Muğla Hakkında Genel Bilgiler

Türkiye'nin İlleri
Muğla hakkında bilgiler; İklim Muğla ilinde Akdeniz iklimi hüküm sürer. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Kıyıdan içeriye gidildikçe kara ikliminin tesiri görülür ve ısı düşer. Kıyılar...
EMOJİLE

Muğla hakkında bilgiler;

İklim

Muğla ilinde Akdeniz iklimi hüküm sürer. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Kıyıdan içeriye gidildikçe kara ikliminin tesiri görülür ve ısı düşer. Kıyılarda kar yağışı görülmez. İç kısımlarda ise senede 1-2 gün kar görülebilir. Sıcaklık +43,7°C ile -12,6°C arasında seyreder. Yağış miktarı 1180 mm ile 775 mm arasında bölgelere göre değişir.

-Türkiye’nin İlleri Hakkında Genel Bilgiler Tam Liste-


Bitki Örtüsü

Muğla il topraklarının % 75’e yakını orman ve fundalıklarla kaplıdır. Ormanlar gür ve verimlidir. dağların büyük kısmı ormanlarla, kıyılardaki yamaçlar makilerle örtülüdür. Ormanlarda çoğunlukla kızılçam, karaçam, fıstıkçamı, sedir, ardıç ve dünyâda ender bulunan kokulu “günlük” ağaçlar bulunur. Vâdi ve su kıyılarında çınar, söğüt ve selvi ağaçları çoktur. İl topraklarının % 4,5’i çayır ve mer’alarla % 16’sı ekili dikili alanlarla kaplıdır.


Lagina

Flora

Köyceğiz Bölgesinde; Orman vejetasyonu, Maki ve Frigana vejetasyonu, Kumul vejetasyonu, Bataklık (Makrofitik) ve Segetal vejetasyon olmak üzere 5 farklı vejetasyon tipi tespit edilmiştir. Dalaman ilçesi ilçe sınırları dâhilinde flora tipik Akdeniz florası olup, genelde Akdeniz maki florası ve alçak rakımlarda Kızılçam, yukarılara çıkıldıkça Karaçam ve Sedir asli türlerdir. Kızılçam türü 0-800 metre rakımlarda kapalılık teşkil edecek şekilde ya da münferit olarak da bulunmaktadır.

Yüksek rakımlarda 800-1500 metre arsında Karaçam ve sedir türleri toplu ve münferit olarak yayılmaktadır. Ayrıca 0-50 metre rakımda endemik bir tür olan Sığla ağacı toplu olarak taban arazilerde yayılış göstermektedir. Ayrıca Akdeniz maki elemanı olarak Meşe, defne, zeytin, harnup, boy ağacı, kara servi, sandal ağaçları da dağınık olarak maki formasyonunda yer almaktadır


Fauna

Muğla ormanları, başta Karakulak (Caracal caracal), Bozayı (Ursus arctos), Kurt (Canis lupus), Su samuru (Lutra lutra) olmak üzere birçok önemli türü barındırmakta olup bu türler Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından korunan türlerdir.

Dalaman İlçe sınırlarımızda ormanlık arazilerde fauna olarak en başta popülasyonu en yoğun olarak yaban domuzu görülmektedir. Ayrıca bunun yanında tavşan, güvercin,keklik,alakarga vb. türlere rastlanmaktadır.


Ekonomik Yapı

Muğla ekonomisinin ana eksenleri özellikle turizm ve tarımdır. Enerji ve madencilik tesisleri dışında sanayiye dönük büyük girişimler bulunmamaktadır.

Turizm                                                                                                                                                                     

Bodrum, Marmaris ve Fethiye gibi Dünya’ca ünlü destinasyonları;

Artık birer uluslar arası marka haline gelmiş Datça, Köyceğiz, Milas, Seydikemer gibi ilçeleri;

Dalyan, Ölüdeniz, Kayaköy, Akyaka, Saklıkent, Kelebekler Vadisi, Sedir Adası gibi seçkin turizm alternatifleri;

1.500 km’ye yakın kıyı bandı ve çoğu mavi bayraklı yüzlerce plajı

ile tam bir turizm cenneti olan Muğla’da turizm sektörü,

400’ü Turizm İşletme Belgeli olmak üzere   3.600’ün üstünde konaklama tesisi ve toplam 260.000 üzerinde yatak kapasitesi  ve yıllık ortalama 3,5 milyona yakın yabancı turist girdisi ile on binlerce kişiye istihdam olanağı yanısıra,

doğrudan ve dolaylı alışveriş içinde olduğu diğer sektörlere ticaret hacmi yaratmakta ve önemli miktarda döviz geliri sağlamaktadır.

