Meslek Böyle Seçilir!

Eğitim Güncel
Umay Aktaş Salman’ın haberine göre, Öğrenciler doktorluğun, mimarlığın ne olduğunu görerek öğreniyor… “Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Bölümü’ne gittim. Bana da bey...
EMOJİLE

Umay Aktaş Salman’ın haberine göre, Öğrenciler doktorluğun, mimarlığın ne olduğunu görerek öğreniyor…

“Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Bölümü’ne gittim. Bana da beyaz önlük giydirdiler. Doktor hastaları kontrol ederken yanında ben de vardım , acildeki hastalara yapılan müdahaleleri gördüm, tanı toplantısında doktorların vaka üzerinde nasıl konuştuğuna tanık oldum, tıp eğitimi hakkında bilgi aldım…”

15 yaşındayken hastanede geçirdiği birkaç günde doktorluk mesleğini tanıyan Deniz Öngel, şimdi tıp fakültesi birinci sınıf öğrencisi.

10. sınıf öğrencisi Ece Gülkirpik ise önce mimarlık stajı yaptı, şantiyeleri gezdi, mimarlarla tanıştı, bir üniversitede çizim derlerine girdi. Bir de hastanede doktorlarla birlikte vakit geçirdi. Bu deneyimlerinin ardından üniversite tercihlerinden birini eledi. Doktorluğun kendine uygun olmadığına karar verdi.

Deniz ve Ece gibi 400 öğrenci bugüne kadar birkaç günlük meslek tanıma stajları sayesinde lisede seçecekleri alanları, üniversitedeki bölümlerini belirledi. Şişli Terakki Lisesi, öğrencilerin meslekleri yerinde tanımasını sağlıyor.

‘Gittim gördüm…’

Terakki Vakfı Okulları, 14 yıl önce lise öğrencileri için Kariyer Haftası düzenlemeye başladı. Rehberlik servisi bir süre sonra bir adım daha atarak öğrencinin merak ettiği, seçmeyi düşündüğü mesleği yerinde tanıması için kolları sıvadı. Velilerle irtibata geçildi.

Gönüllü her veli çalıştığı kurumda öğrencileri ağırlamaya başladı. Altı yıldır devam eden staj uygulamasında öğrenciler yarı yıl ve yaz tatilinde hukuktan, tıbba, bankacılıktan akademisyenliğe, reklamcılıktan eczacılığa kadar 20 çeşit mesleği yerinde tanıma şansına sahip.

Stajlar en fazla bir ay olabiliyor. Program hazırlık dahil lisenin tüm sınıflarına açık. Özellikle 10. sınıfta alan seçecek öğrenciler, dokuzuncu sınıfta staj yaparak seçmek istedikleri mesleğe göre alanlarını belirliyor.

Rehberlik Koordinatörü Alpaslan Dartan, staja 10 öğrenci ile başladıklarını anlattı: “Yaz tatilinde 100’ü buluyor staj yapmak isteyen öğrenci sayısı. Bugüne kadar yaklaşık 400 öğrenci bu stajdan faydalandı. Kariyer günlerinde de pek çok mesleği tanıma fırsatları oluyor. Özellikle stajdan sonra fikirleri oturuyor. Ailesine bile direnen öğrenciler var. ‘Gittim gördüm, benim işim bu olmalı’ diyorlar.”

Öğrenciler de stajdan memnun, kimi staj sayesinde bir hatadan döndüğünü düşünüyor kimi yaşadığı birkaç günlük deneyimin bile kendine çok şey kattığını söylüyor.

En popüler alanlar, tıpkı üniversite tercihlerinde olduğu gib mühendislik ve tıp. Öğrenciler en çok bu alanlarda staj yapıyor. 9. sınıf öğrencisi Betül İncirkuş, üç kez staj yapmış. İlkinde o da arkadaşları gibi hastaneye gitmiş. İki kez de Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nün kapısını çalmış. İncirkuş, kafasındaki bir mesleği elemiş bile: “Hem bilim hem sanat ile uğraşmak istediğimi fark ettim. Mimar olmayı düşünüyorum. Staj yapmasam alan seçerken kararsız kalabildim. Sayısal ve sosyal derslerim arasında çok fark yok çünkü. Eskiden yere bakarak yürürdüm. Şimdi etrafı gözlemliyorum, binalara bakarak yürüyorum.”

9. sınıf Cem Şarkan, İstinye Devlet Hastanesi Ortopedi Servisi’nde geçirdiği iki günün ardından “Mesleğin saygınlığı çok etkiledi beni. İnsanala yardı etmek istiyorum. Karar verdim doktor olacağım” diyor.

Ailesinin doktor olmasını istediği 11. sınıf öğrencibi Tansu Bağdat, “Mühendislik vardı aklımda. Yazın da o alanda staj deneyeceğim. Hastaheye gittiğimde anladım kı, ben kendimi adayacak kadar tıp okumak istemiyorum. Çünkü doktorlara baktım hepsi kendini mesleğine adamış” şeklinde konuşuyor.