Stadyum içi güvenlik emniyete devredilebilir

Olaylar
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Beşiktaş-Galatasaray derbisinde yaşanan olayların tasvip edilemez olduğunu söyledi. Bakan Kılıç, Kasımpaşa’nın Kemerburgaz Tesisleri’nin açılış töreni ön...
EMOJİLE

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Beşiktaş-Galatasaray derbisinde yaşanan olayların tasvip edilemez olduğunu söyledi.

Bakan Kılıç, Kasımpaşa’nın Kemerburgaz Tesisleri’nin açılış töreni öncesi basın mensuplarının derbi maçtaki olaylarla ilgili sorularını yanıtladı.

Yaşananların fevkalade kötü hadiseler olduğunu belirten Kılıç, “Türkiye’ye yakışmayan, Türk sporuna yakışmayan görüntüler. Türkiye’de bunları hiç kimsenin içine sindirmesi mümkün değil. Sahadaki takımların, sahada olmayan takımların da bu durumu içine sindirmesi mümkün değil. Öncelikle şunu ifade edeyim; yaklaşık 70 bin seyirci var ve bu yaşanan olayları 70 bin futbol seyircisinin tamamına mal etmek, bir camiayı peşinen mahkum etmektir ve bu da doğru bir yaklaşım olamaz” diye konuştu.

Bakan Kılıç, 6222 sayılı kanunu tüm hükümleriyle ihlal edenlerin bulunduğunu kaydederek, “Elbetteki kamu otoritesi, kamu düzenini sağlamaya yönelik önlemlerini alacak. Güvenlik sorunu varsa tedbirler artırılacak. Çok şükür ki, Atatürk Olimpiyat Stadı’nda yeni dönemde kurulan yüksek çözünürlüklü 20 adet yeni kamera var. Bu kameraların görüntülerinden sahaya giren herkesi adeta vesikalık fortoğrafına kadar takip etmek ve tespit emek mümkün. Şu anda ilgili polis birimi bu tespitleri yapmaya devam ediyor. Diğer bir taraftan yaz döneminde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’yla yapmış olduğumuz bir çalıştay var. Spor savcısı da olay mahalindeydi. Adli merciler de olayı yerinde görme imkanı yakaladı” ifadelerini kullandı.

Yaşanan olayların Türkiye’nin spor imajını zedelediğini kaydeden Kılıç, şunları kaydetti:

“Bu fotoğraf Türkiye’de sporun imajını geriye götürmüştür. Bu fotoğraf yabancı ajanslarda Türkiye’nin aleyhine kullanılmıştır. Polise, özel güvenliğe, futbol oyuncularına yönelik saldırılar var, hakemlere yönelik engelleme çabaları var. Atatürk Olimpiyat Stadı’ndaki maçın tamamlanmamış olması gibi üzücü bir durum var. Türkiye’de geçmişte de bir çok olay yaşandı derbilerde ama bu gibi saha işgali, maçı duruduracak bir olumsuzluk yaşanmadı. Bunu tasvip etmek mümkü değil.”

Tüm birimlerin görevlerini ne ölçüde yerine getirdiklerinin incelendiğini aktaran Kılıç, “İçişleri Bakanlığımız ayrı bir kolda çalışmalarına devam ediyor. Adalet Bakanlığımız ve İstanbul Adliyesi de çalışmalarına devam ediyor. Bakanlık olarak ilgili mevzuatların uygulanması için bize düşen tüm gereklilikleri harfiyen yerine getiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Özel güvenlik konusu

Özel güvenliğin stadyumlarda güvenlik şartlarını yerine getirip getiremeyeceği konusunun tartışıldığını hatırlatan Bakan Kılıç, şöyle devam etti:

“Dün gece yaşananlardan sonra 6222 sayılı kanunda güvenlik kriterleri ile ilgili düzenlemeye gitme ihtiyacı kaçınılmaz hale gelecek. Büyük olasılıkla, 3 yıl önce kulüplerin isteği üzerine kulüplere devrededilmiş olan stadyum içi güvenlik kriterleri konusunda yeniden emniyet birimleri, yetkili ve görevli hale getirilebilir. Bu yönde TBMM açılır açılmaz yasal tedbirler almak kaçınılmaz hale gelebilir.”

“10 kapı kırıldı, 8 turnike devre dışı bırakıldı”

Atatürk Olimpiyat Stadı’nın bir milli servet olduğunu vurgulayan Kılıç, şunları söyledi:

“Bu stat Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor ve diğer takım taraftarlarının milli serveti. Hepimizin vergileri ile inşa edilen stat. Dün gece maça yakın dakikalarda maalesef stadın dış koruma bandında yaklaşık 10 kapının kırılarak güvenlik duvarının delindiği tespit edildi. Ayrıca doğrudan tribünlere giriş noktalarında batıda 3, doğuda 3 olmak üzere 6 demir kapının kilitlerinin kırılarak, içeriye biletli seyircinin kontrol dışı ve onlarla birlikte kalabalığa karışarak belli bir miktar biletsiz seyircinin de girdiği tespiti Gençlik Spor İl Müdürlüğü tutanaklarında mevcut. Ayrıca şu an bilinen 8 ayrı noktada turnikelerin ya kırılarak ya patlatılarak, ya da kabloları kesilerek devre dışına çıkarıldığı bilgisi de tutanaklarda mevcut. Stadyumların giriş kapıları ve turnikeler noktasındaki güvenlik şartlarını yerine getirmek görevi, özel güvenlik birimlerine ait olan bir görev. Bu noktada özel güvenlik birimi görevini yerine getirmemiş midir, bütün bunlarla ilgili tespitler yapılacak.”

