CHP’de kurultay günü

Olaylar
İNCE, 166 DELEGENİN İMZASIYLA GENEL BAŞKAN ADAYI Sputnik’de yer alan habere göre; CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, 166 delegenin imzasıyla genel başkan adayı oldu. Muharrem İnce’nin ...
EMOJİLE

İNCE, 166 DELEGENİN İMZASIYLA GENEL BAŞKAN ADAYI

Sputnik’de yer alan habere göre;

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, 166 delegenin imzasıyla genel başkan adayı oldu. Muharrem İnce’nin topladığı imza sayısı Kurultay’da yapılacak oylama açısından önemli. 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından 5 Eylül 2014’te gerçekleşen 18. Olağanüstü Kurultay’da da aday olan İnce 177 imzayla, Kemal Kılıçdaroğlu ise 944 imzayla aday gösterilmişti. Kılıçdaroğlu, 18. Olağanüstü Kurultay’da 1155 geçerli oyun 740’ını almış, İnce ise delegelerden 415 oy almıştı. Böylece İnce, bir önceki adaylığına kıyasla 10 imza daha az toplamış oldu.

KILIÇDAROĞLU: ORDU SENİN DEĞİL, MUSTAFA KEMAL’İN ORDUSUDUR

Kurultay’ın açılışını yapan CHP lideri Kılıçdaroğlu, tekrar kürsüye çıkarak genel başkanlık için adaylık konuşması yaptı. Afrin harekatına değinen Kılıçdaroğlu, “Afrin’de mücadele eden Mustafa Kemal’in Mehmetçiklerine buradan selam gönderiyoruz. Biz de Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu konuda milli duruşumuzu açık ve net dile getirdik. Ama birileri Afrin operasyonunu partisinin bir kararıymış gibi topluma sunmaya çalışıyor. Ordu Mustafa Kemal’in ordusudur, senin ordun değildir. Mücadele Türkiye içindir, senin için değildir” diye konuştu.

“Hükümete açık ve net bir çağrı yapıyorum. Suriye hükümetiyle derhal temasa geçin. Suriye’de toprak bütünlüğü sağlanacaksa Suriye devletiyle ilişki kurmak gerekiyor diyen Kılıçdaroğlu, “Adına ister Kürt sorunu ister başka bir şey deyin. Bu sorunu çözecek tek parti Cumhuriyet Halk Partisi’dir” ifadelerini kullandı.

KURULTAY BAŞKANLIĞI’NA YILMAZ BÜYÜKERŞEN SEÇİLDİ

Kılıçdaroğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in divan başkanlığını oylamaya sundu. Büyükerşen oybirliğ ile divan başkanı seçildi.

KILIÇDAROĞLU: İSTEDİĞİNİZ KADAR BASKI KURUN, ASLA DÖNMEYECEĞİZ

Kurultayın açılış konuşmasını yapan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “İki değerli yoldaşımız aramızda yok, bunlardan biri önceki genel başkanımız Deniz Baykal ve milletvekilimiz Enis Berberoğlu.Berberoğlu, hakkın, hukukun ve adaletin olmadığı ülkede, hiçbir somut gerekçe gösterilmeden içeride tutulmaktadır. Bütün yol arkadaşlarımın selamını gönderiyorum. Enis Berberoğlu’nun tutuklanma gerekçesi hiçbir belgeye dayanmayan belgeyle içeride. Onu tutuklayanlar şu an içeride. Terör örgütlerinin bildiği nasıl devlet sırrı olur. İstediğiniz kadar baskı kurun. Biz bildiğimiz yoldan asla dönmeyeceğiz. Çünkü biz, Kuvayı Milliyeciyiz” diye konuştu.

İNCE VE KILIÇDAROĞLU YAN YANA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve aday adayı Muharrem İnce, salonda yan yana oturdu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, AK Parti’nin kurultaya temsilci göndermemesini eleştirdi. Habertürk TV’ye konuşan Bingöl, “Her fırsatta milli birlikten bahsediliyor. Gün bugün değil mi, gelin o zaman” dedi.

