Hiç değişmeyen insan: ‘5 Duyu 5 Olgu’

Etkinlikler
Abdullah Güner’in haberi İnsanın Yaradılışı, Mahşer, Evren, Aşk, Güç ve Korku‘ya ait el yazması eserler, minyatürler ve ressam İsmail Acar‘ın eserlerinden oluşan ‘5 D...
EMOJİLE

Abdullah Güner’in haberi

İnsanın Yaradılışı, Mahşer, Evren, Aşk, Güç ve Korku‘ya ait el yazması eserler, minyatürler ve ressam İsmail Acar‘ın eserlerinden oluşan ‘5 Duyu 5 Olgu’ adlı sergi, Türk İslam Eserleri Müzesi‘nde 18 Eylül’e kadar görülebilecek.

İnsanın yaratılışından bu güne kadar yaşadığı aşk, güç, korku ve mahşer’e ait duygu, inanç, gelenek ve bakış açılarının anlatıldığı el yazması eserler, minyatür ve resimlerden oluşan ‘5 Duyu 5 Olgu’ sergisi, alanında bir ilk olarak Türk İslam Eserleri Müzesi’nde sergileniyor.
 

Sergide, Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin minyatürlü el yazmaları, bugüne kadar hiç sergilenmemiş Selçuklu dönemine ait eserler, Ressam İsmail Acar’ın ‘5 Olgu’yu yorumladığı tablo ve heykelleriyle bir arada sergileniyor. 13. yüzyıl tatları ve müziği, insanları farklı bir dünyaya taşıyan kokular, serginin 5 duyuya hitap eden unsurları bir arada sergiside bir ilk olarak ziyaretçileriyle buluşacak.
 

Geçmişten günümüze insan
 

‘5 olgu’, ölümle hayat arasında mücadele eden insanın hayatını şekillendirirken, bu zaman içinde ortaya konan görkemli sanat eserlerinin bir kültür mirası olarak bizlere ulaşmasını sağladı. Hazreti Adem ile Hazreti Havva, tufan, cennet- cehennem tasvirleriyle Yaradılış – Kıyâmet, Leyla ve Mecnun, Ferhad ve Şirin, Yusuf ve Züleyha’nın hüzünlü hikayesiyle ‘Aşk’, İskender, Rüstem, Alp Er Tonga’nın olağanüstü serüvenleriyle ‘Güç’, devler, ejderhalar, kıyamet alametleriyle sembolize edilen ‘Korku’ olguları sergi de geleneksel ve çağdaş bir bakış açısıyla ele alınıyor. Bu bağlamda, konseptiyle bir ilk olan bu sergi, mitlerin ışığı altında MÖ 3000 yılından bu yana, beş olguyu konu olan kapsamlı katalogu ile ilgilileri günümüzden geçmişe taşımayı hedefliyor.

18 Eylül’e kadar açık

Zamana ve coğrafyaya rağmen, serginin konusunu oluşturan beş olguya insanların verdiği ortak tepkiyi, ana hatlarıyla da olsa, gözler önüne sermek ve yüzyıllar ötesindeki kahramanları günümüze taşıyarak, insanın her şartta insan olduğunu hatırlatmak.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi ile İsmail Acar tarafından hazırlanan ve geçmişten günümüze bazı yönleriyle hiç değişmeyen ‘insanı’ ele alan ‘5 Duyu 5 Olgu’ Sergisi, 18 Eylül’e kadar Türk ve İslam Eserleri Müzesi Geçici Sergi Salonunda, Pazartesi günleri dışında 09:00-19:00 saatleri arasında ziyaretçisi ile buluşacak.
Adres: Türk ve İslam Eserleri Müzesi İbrahim Paşa Sarayı No:46 Sultanahmet/İSTANBUL

on5yirmi5.com