Müslüm Baba’ya son görev

Sanatçılar
Gürses için ilk tören Cemal Reşit Rey konser salonunda yapıldı. Törenin yapıldığı salona, ayakta durmakta güçlük çektiği için iki kişinin yardımıyla giren Gürses’in eşi Muhterem Nur’un göz...
EMOJİLE

Gürses için ilk tören Cemal Reşit Rey konser salonunda yapıldı. Törenin yapıldığı salona, ayakta durmakta güçlük çektiği için iki kişinin yardımıyla giren Gürses’in eşi Muhterem Nur’un göz yaşlarını tutamadığı görüldü.

Oturduğu yerde mikron verilen Muhterem Nur, sanatçının tüm sevenlerine teşekkür ederek, ”Dünyanın en iyi insanını kaybettiğim için çok üzgünüm. Onun gibi bir insan bir daha gelmeyecek” diye konuştu.

”Sesi hep kulağımızda olacak”

Törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Müslüm Gürses’e Allah’tan rahmet, sevenlerine başsağlığı diledi.

Bakan Çelik, şöyle devam etti:

”O bize demişti ki ‘ya gittiğin yerde mutlu ol, ya da kalbimde tahta sahip ol’… İnanıyoruz ki  O hem gittiği yerde mutlu olacak hem de kalbimizdeki tahtını koruyacak. Unutmayalım ki onun ne kadar seversek sevelim onu yaratan Cenab-ı Hak kadar sevemeyiz. Onu hepimizden çok sevenin yanına gitti.”

Gürses’in hayatı boyunca şarkı ve sözlerinde Anadolu insanın sessiz isyanını, Anadolu insanın ifade edemediği çığlığı, yoksulların, dışlanmışların, ötekileştirilmişlerin sesini büyük bir tevazu ve ama güçlü bir sesle ifade ettiğini dile getiren Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

”Sade bir hayata sahip olmak ama aynı zamanda güçlü bir sese de sahip olmak her kula nasip olmaz. Sade bir hayata sahipti. Güçlü bir sese sahipti. Dün acı haber geldikten sonra Urfa’nın, Adana’nın, Van’ın İzmir’in, İstanbul’un sokaklarında herkes kendiliğinden kendi cenazesine sahip çıktı ve büyük bir ustayı son yolculuğuna uğurlamanın hazırlığını yaptı. Bu törenler çok önemlidir. Devletimizin büyük bir sanatçıyı uğurlaması çok önemlidir. Ama hepsinden önemlisi halkımızın, sokaktaki vatandaşlarımızın o büyük ustayı uğurlamak üzere kendiliğinden yola dökülmesi ve onu selamlamasıdır. Anadolu şunu biliyor ki her sözünde, şarkısında bu millete dua etti. O sebeple de bu millet de ona dua ediyor. Bu günden itibaren Anadolu’nun sesinin biraz saha eksik olduğunu biliyoruz. Anadolu’nun sessiz yığınlarının kendini ifade eden güçlü seslerinden birini kaybettik.”

Çelik, hayatın gelip geçici olduğunu belirterek, ”İyi bir hayat yaşamak, dışlanmışların, bir kenara itilmişlerin, yoksulların gönlünde taht kurmak hepsinden daha kıymetlidir. O, bunu başardı. Bizim için genç yaşta gitti. Ama birden çok hayatı kendi yaşamına sığdırdı. Onu hiç unutmayacağız. Sesi hep kulağımızda olacak” diye konuştu.

”Yeri dolmayacak..”

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de Müslüm Gürses’in hep gönüllerinde yaşayacağını ifade ederek, ”7 duasını  ve 40 duasını Şişli Camisi’nde yapacağız. Allah gani gani rahmet eylesin. Bu ülkeden Müslüm Baba geldi geçti” dedi.

Orhan Gencebay, Müslüm Gürses ile çok eski bir dostluklarının olduğunu belirterek, Gürses ile ilgili anılarını paylaştı.

Gürses’in saygılı ve kadirşinas biri olduğunu hatırlatan Gencebay,  sanatçının değerlere özen gösterdiğini kaydetti. Hastanenin ve doktorların elinden geleni yaptığını vurgulayan  Gencebay, ”Allah’ın emri buydu. Allah rahmet etsin, her zaman kalbimizde yaşayacak” diye konuştu.

Selami Şahin, Gürses ile 40 yıla yakın bir dostluklarının bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi.

”Müslüm Gürses’in yeri dolmayacak. Çok hümanist, kimseye karşı kötülük düşüncesi olmayan biriydi. Din, dil ırk ayrımı yapmazdı. Onu anlatmak için kelimeler yetersiz. Yüreğim yanıyor, Erken ayrıldı. Rahmet diliyorum.”

Nuri Sesigüzel, sahnede Gürses için Fatiha okuttu. Nuri Sesigüzel, Gürses’in değerli bir sanatçı olduğunu dile getirerek, ”Kimseyi kırmazdı. Ha var ha yok, ama sanatta, sözde, yürekte var” dedi.

Konuşmaların ardından sahneye çıkan sanatçı dostları Gürses’in tabutu başında dua etti. Bu sırada salondaki bazı hayranları da ”Müslüm Baba” şeklinde slogan attı.

Müslüm Gürses’in cenazesi helallik alınması ve dua okunmasının ardından cenaze namazının kılınacağı Teşvikiye Camisi’ne gönderildi. Bazı hayranlarının Gürses’in cenazesini taşıyan aracın arkasından bir süre yürüdükleri görüldü.

Törenden notlar

Ahmet Selçuk İlkan’ın sunuculuğunu yaptığı törende Müslüm Gürses’i anlatan film gösterildi.

Törene katılan Müslüm Gürses’in üvey annesi Emine Akbaş, rahatsızlanınca ambulansa götürüldü. Kısa süreli tedavinin ardından tekrar salona dönen Akbaş, uzun süre Gürses’in tabutuna sarılarak ağladı. Elinde Müslüm Gürses’in fotoğraflarının ve kasetlerinin olduğu bir döviz taşıyan hayranı da tabutun başına gelerek dua etti.

Tören başlamadan önce Gürses’in sevenleri tabutun başına giderek dua etti. Bir hayranı da tabutun üzerine kapanarak ağladı. Tören öncesi erken saatlerde Cemal Reşit Rey konser salonu önünde toplanan Gürses’in bazı hayranlarının üzerinde sanatçının resminin bulunduğu, ”Seni Unutmayacağız. Alem biter, ortam biter, hayat biter, Müslüm Baba sevgisi bitmez” yazılı beyaz atkı taktığı görüldü. Törene katılan Baki Çiçek de Müslüm Gürses’e benzerliğiyle dikkati çekti.

Sanatçının cenazesinin sahnede hazırlanan platforma getirilişi sırasında salondakiler ayağa kalkarak alkışladı.

Törene, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş çelenk gönderdi.

AA