Entelektüel lezzetler

Etkinlikler
Müze ziyaretleri yorucudur. Arada oturup soluklanmak istersiniz. Son yıllarda müze ve galerilerin içinde açılan birbirinden iddialı restoran ve kafeler, sadece sergi sonrası yorgunluk atmak için değil...
EMOJİLE

Müze ziyaretleri yorucudur. Arada oturup soluklanmak istersiniz. Son yıllarda müze ve galerilerin içinde açılan birbirinden iddialı restoran ve kafeler, sadece sergi sonrası yorgunluk atmak için değil, iyi vakit geçirip kaliteli yemek yemek için de tercih ediliyor. İşte öne çıkanlar…

MÜZEDECHANGA- SAKIP SABANCI MÜZESİ

Yeni Zelandalı ünlü şef Peter Gordon’un hazırladığı mönüsüyle İstanbul’un en iyi füzyon mutfağına sahip Changa’nın, Emirgan’daki Sakıp Sabancı Müzesi içinde açtığı Müzedechanga yılın dört mevsimi iyi yemeğin adresi… Poul Henningsen ve Isamu Noguchi’nin tasarım lambalarıyla aydınlatılan restoranın dekorasyonu, Wallpaper tasarım ödülünün sahibi olan Autoban’ın imzasını taşıyor. Sabah 10:30’dan gece 01:00’e kadar hizmet veren restoran zengin şarap mönüsüyle de takdir topluyor.

Telefon: 0212 323 0901
Adres: Sakıp Sabancı Caddesi 22 Atlıköşk
Web: www.changa-istanbul.com

CA’D’ORO- SALT GALATA
Karaköy’deki tarihi Osmanlı Bankası binasının yerinde açılan SALT Galata’nın içindeki Ca’d’Oro restoran, tarih, sanat ve tasarımın kesişim noktasında yer alıyor. Farklı disiplinleri kapsayan güncel sergileri ve geniş içerikli modern kütüphanesiyle öne çıkan SALT Galata, tarihi özellikteki binasıyla dikkat çekiyor. 19. yüzyılda inşa edilen ve Fransız mimar Alexander Vallaury’nin imzasını taşıyan binanın restorasyonunu Ağa Han ödüllü mimar Han Tümertekin üstlenmiş. Kitchenette, Anjelique ve Da Mario gibi İstanbul’un seçkin restoranlarının yaratıcısı İstanbul Doors Group tarafından işletilen Ca’d’Oro’nun menü danışmanlığını ünlü Fransız şef Julien Maisonneuve yapmış. Ca’d’Oro’yu özel kılan bir başka özelliği de kafe bölümünde yer alan sanatçı Hüseyin Bahri Alptekin’in kişisel kitaplığı. Restoran Pazartesi hariç 10:00- 02:00 arasında hizmet veriyor.

Tel: 0212 243 8292
Adres: Bankalar Caddesi 11, Karaköy

İSTANBUL MODERN KAFE RESTORAN

Karaköy’deki İstanbul Modern sanat müzesinin içinde yer alan restoran-kafe boğaz manzaralı terası, geniş ferah ortamı, şık dekorasyonu, Türk ve Dünya mutfağından örnekler sunan zengin menüsüyle İstanbul’un en iyi restoranlarından biri. Hem müze ziyareti sonrası yorgunluk atmak, hem de sıcak yaz günlerinde kaliteli bir yemek yemek için ideal olan İstanbul Modern Kafe, Pazar günleri saat 18.00’e kadar, haftanın diğer günleri ise 10.00 – 24.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Bu özel mekânın tek dezavantajı, Antrepo önüne büyük yolcu gemileri demirlediğinde manzarasının kapanması.

Telefon: 0212 334 73 00
Adres: Meclisi Mebusan Cad. Antrepo No:4 Karaköy

OTTO SANTRAL – SANTRALİSTANBUL

Eski Silahtarağa Elektrik santralinin yerinde açılan Santral İstanbul şehrin ortasında ferah bir kaçış noktası. Hafta sonları çocuklarınızla gidip geniş çimenlere yayılabileceğiniz, canlı performanslar izleyebileceğiniz, galeri ve Enerji Müzesi’ndeki sergileri görebileceğiniz bu ferah mekân, içindeki kafelerle de öne çıkıyor.

Bunlardan biri olan Otto Santral yüksek tavanlı ferah iç alanı ve Time Out “2007 en iyi mekân tasarımı” ödülünü kazandıran sıra dışı dekorasyonu ile İstanbul’un en iyi müze kafeleri arasında. Menüsünde ağırlıklı olarak Türk malzemeleri ile yapılmış İtalyan ve Akdeniz tatlarını servis eden OTTO Santral, aynı zamanda dünyaca ünlü DJ ve sanatçıların sahne aldığı bir performans mekânı. Pazartesi hariç, hafta içi 11:00-24:00, hafta sonu 11:00-04:00 arası açık.

Tel: 0212 427 18 89
Adres: Eski Silahtarağa Elektrik Santralı
Kazım Karabekir Cad. No: 2
Eyüp, İstanbul

HALAT RESTORAN- RAHMİ KOÇ MÜZESİ

Hasköy’deki Rahmi M. Koç Sanayi Müzesi içinde yer alan Halat restoran ve Barbarossa Pub, Haliç kıyısının keyfini çıkarmak ideal bir adres. Güneşli yaz günlerinde büyük şemsiyeleri ve geniş terasıyla serin bir ortam sunan mekânda, müzeye demirlemiş römorkları, Uluç Ali Reis denizaltısını ve eski motor parçalarından yapılmış hayvan heykellerini seyredebilirsiniz. Deniz kıyısındaki bütün mekânların oldukça kalabalık olduğu Pazar günlerinde bile sakin bir atmosfer sunan restoran Pazartesi günleri hariç her gün sabah 10.00`dan dan akşam 22.00`ye kadar hizmet veriyor. Rahmi Koç Müzesi’ne gitmişken yolun karşısında, eski iplik fabrikasının içinde açılan Galerist’teki sergileri de ziyaret edebilirsiniz.

