Dünyanın en büyük Hilye-i Şerif sergisi

Görsel Sanatlar
Abdullah Güner’in haberi Dünyanın en büyük Hilye-i Şerif ve tespih sergisi olan ”Aşk-ı Nebi ve Zikir Taneleri” sergisi Başbakan Erdoğan’ın da katılımıyla 28 Ocak Pazartesi günü...
EMOJİLE

Abdullah Güner’in haberi

Dünyanın en büyük Hilye-i Şerif ve tespih sergisi olan ”Aşk-ı Nebi ve Zikir Taneleri” sergisi Başbakan Erdoğan’ın da katılımıyla 28 Ocak Pazartesi günü Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde açıldı.

Koleksiyoner Mehmet Çebi’nin kreatörlüğünde gerçekleşen hat, tezhip ve tespihten oluşan bu özel sergi Türk İslam Sanatı meraklıları için adeta üçü bir arada sergi niteliğinde.

İstanbul Antik Sanat koleksiyonundaki 200 Hilye-i Şerif ve 300 tespihin yer aldığı eserler birçok sanatçının eserinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş. Girişteki büyük Hilye-i Şerif’in sahibi ise usta hattat ve ebrucu Fuad Başar. Başar’ın çalışması serginin orta yerinde gelenleri karşılıyor. Tam Hilye-i Şerif’in önünde ise 300 özel teşbih bulunuyor. Bu sergideki parçalar özel koleksiyona ait olduğu için satışı gerçekleşmiyor.

Dünyanın en büyük Hilye-i Şerif sergisi


Sergide yer alan eserler Türk-İslam sanatları konusunda nadide ve sıra dışı eserleriyle tanınan Hasan Çelebi, Fuad Başar, Hüseyin Türkmen, Mustafa Cemil Efe, Eyüp Kuşçu, Fevzi Günüç, Gürkan Pehlivan, Levent Karaduman ve Ahmet Bursalı’ya ait. Ahmet Faris Rızk, Cevat Huran, Said Abuzeroğlu, Abdürrezzak Karakaş, Muhammed Cevatzade, Habip Ramazanpur, İhsan Ahmedi gibi uluslararası sanatçıların eserleri de sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Hat koleksiyonunda, "Hilye-i Şerif" ya da "Hilye-i Nebevi" gibi isimlerle de bilinen ve Hz. Muhammed (sav)’in fiziksel, insani ve ahlaki niteliklerini, tavır ve hareketlerini anlatan eserlerden oluşuyor. Her biri birbirinden güzel bu eserlerde Allah aşkını Kur’an’i kelimelerle anlatmaya çalışan sanatçılar, Hz. Muhammed (sav)’e duydukları sevginin eşsiz bir sanat eserine nasıl dönüşeceğini bizlere gösteriyorlar.

300 ÖZEL TESPİH YA DA "AŞKI NEBİ ZİKİR TANELERİ"

”Aşk-ı Nebi ve Zikir Taneleri” sergisinde 300 adet tespih sergileniyor. Osmanlı’dan günümüze ulaşan tespihler olduğu gibi yeni yapılan tespihler de mevcut.

Tespih koleksiyonunda Osmanlı döneminden kalma çok değerli mercan, kehribar, kuka, bağa, fildişi, necef gibi malzemelerden yapılmış tespihlerle beraber günümüz tespih sanatçılarının yapmış olduğu balık dişi, fildişi, kehribar, gergedan boynuzu, anber tespihler de dikkat çekiyor.

Dünyanın en büyük tespih sergisi


Bu tespihlerin işlemeleri ve taşlamalarının yanında en önemli özelliği kullanıldıkça –tespih taneleri çekildikçe- renginin kararması. Çekildikçe her gün biraz daha kararan özel işlemeli tespihler ziyaretçiler tarafından beğeniyle karşılanıyor.

Türkiye’nin önemli çağdaş hat koleksiyoncularından biri olan Mehmet Çebi’nin koleksiyonundan hazırlanan ”Aşk-ı Nebi ve Zikir Taneleri” sergisinde, 200 Hilye-i Şerif ve 300 kıymetli materyalden yapılan tespihler de yer alıyor.

SERGİ 4 ŞUBAT’A KADAR AÇIK

”Aşk-ı Nebi ve Zikir Taneleri” sergisi 27 Ocak – 4 Şubat 2013 tarihleri arasında (saat: 10:00 – 20:00 ) İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde gezilebilecek.

On5yirmi5.com