı Sarayına verilen Süleyman Beleda’nın oğlu olan Kemal Beleda, eğitimini İstanbul’da yaptı. 

İyi derecede İngilizce öğrenen Kemal Beleda İstanbul’da ilk defa kurulan telefon şebekesini döşeyen İngilizlerle beraber çalıştı.

GALERİYE GİTMEK İÇİN TIKLAYIN…

İngilizlerle çalışması sırasında aslı Macaristan Türklerinden olan Nazime hanım ile tanışıp evlenen Kemal Beleda’nın, Muzaffer ismini verdiği bir kızı dünyaya geldi.

Evlendikten kısa süre sonra canakkale savaşında Subay olarak görev yapan Kemal Beleda, İngilizce bilmesi nedeni ile düşman hatlarındaki telefonların dinlenmesinde istihbarat faaliyetinde bulundu.

Beleda , Çanakkale’deki görevi ve İngilizce bilgisi nedeni ile “İngiliz Kemal” lakabıyla adlandırıldı.

Kemal Beleda, anılarında “İngiliz Kemal” lakabına ilişkin şunları söyledi: “Orta doğuda Türk casusu olarak bilinen İngiliz Kemal ile bağlantım yoktur. bu şahsında ismi kemal olup, yakın arkadaşımdır. “İngiliz Kemal” benim lakabımdır fakat bu lakabı o da kullanmıştır. Yani aynı dönemde iki istihbaratçı İngiliz Kemal yaşadı.” 

Kurtuluş savaşında da İstanbul’da faaliyetlerini sürdüren Kemal Beleda, savaş sonrası İş Bankası’nın Fatsa, İnebolu ve Samsun şubelerinde banka müdürlüğü yaptı. 

Gaziantep şube müdürü iken emekli olan Beleda, İskenderun’a yerleşti.

Emeklilik günlerinde de boş durmayan Kemal Beleda , Hatay Erzin’de örnek bir portakal bahçesi kurarak, portakal yetiştirdi. 

1980 sonunda vefat eden Beleda’nın mezarı İskenderun’dadır.