AK PARTİ’DEN TEMSİLCİ GÖNDERMEME KARARI

Kurultay için 10 binin üzerinde kişiye davet gönderildi. Davetiye gönderilen isimler arasında, sanatçılar, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, diplomatlar ve eski siyasetçiler de bulunuyor.

AK Parti, CHP Kurultayı’na temsilci göndermeme kararı aldı.

KURULTAYIN TEMASI ‘ADALET VE CESARET’

Ankara Spor Salonu’ndaki kurultayın ana teması, ‘Adalet ve Cesaret’ olarak belirlendi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun üç rakibi var. Kuruluşundan bugüne 35 olağan ve 18 olağanüstü kurultay yapan CHP’de, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten Kılıçdaroğlu’na kadar 7 genel başkan görev yaptı.

Kulislerin hareketlendiği PM için CHP milletvekillerinin büyük kısmının aday olması beklenirken, toplam aday sayısının 500’ü geçeceği tahmin ediliyor.

Genellikle ‘çarşaf liste’nin tercih edildiği kurultaylarda, 52 PM üyesi doğrudan delege tarafından seçiliyor. Genel Başkan tarafından Bilim Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) üyeliği için gösterilen 8 isim de doğrudan PM’ye giriyor.

ENİS BERBEROĞLU İÇİN İMZA KAMPANYASI

Tarihi bir kurultay gerçekleştireceklerini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, tutuklu İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nu da unutmadıklarını söyledi.

Kurultayda ‘Enis Berberoğlu’na özgürlük’ kampanyası başlatacaklarını ve salonda imza toplayacaklarını belirten Bingöl, Berberoğlu’nun Parti Meclisi’nin ‘onur üyesi’ olması için önerge verileceğini bildirdi.

ETKİNLİKLERİN TAMAMI İPTAL EDİLDİ

Kurultayın sakin bir ortamda geçeceğini aktaran Bingöl, provokatif eylemlere izin vermeyeceklerini, bunun için gerekli tüm önlemlerin alındığını söyledi.

Bingöl, “Kritik bir süreçten geçiyoruz. Şehitlerimizin olduğu ortamda, kurultaya coşku katacak etkinliklerin tamamını iptal ettik” dedi.

Tekin Bingöl, kurultay için bir şarkı hazırlandığını ancak onun da kullanılmayacağını ifade etti.

KURULTAYDA DÖRT ADAY VAR

CHP’de şimdiye kadar Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu dışında Yalova Milletvekili Muharrem İnce, eski İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, eski CHP İstanbul Ümraniye İlçe Başkanı Alparslan Çabuk genel başkanlığa aday adayı olduğunu açıkladı.

Parti tüzüğüne göre, genel başkanlığa aday olmak isteyenlerin toplam delegenin yüzde 10’unun imzasını alması gerekiyor.

Buna göre aday adaylarının 126 delegenin imzasıyla başkanlığa aday olabilecek.

SEKİZ YILDIR PARTİNİN LİDERİ

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin genel başkanlık koltuğuna 2010’da, dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın istifasının ardından gerçekleştirilen 33. Olağan Kurultay’da seçilmişti.

Bu tarihten itibaren, 18-19 Aralık 2010, 26 Şubat 2012, 27 Şubat 2012 ve 5-6 Eylül 2014’te olağanüstü, 17-18 Temmuz 2012 ve 16-17 Ocak 2016’da olağan kurultaylar gören Kılıçdaroğlu, şimdi 36. Olağan Kurultay’a hazırlanıyor.

Bir sürpriz yaşanmazsa seçilmesine kesin gözüyle bakılan Kılıçdaroğlu’nun hem PM’de hem de MYK’da önemli oranda değişikliğe gitmesi bekleniyor.