Tel: 0 212 369 66 16
Adres: Rahmi M. Koç Müzesi
Hasköy Caddesi No:27 Sütlüce, İstanbul

KARAKOL LOKANTASI- TOPKAPI SARAYI

Topkapı Sarayı’nın güvenliğini sağlamak üzere birinci avluda 19. yüzyılda inşa edilen dış karakol binasında yer alan Karakol Lokantası, Osmanlı mutfağından örnekler sunan mönüsüyle İstanbul’un en seçkin restoranlarından biri. A La Carte Restoran ve kafe olarak hizmet vermekte olan Karakol uzun pazar günlerini Aya İrini’nin gölgesinde geçirebileceğiniz geniş bir bahçeye sahip. Tahmin edilenin aksine, sarayı ziyaret eden turist kalabalığından fazla etkilenmeyen mekân, Pazartesi ve Salı günleri hariç sabah 09:30’dan akşam 21:30’a kadar açık.

Tel: 0212 514 94
Adres: Topkapı Sarayı, Karakol Binası
Sultanahmet- Eminönü, İstanbul

BEYLERBEYİ SARAYI KAFETERYASI- BEYLERBEYİ SARAYI

1865’de dönemin ünlü mimarı Sarkis Balyan tarafında, Sultan Abdülaziz için yazlık saray olarak yapılan Beylerbeyi Sarayı, Anadolu yakasının en güzel mimarilerinden biri. Boğaz köprüsünün ayaklarının dibinde yer alan sarayın, köprünün ihtişamını ve Boğazın güzelliğini yakından seyredebileceğiniz harika bir rıhtımı da var. Sarayın bahçesindeki kafeteryada devasa ağaçların, küçük bambu korusunun ve nilüferli süz havuzunun keyfini çıkarabilirsiniz. Anadolu yakasında ruhunuzu dinlendirecek bir mekân arıyorsanız Beylerbeyi Sarayı kafeteryasına mutlaka uğrayın. Kafeterya haftanın her günü 09.30- 17.00 arası açık.

Tel: 0216 321 93 20 / 2064
Adres: Abdullahağa Caddesi, Beylerbeyi
Üsküdar, İstanbul

IHLAMUR KASRI KAFETERYASI

Yolunuz Beşiktaş-Nişantaşı tarafına düştüğünde, her biri birbirinin kopyası lüks kafelerden sıkıldıysanız, Ihlamur kasrının içindeki kafeteryaya uğrayın. Şehrin göbeğindeki bu gizli bahçede tarihi aydınlatma fenerinin altında kahvaltı edip, kuş seslerini dinleyerek çay-kahve içebilirsiniz. Osmanlı döneminde Padişah’ın günübirlik dinlenmek üzere kullandığı kasrın içindeki köşklerde mutfak bulunmadığından yemek servisi yok, fakat Pazar günleri 09:00’dan 13:00’e kadar brunch servis ediliyor. Kafeterya Pazartesi ve Perşembe hariç her gün 09:00- 21:00 arası açık.

Tel: 0212 259 50 86 / 118 – 119
Adres: Ihlamurdere Cad. Beşiktaş Nikâh Dairesi karşısı,
Beşiktaş – İstanbul

PERA CAFÉ – PERA MÜZESİ

Tepebaşı- Tünel bölgesi, birbirinden farklı mekânlarla son dönemde İstanbul’un en moda semtlerinden biri haline geldi. Bu bölgedeki gizli duraklardan biri de Pera Müzesi içinde yer alan Pera Café. 1893 yılında mimar Achille Manoussos tarafından inşa edilen ve yakın zamana kadar Bristol Oteli olarak hizmet veren tarihi yapı, 2005’te mimar Sinan Genim tarafından restore edilerek müzeye dönüştürülmüştü. Binanın geçmişine ve 1900’lerin Pera’sına gönderme yapan "art deco" tarzında döşenen Pera Café’de hafif yemekler yiyip lezzetli pastalardan tadabilirsiniz. Süreli sergilere paralel özel menüler de hazırlayan mekan, Salı – Cumartesi 10:00 – 19:00, Pazar günleri ise 12:00 – 18:00 saatleri arasında ziyarete açık.

Tel. 0 212 334 99 00
Adres:Meşrutiyet Caddesi No.65
34443 Tepebaşı – Beyoğlu – İstanbul

DİVAN ÇENGELHAN BRASSERİE- ÇENGELHAN KOÇ MÜZESİ (ANKARA)

1522 yılında Mihrimah Sultan’ın eşi Damat Rüstem Paşa tarafından inşa ettirilmiş bir kervansaray olan Çengelhan’ın içindeki Divan Brasserie, Ankara’daki Rahmi M. Koç sanayi müzesini ziyaret ettikten sonra oturup soluklanabileceğiniz bir mekân. Klasik Osmanlı mimarisine sahip hanın avlusunda bulunan Divan, Osmanlı mutfağını çağdaş bir yorumla sentezliyor. Pazar kahvaltılarıyla ünlü bu restoranı Pazartesi hariç hafta içi 12:00- 23:00, Pazarları ise 10:00- 23:00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Telefon: 0312 309 68 00
Adres:Tarihi Ankara Kalesi Necatibey Mahallesi
Depo Sokak No:1 Ulus Ankara

Habertürk