Tarım                                                                                                                                                                         

Muğla ili tarımsal ürünlerinin çeşitliliği ile dikkati çeker.Dünya’da arıcılığın en önemli merkezlerindendir. Özellikle Marmaris ilçesi çam balı ile ünlü olup “Dünya Çam Balı Üretiminin Başkenti” olarak anılmaktadır. Ülkemizde üretilen çam balının % 90’ı ilimizden sağlanmaktadır.Deniz Kültür Balıkçılığı üretiminde Türkiye’de birinci sırada olan ilimizde, zeytincilik de gelişmiş olup, yağlık zeytin alanında Türkiye’de ikinci sıradadır.Ortaca, Fethiye, Dalaman ve Dalyan ilçelerinde ise yaygın bir şekilde narenciye tarımı (portakal, limon, mandalina, greyfurt) yapılmaktadır.

Endüstri

Yatağan’da Yatağan Termik Santrali, Yeniköy’de Yeniköy Termik Santrali ve Kemerköy’de Kemerköy Termik Santrali vardır.İlin maden yatakları zengindir. Bu sektörde Yatağan linyit rezervleri ve Fethiye krom yatakları ilk kalemde sayılabilir. Ayrıca önemli bir mermer yataklarına sahiptir.                                                                                                     


Muğla İlçeleri

Bodrum

Bodrum ilçesi, Muğla şehir merkezine ortalama 110 kilometre uzaklıktadır. Muğla’nın en turistik ilçelerinden biri olan Bodrum’da yöre halkı geçimini, balıkçılık, turizm ve zeytincilikten kazanmaktadır.

Bodrum’da gezilecek yerler bakımından birçok önemli destinasyon bulunmaktadır. Bodrum’un sembolik yapılarından Bodrum Kalesi, dünyanın önemli arkeoloji müzeleri arasında gösterilen Bodrum Su Altı Arkeoloji Müzesi, Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan Halikarnas Mozolesi, ilçede gezilecek tarihi yerler arasındadır. Bodrum, gece hayatı bakımından da dünyanın sayılı tatil merkezleri arasındadır.

Eşsiz plajlara ev sahipliği yapan Bodrum’da denizin keyfini çıkarabileceğiniz, Gün Batımı Plajı, Gümbet Plajı, Yahşi Plajı ve Gümüşlük Plajı bulunmaktadır.

İlçede, Muğla’ya hava yolu ulaşımlarının sağlanabildiği Milas – Bodrum Havalimanı yer almaktadır.

Bodrum’a bağlı tatil beldeleri arasında Turgutreis, Akyarlar, Gümüşlük ve Bitez öne çıkmaktadır.

Dalaman

Dalaman, Muğla il merkezinden yaklaşık 85 kilometre uzaklıktadır. Muğla’nın Akdeniz Bölgesi’ndeki ilçesi olan Dalaman’da bölge halkı geçimini, meyve ve sebze yetiştiriciliği, turizm ve zeytincilikten sağlamaktadır.

Doğal güzellikleriyle öne çıkan Dalaman’da gezilecek yerler arasında; eşsiz güzelliği ile Dalaman Çayı, huzurlu atmosferiyle Gizli Vadi, Likyalılara ev sahipliği yapmış olan Oktapolis Antik Kenti ve şifalı sularıyla Kapıkargın Kaplıcaları yer almaktadır.

Uzun sahil şeridine sahip Dalaman’ın popüler plajları ise;  Dalaman Plajı ve Aşı Koyu’dur.

Muğla’ya hava yolu ulaşımında oldukça önemli bir role sahip olan Dalaman Havalimanı da ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır.

Datça

Datça, Muğla şehir merkezine 120 kilometre uzaklıktadır. Yarımada üzerine kurulu ilçenin tarihi M.Ö. 2000 yıllarına kadar dayanmaktadır. İlçe, engebeli arazi üzerinde yer aldığı için tarıma elverişli değildir. Bu nedenle Datça’da bölge halkı geçimini büyük ölçüde badem üretimi ile sağlamaktadır. Datça Bademi, Türkiye çapında oldukça meşhurdur.