Olayın idari ve adli boyutları olduğunu belirten Kılıç, “Olayın bir idari boyutu var, bu TFF’yi alakadar eden boyuttur. Hiç kimse siyasi bir tavır alınmasını beklemesin. TFF kendi talimatnameleri ve mevzuatları çerçevesinde kendi kararlarını alacak, bununla biz ilgili değiliz” şeklinde konuştu.

Kılıç, olayın idari boyutuna da değinerek, “6222 sayılı kanuna ihlaller var. Sahaya girmek, biletsiz girmek, turnikeleri kapıları kırarak sahaya girmek, görevini yapan polis ve özel güvenlik birimlerine saldırıda bulunmak kanunun ihlalidir. Kanunu ihlal eden bireylerle ilgili tek tek tespitler yapılacak, tek tek haklarında işlemler ortaya konulacak” diye görüş belirtti.

Para ve men cezası yeterli mi?

6222 sayılı kanunu ihlal eden taraftarlarla ilgili para ve seyirden men cezalarının yeterli olup olmadığı yönünde tartışmalar olduğunu da hatırlatan Kılıç, şunları kaydetti:

“Bu cezalarla birlikte hapis cezası geterilsin mi konusu var. Bunu tartışmaya açığız, müzakere ederiz, dünyadaki örneklerine bakarız. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin tavrı kanunun uygulanmasından yana olmuştur. UEFA, FIFA’nın kriterleri neyse, tavrımız bu kriterlere uygun biçimde futbol müsabakalarının oynanmasından yana olmuştur. UEFA ve FIFA saha içinde mümkün olduğunca az polis görmek istemektedir. Saha içindeki güvenliğin, ev sahibi kulüp ve özel güvenlik tarafından temin edilmesi yönünde UEFA ve FIFA’nın öneri ve talimatları bulunmaktadır. Biz bugüne kadar bunun gereklerini yerine getirelim diye aşırı bir özen gösterdik ama birileri bunu istismar ediyorsa, kamu düzenini sağlamakla görevli olan kamu otoritesi elbetteki holiganizmin, vandalizmin önüne geçmek için bütün önlemleri alacaktır.”

“Genelleme yapmamak lazım”

Bakan Kılıç, olayla ilgili genelleme yapmamak gerektiğinin altını çizerek, “Genelleme yapmamak yazım. Dün tribünlerde 70 bin sporsever vardı. Ekseriyeti yaşananlardan üzüntü duymuştur, kahrolmuştur. Genelleme yaparak herkesi suçlu, herkesi hakkında adli işlem  yapılması gereken olarak görmemek lazım. Ama genelin içinden suç işleyenleri, sahayı işgal edenleri, 6 kapıyı kıranları,  stadın dışında 10 kapıyı kırarak biletsiz içeri girenleri  tespit etmek, polis ve adli makamların öncelikli görevidir. Bu konuyla ilgili teknik donanım noktasında eksiklik söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

Elektronik bilet uygulaması

Kılıç, TFF ve ilgili diğer birimlerin derbide yaşananlardan sonra elektronik bilet uygulaması ve stadın dışı ve içini 360 derece görecek kameralı güvenlik sistemi uygulamasına yönelik çalışmalarını hızlandırmaları gerektiğini söyledi.

Bakan Kılıç, kameralı güvenlik sistemine paralel, elektronik bilet sistemiyle birlikte uygulanacak biçimde, seyirden men cezasını alan kişilerin stada girişini engellemek amacıyla bir yüz tarama sistemi kurulabilir mi düşüncesini de değerlendireceklerini açıkladı. 

“Polis ve adli makamların çalışması yetmez”

“Bir daha bu görüntülerin Türkiye’de yaşanmaması için sadece adli makamların polisin çalışması yetmez, kulüplere, medyaya, yazarlara ve yorumculara taraftar derneklerine düşen büyük görevler var” diyen Kılıç, “Dün gece yaşanan herkese yazık eden bir görüntüdür. Birikimlere, paraya yazık eden, Türk futbolunun kalitesine kasteden bir görüntüdür. Genelleme yapmamak, camiaları hedef tahtalarına yerleştirmemek, hüznü daha da derinleştirmemek lazım” şeklinde konuştu.

“İsimler üzerinden değerlendirme yapmak bizim işimiz değil”

Bakan Kılıç, bir soru üzerine isimler üzerinden değerlendirme yapmanın kendi işleri olmadığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Adli makamlar tespitlerini yapacak sonra provokasyon var mı yok mu, varsa içinde ne kadar kişi var, provokasyon varsa kimlerdir bunları göreceğiz. Herhangi bir polis ve adli tespit olmadan peşin hükümle, ‘şu olmuştur’ demek mümkün değil. Provokasyon varsa, provakotörler varsa, planlı biçimde müsabakayı bu hale getirmek için bir girişim, düzen kurulmuşsa elbette gizli kalması mümkün değil, tespit edilir, gereği yerine getirilir. Biz herhangi bir camiayı, taraftar grubunu, herhangi bir kişiyi veya kesimi karşısına alan bir anlayış içinde değiliz. Yegane hedefimiz var; kanunlar uygulanacak, suçlular kimse isim isim tespit edilecek ve hakim önüne çıkarılacak, gereği yerine getirilecek. Türkiye dün geceki moral bozukluğunu hak etmiyor.”

AA