Kemana Ses Veren Eller

Müzik Türleri
En az 10 yıl doğal ortamda kurumuş ladin, akçağaç, abanoz ağacı kullanılan "kişiye özel bir kemanın" yapımı en az 1,5-2 ay sürüyor. Konservatuvarların çalgı yapım bölümünden mezun olan ideal...
EMOJİLE

En az 10 yıl doğal ortamda kurumuş ladin, akçağaç, abanoz ağacı kullanılan "kişiye özel bir kemanın" yapımı en az 1,5-2 ay sürüyor.

Konservatuvarların çalgı yapım bölümünden mezun olan idealist luthierler (keman yapımcıları) bu süre içinde bir atölyeye kapanıp tüm zamanlarını, emeklerini ve düşlerini "büyülü" sesi veren bu müzik aletine veriyor.

Çalması en zon olan alet olarak bilinen enstrümanın yapımı için milimetrik hesaplar yapılıyor. Elle uzun saatler sonucu işlenen her benzersiz keman, son olarak cilalanıyor ve onu müzikle buluşturacak sahibine ulaşıyor.

Bugün çok az sayıda kalan luthierler ise "Biz sesi yaratıyoruz, farklı bir ses yaratmanın da bizim elimizde olduğunu biliyoruz. Kemanın masalsı yolculuğu bizimle başlıyor, bizden çalıcıya, ondan da seyirciye geçiyor"
diyerek kemanın yolculuğunu anlatıyor.

Günlük yaşamımızın her köşesinde yer alan fabrikasyon ürünlerin sıradanlığından bizi uzaklaştıran her el yapımı keman da bizi müziğin gizemli dünyasına götürüyor.

Trt.net.tr