Datça’da bilinen ilk yerleşimler Karyalılar tarafından yapılmıştır. Antik Dönem’den itibaren yerleşimlerin hala devam ettiği Eski Datça Mahallesi, ilçenin en otantik bölgesidir. M.Ö. 4. yüzyılda inşa edilen Knidos Antik Kenti, Can Yücel’in hayatının son dönemlerini geçirdiği Can Yücel Evi, eşsiz manzarası ile Ovabükü ve Datça Kaleleri, ilçede gezilecek yerler arasında sıralanmaktadır.

Sakin atmosferi ve birbirinden güzel plajları ile öne çıkan Datça’da denizin keyfini çıkarabileceğiniz plajlar; Hayıtbükü Koyu, Kızılbük, Kurubük Koyu ve Palamutbükü’dür.

Fethiye

Fethiye, Muğla’ya ortalama 120 kilometre uzaklıktadır. Eski adı Rumcada “Uzak Diyar” anlamına gelen “Meğri” olarak bilinen ilçe, Muğla’nın yüzölçüm bakımından en büyük ilçesidir.

Antik Çağ’da Likyalıların en önemli kentlerinden olan Fethiye, doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla ziyaretçilerine pek çok alternatif sunmaktadır. Dünya çapında ünlü Kelebekler Vadisi, berrak deniziyle birlikte Ölüdeniz, doğal güzelliklerle çevrili Likya Yolu ve rahatlatıcı etkisiyle Saklıkent Kanyonu, Fethiye’de gezilecek yerler arasındadır.

Fethiye’nin popüler plajları ise; Ölüdeniz Plajı, Çalış Plajı, Belcekız Plajı ve Kumburnu Plajı olarak sıralanmaktadır.

Kavaklıdere

Muğla’nın denize kıyısı olmayan popüler ilçelerinden olan Kavaklıdere, il merkezine 50 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Yüzde 70’i ormanlarla kaplı olan Kavaklıdere’de halkın başlıca geçim kaynakları ormancılık, tarım, hayvancılık, bakırcılık ve kalaycılıktır.

Kavaklıdere’de gezilecek yerler arasında; aynı zamanda hediyelik eşya ürünlerinin de satıldığı Bakırcılar Çarşısı, tarihe meydan okuyan Yerküpe Mağarası, eşsiz doğal güzellikleriyle Yerküpe Yaylası ve Karyalılar döneminden günümüze ulaşan Hyllarima Antik Kenti’dir.

Köyceğiz

Köyceğiz, Muğla şehir merkezine 60 kilometre uzaklıkta, il merkezinin güneydoğusunda yer almaktadır. Türkiye’nin Rize’den sonra en çok yağış alan bölgesinde yer alan Köyceğiz’de halkın en büyük gelir kaynağı tarımdır.

İlk yerleşimlerine M.Ö. 3400 yıllarına kadar uzandığı Köyceğiz’de gezilecek pek çok tarihi yer ve doğal güzellik bulunmaktadır. Köyceğiz’in öne çıkan destinasyonları arasında; ilçenin önemli su kaynaklarından Köyceğiz Gölü, huzurlu yapısıyla Yuvarlak Çay ve ihtişamlı görünümüyle Sandras Dağı yer almaktadır.

Ekincik Halk Plajı, Delta Plajı, İztuzu Plajı ve Kargıcak Koyu, ilçenin önemli plajları olarak sıralanmaktadır.

Kaplıca turizmi bakımından da öne çıkan Köyceğiz’de Sultaniye Kaplıcaları da ziyaret ediliebilecek yerler arasındadır.

Marmaris

Marmaris, Muğla’nın turizm anlamında en popüler ilçelerinden biridir. Marmaris, Muğla şehir merkezine 55 kilometre uzaklıkta olup; bölge halkının en büyük geçim kaynakları, turizm, balıkçılık ve ormancılıktır.

Marmaris’in sembolik yapılarından Marmaris Kalesi, İstanbul’daki Kapalıçarşı’ya benzerliğiyle ünlü Eski Çarşı, doğal güzellikleriyle öne çıkan Saklıgöl, Turgut Şelalesi ve içerisindeki 50’den fazla kuş türüyle doğal bir pak olan Günnücek (Marmaris Milli Parkı) ilçede gezip görülebilecek yerler arasındadır.

