Paket Almanya’da Geniş Yankı Buldu

Ülkeler
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Pazartesi günü açıkladığı ‘Demokratikleşme Paketi’, Alman basınında da geniş yer buldu. Der Spiegel, ‘Başörtülü kadınlar devlet memuru olabilecek’ başlığı ile ko...
EMOJİLE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Pazartesi günü açıkladığı ‘Demokratikleşme Paketi’, Alman basınında da geniş yer buldu.

Der Spiegel, ‘Başörtülü kadınlar devlet memuru olabilecek’ başlığı ile konuyu işlerken, Erdoğan’ın bu kararı ile ‘Türkiye’de devletin laiklik prensibinin temel kurallarından birini’ kaldırdığını, pakette bazı alanlarda olumlu adımlar olduğunu, ancak ifade özgürlüğü konusunda yeni bir yaklaşıma yer verilmediğini öne sürüyor.

Solcu liberal Süddeutsche Zeitung, Demokratikleşme Paketi’ni ‘iki adım ileri, bir adım geri’ şeklindeki Mehter marşı temposuna benzetiyor ve olumlu örnek olarak Kürtçe eğitim verecek özel okullarını, kentlerinin eski isimlerinin verilmesini ve Hrıstiyanların ise bir manastırı geri alacak olmalarını gösteriyor.

Gazete, ‘nefret içeren konuşmalar’a kesilen cezaların üç yıla çıkartılmasını ise olumsuz bir gelişme olarak tanımlıyor ve bunun ifade özgürlüğünü hedeflediğini savunuyor. 

Muhafazakar Stuttgarter Zeitung gazetesi de aynı konudaki yorumunda ‘nefret içeren konuşmalar’la ilgili yasanın çerçevesi çok geniş olduğu için ifade özgürlüğüne yarar değil, zarar getireceğini öne sürüyor.

Reform paketinde Kürtler yönelik yeniliklerin yer aldığını, nitekim Kürtçe şahıs ve yer isimleri üzerindeki yasakların kaldırılacağını duyuran Der Tagesspiegel, Erdoğan’ın bu hamleyle PKK ile barış için zaman kazandığını ve ancak aynı zamanda reform paketinde yer vermediği Alevileri ise dışladığını yazıyor.

Konuya sert yorum getiren gazetelerden biri de Die Tageszeitung. Die Tageszeitung, Erdoğan’ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi’nin Türkiye’yi ‘İslamcı-otoriter devlete’ çevirmeyi hedeflediğini, AKP’nin gelecek yılki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri kazanması durumunda bu amacına ulaşabilmek için bir engel kalmayacağını iddia ediyor.

Konuyla ilgili Amerika’nın Sesi Türkçe’ye konuşan Avrupa Parlamentosu Sosyal Demokrat Grubu’ndan milletvekili İsmail Ertuğ, Demokratikleşme paketinin sadece kamu alanında başörtüsü yasağının kaldırılması şeklinde yorumlanmasını eleştiriyor.

Demokratikleşme Paketi’nin eksiklerine rağmen doğru yönde atılan bir adım olduğu görüşündeki İsmail Ertuğ, bundan sonraki süreçte daha birçok alanda reform ihtiyacı olduğu görüşünde.

amerikanınsesi.com