Dünyaca ünlü Kleopatra Plajı, Kız Kumu Plajı, İncekum Plajı ve Uzunyalı Plajı, Marmaris’in en popüler plajları olarak sıralanmaktadır.

Marmaris’in en çok tercih edilen tatil beldeleri ise İçmeler ile Turunç’tur.

Milas

Milas, Muğla şehir merkezine 65 kilometre uzaklıktadır. Milas’ta bölge halkı geçimini büyük oranda dokumacılık ile sağlamaktadır.

Karya Uygarlığı’na ve Menteşe Beyliği’ne başkentlik yapmış olan Milas’ta görülmesi gereken yerler arasında eşsiz güzelliği ile Bafa Gölü, Uyku Vadisi, ilçenin sembolik yapısı olan Beçin Kalesi, Bafa Gölü çevresinde bulunan Herakleia Antik Kenti ve Şeytan Yalısı bulunmaktadır.

Akbük Koyu, Ören Halk Plajı, Zeytinlikuyu Plajı ve Güllük Halk Plajı da Milas’ta denize girilebilecek en güzel plajlar arasında yer almaktadır.

Milas’a bağlı bir tatil köyü olan Ören ise bölgenin popüler destinasyonları arasındadır.

Menteşe

Menteşe, Muğla’nın merkez ilçesidir. Denize kıyısı olmayan ilçede halkın en büyük geçim kaynağı tarım, ormancılık ve hayvancılıktır.

Muğla şehrinin tarihinde kısa bir yolculuk yapabileceğiniz Muğla Müzesi, şehri kuşbakışı izleyebileceğiniz Asar Dağı, hediyelik eşya ürünlerinin satıldığı Arasta Çarşısı ve kültür, sanat etkinliklerinin düzenlendiği Menteşe Belediyesi Kültür Evi, Menteşe’de gezilecek yerler arasında öne çıkan destinasyonlardandır.

Ortaca

Ortaca, Muğla il merkezine 80 kilometre uzaklıkta, şehrin güneydoğusunda konumlanmaktadır. İlçenin en büyük geçim kaynakları narenciye, seracılık ve pamukçuluktur.

Ortaca ilçesi sınırları içerisinde gezebileceğiniz yerler arasında, ilçe tarihine ışık tutan Kaunos Antik Kenti, M.Ö. 400 yıllarında inşa edilen Kaunos Kral Mezarları, ilçeyi kuşbakışı izleyebileceğiniz seyir terası olan Radar Tepesi ve doğal güzellikleriyle ünlü Sülüngür Gölü bulunmaktadır.

Ortaca ilçesinin en popüler plajları ise; İztuzu Plajı, Sarıgerme Plajı ve Sarçed Plajı’dır.

Ortaca ilçesine bağlı Dalyan, bölgedeki popüler bir tatil beldesidir.

Seydikemer

Seydikemer, Muğla il merkezine yaklaşık 140 kilometre uzaklıktadır.  Seydikemer ilçesinde bölge halkı geçimini büyük oranda tarım, hayvancılık ve sebzecilikten sağlamaktadır.

Tarihte, Likyalıların en önemli kentlerinden olan Seydikemer ilçesi sınırları içerisinde yer alan, M.Ö. 14. yüzyılda inşa edilmiş Tlos Antik Kenti, doğal güzellikleriyle ünlü Saklıkent Kanyonu, doğa gezileri yapabileceğiniz Gizlikent Şelalesi, Likya Birliği’nin önemli şehirlerinden Pınara Antik Kenti ve M.Ö. 7. yüzyılda kurulmuş Letoon Antik Kenti, ilçenin önemli tarihi yapıları ve doğal güzellikleri arasındadır.

Denize kıyısı olan Seydikemer’in ünlü plajları arasında; Karadere Plajı, Kumluova Plajı ve Polis Ahmet Çelik Burnu bulunmaktadır.

İlçeye bağlı Kemer beldesi, bölgenin popüler tatil beldeleri arasında öne çıkmaktadır.

Ula

Ula, Muğla’nın 13 ilçesinden biridir. Muğla il merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Ula ilçesinde halkın en büyük geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve arıcılıktır.

Ula’da görülmesi gereken doğal güzellikler arasında; buz gibi akan Azmak Nehri, tekne turlarının uğrak noktası Akbük Koyu, doğal güzelliklerle çevrili Ula Göleti ve Geyik Kanyonu bulunmaktadır. İlçenin en önemli tarihi yapısı ise açık hava müzesi özelliğine sahip Thera Antik Kenti’dir.

İlçe sınırları içerisinde denize girilebilecek yerler arasında Akyaka Halk Plajı ve Çınar Plajı yer almaktadır.

Akyaka ve Akçapınar, Ula ilçesinin popüler tatil beldeleri arasındadır.

Yatağan

Yatağan, Muğla il merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Denize kıyısı olmayan Yatağan’da halk, geçimini büyük oranda tarım hayvancılık ve çömlekçilik ile sağlamaktadır.

İlçe sınırları içerisinde gezilecek yerler arasında; ilk yerleşimlerin Tunç Çağı’nda başladığı Stratonikeia Antik Kenti, ünlü Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunun sahibi adına yapılmış Osman Hamdi Bey Konağı, Karyalıların dini merkezi Lagina Antik Kenti ve benzersiz görünümüyle Kül Dağı Göleti (Mavi Göl) öne çıkmaktadır.

Muğla Ulaşımı

Karayolu: Muğla’ya Türkiye’nin her bölgesinden aktif olarak yıl boyunca otobüs seferleri düzenlenmektedir. Yaz aylarında sefer saatleri daha sık bir şekilde gerçekleştirilen seferlerde, varış noktası Muğla Otogarı olmaktadır. Şehir merkezinde konumlanan Muğla Otogarı, aynı zamanda Muğla’nın birçok ilçesine ve beldesine direkt ulaşımların sağlanabildiği bir ulaşım merkezidir. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere büyük şehirlerden direkt otobüs seyahatlerinin düzenlendiği Muğla Otogarı, yılın her döneminde aktif bir şekilde ziyaretçi ağırlamaktadır.

Demiryolu: Muğla ilinde demiryolu hattı yoktur. Dalaman ilçesinde bir yanlışlık eseri yapılmış olan gar olmuş olsa da, gara en yakın demiryolu hattı 200 km uzaklıktadır.

Havayolu: Muğla’ya havayolu ile yapılabilecek ulaşımlarda Milas – Bodrum Havalimanı ve Dalaman Havalimanı kullanılabilmektedir.

Milas – Bodrum Havalimanı, Muğla il merkezine ortalama 70 kilometre uzaklıktadır. Yıl boyunca iç ve dış hatlar seferlerinin aktif bir şekilde gerçekleştirildiği Milas – Bodrum Havalimanı’na ulaştıktan sonra, havalimanında bulunan başta Muttaş olmak üzere servis araçları, taksi veya araç kiralama hizmetlerinden faydalanarak Muğla il merkezine ortalama 1 saat içerisinde ulaşım sağlanabilmektedir. Havalimanından hareket eden servis araçları için ödenecek olan bilet ücretleri 25 TL’dir.

Dalaman Havalimanı, Muğla şehir merkezine 94 kilometre uzaklıktadır. Yıl boyunca uçuş seferlerinin düzenli olarak gerçekleştirildiği bu havalimanında da iç ve dış hatlar olmak üzere seferler düzenlenmektedir. Dalaman Havalimanı’na iniş yapıldıktan sonra bölgede hazır olan servis araçları, taksi veya araç kiralama hizmetleriyle birlikte Muğla il merkezine ortalama 1 saat 30 dakika içerisinde ulaşım sağlayabilirsiniz. Dalaman Havalimanı’ndan Muğla’ya hareket eden servis araçları için ödeyebileceğiniz bilet ücretleri 20 – 25 TL aralığındadır.

(Ücretler 2022 itibarıyla geçerli olan fiyatlardır)

Muğla Yeryüzü Şekilleri ve Bilgileri

Dağlar: Muğla ili dağlık bir bölgedir. Dağ ve platolar ilin % 89’unu kaplar. Dağ ve platoların yapısı kalkerdir. Başlıca dağları Göktepe (2234 m), Marçal Dağları (1368 m), Akdağlar (3014 m), Çiçekbağı Dağı (2295 m), Bozdağ (1175 m), Laba Dağı (1073 m), Oyluk Dağı (1892 m), Menteşe ve Beşparmak dağlarıdır.

Ovalar: İlin % 11’ini teşkil eden ovaların çoğu akarsuların dağlık araziyi aşındırarak meydana getirdiği ovalardır. Başlıca ovalar şunlardır:

Yatağan, Bozöyük, Leyne, Dalaman, Ortaça, Dalyan, Kumlu, Bayat, Pisiköy, Yaşyer, Tekfuranbarı, Bitez, Akçaalan, Kara, Milas, Ören, Varvil, Kızılkaya, Gök, Muğla, Dirgene, Gülağzı, Yerkesik ve Ula.

Akarsular: Dalaman Çayı; Burdur ilinden çıkar, Denizli iline geçer. Acıpayam yakınında Sandras Dağlarından birçok dereyi alarak Muğla’ya girer. Dalaman Ovasını sular. Sarısu yakınlarında sığ bir bataklık yaparak denize dökülür. Suyu boldur. Muğla içindeki uzunluğu 60 km’dir. Eşen Çayı: Akdağlar’dan çıkar ve Seki Yaylasından sonra güneye akar. Antalya sınırına yakın bir yerde Akdeniz’e dökülür. Namman Çayı; Ula ilçesinden çıkar, uzunluğu 30 km’dir. Köyceğiz Gölüne dökülür. Ayrıca Sarıçay, Varvil Çayı, Çine Suyu (Büyük Menderes’e karışır) veAkçay’ın yukarı kolları diğer akarsulardır.

Göller: Muğla’nın 4 tabii gölü vardır. Köyceğiz Gölü: Kıyıya yakın olan bu göl tabii güzellikleriyle meşhurdur. Yüzölçümü 65 km2, derinliği 1,5-5 m arasında değişir. Dar bir boğazla Akdeniz’e bağlıdır. Denizde sular kabarınca deniz suyu bu göle gelir. Fazla sular kanalla denize dökülür. Eski çağlarda zelzele ile çöken binalar halen gölün dibinde olup, damları su yüzeyinden görünmektedir. Gölde başta kefal olmak üzere bol balık bulunur. Bafa Gölü: Muğla-Aydın sınırı üzerindedir. Yüzölçümü 65 km2dir. 28 km2si Muğla’ya aittir. Balık bakımından çok zengin bir göldür. Denizcik Gölü: Krater gölüdür. Yüzölçümü 4 km2 ve derinliği 18-24 m’dir. Milas yakınındadır. Hacat Gölü; Milas yakınında Sarıçay ağzında eski bir koyun bu çay tarafından ağzının kapatılması ile meydana gelmiştir. Denize dar bir boğazla bağlıdır. Kışın artan sular boğaz vasıtasıyla denize dökülür. Derinliği 1,5 m’dir.

Muğla tarihçesi

Karia bölgesinin en eski şehirlerinden biri olan Muğla şehir merkezinin eski kayıtlarda adı “Mobolia” olarak geçmektedir. M.Ö. 3400 yıllarında, başında “Kar” isimli bir liderin bulunduğu bir kavim yerleşmiştir. M.Ö.1000 yıllarında Dor‘ların hâkimiyetine giren bölge, M.Ö.228’den sonra Bergama Roma birliğine katılmış ve M.Ö.133 yılında bir Roma eyaleti olmuştur.

Muğla’nın Türklerin eline geçmesi, Uç Beylerden Menteşe Bey tarafından 1284 de gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten sonra bölge “Menteşe” adıyla anılmaya başlanmıştır. Osmanlı topraklarına 1391 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından katılan bölge, 1402’de Timur’un hakimiyetine girmiş ve Timur tarafından Menteşe Beyliği’ne verilmiş, II. Murat döneminde ise tekrar Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası olmuştur. 1811 tarihinde Saruhan, İzmir ve Menteşe Sancakları Kütahya’dan alınarak Aydın Eyaleti’ne bağlanmıştır. 1884 yılında 5 ilçe, 3 bucak ve 329 köyden meydana gelen Menteşe Sancağı 30 Ekim 1913’te Aydın eyaletinden ayrılarak il olmuş ve Muğla adını almıştır. Muğla adının Selçuklu Sultanı Kılıçarslan’ın komutanlarından “Muğlu” Bey’den gelmekte olduğu söylenmektedir.

Köyceğiz