Kanada 25 bin göçmen alıyor

İş Dünyası
Geçen yıl toplam 5 bin göçmenlik başvurusu kabul eden ülkenin bu yıl rakamı 25 bine çıkardığı bilgisini veren Şevki Akaydın, “Ayrıca 50 farklı meslek grubundan göçmenlik başvuruları kabul edilec...
EMOJİLE

Geçen yıl toplam 5 bin göçmenlik başvurusu kabul eden ülkenin bu yıl rakamı 25 bine çıkardığı bilgisini veren Şevki Akaydın, “Ayrıca 50 farklı meslek grubundan göçmenlik başvuruları kabul edilecek. Bu rakam geçen sene 22 idi” ifadelerini kullandı.

Ana meslek grubu listesinde finans yöneticileri, finansal analistler, sigorta, emlak ve finans danışmanları, finans ve portföy uzmanları, sağlık yöneticileri, petrol mühendisleri, öğretim görevlileri ile anaokulu uzmanlarının da bulunduğunu aktaran Akaydın, Kanada’ya göçmenlik başvurusu yapabilmek için aranılan şartların kişinin listede yer alan meslek gruplarından birisinde üniversite eğitimi görmüş olması, mezun olduğu alanda en az bir yıllık mesleki tecrübesinin olması ve çok iyi düzeyde İngilizce veya Fransızca bilmesi olduğunu dile getirdi.

Bu üç şartı yerine getiren kişilerin Kanada yeterlilik testi diye adlandırılan bir puanlama sistemine tabii olduğunu bildiren Akaydın, sözlerine şöyle devam etti:

“Burada kişinin eğitim düzeyi, yabancı dil bilgisi, iş tecrübesi, yaşı, eşinin yabancı dil bilgisi gibi farklı özelliklerinin her birisine puanlar verilir. Başvuru yapabilmek için 100 puan üzerinden en az 67 puan alması gerekmektedir. Bu puanı alan kişilerin başvuru dosyalarının profesyonel ve uzman bir danışmanlık firması ile hazırlanması başvurularının kabul edilmesinde yardımcı olur. Dosyanın hızlı bir şekilde hazırlanıp yukarıda belirtilen kontenjanlar dolmadan Kanada Göçmenlik Bakanlığı’na sunulması gerekir. Başvuru yapılırken kişinin ailesi de dosyaya dahil edilir.

Kanada’ya giden başvuru dosyası orada incelendikten sonra ön onayla birlikte Türkiye’deki Kanada Elçiliği’ne gönderilir. Burada elçilik kişi ile mülakat yapmak isteyebilir. Ayrıca kendisinden detaylı bir sağlık raporu da istenecektir. Türkiye’deki inceleme de tamamladıktan sonra kişinin kendisine ve ailesine Kanada’da daimi oturum hakkı verilir. Başvuru dosyasının incelenip sonuçlanması yaklaşık 1 yıl kadar sürmektedir.”

KANADA’DA SAĞLIK VE EĞİTİM ÜCRETSİZ

Şevki Akaydın, Kanada’da daimi oturum hakkını alan kişinin ailesi ile birlikte Kanada’ya yerleşebileceğini söyledi.

Göçmenlerin bu ülkede artık Kanada vatandaşları ile eşit haklara sahip bireyler olarak yaşamlarını sürdürebileceğini belirten Akaydın, Kanada’da sağlık ve eğitimin ücretsiz olarak sunulduğunu vurguladı.

Bu ülkede 3 yıl yaşadıktan sonra Kanada vatandaşlığı hakkı elde edilebildiğinin altını çizen Akaydın, bu hakla birlikte Kanada pasaportu sahibi olunduğunu, ayrıca seçimlere katılma, hatta milletvekili adayı olma şansının bile edinildiğini dile getirdi.

DANIŞMAN FİRMA İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Kanada’ya ilk kez yerleşen bir kişinin yıllık ortalama 45-50 bin dolar civarında bir gelir elde edeceğini anlatan Akaydın, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İş tecrübesi ve mesleğine göre bu rakam daha da yukarı çıkabilir. Birkaç yıl içinde bankalardan kredi çekerek kendi evini alabilmekte, Kanada’nın yüksek refah düzeyinden yararlanabilmektedir. Öte yandan Kanada göçmenlik başvurusu için danışman firma seçerken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar var. Bireylerin bu konuda dikkatli olması gerekiyor. Hiç bir danışmanlık kurumu size Kanada’da iş bulma veya iş garantisi veremez. Bu tarz sözler veren kişilerden uzak durun. Hiç bir danışmanlık kurumu Kanada’da sizin adınıza ev bulma, banka hesabı açma gibi hizmetler sunamaz. Bunları ancak siz Kanada’ya yerleştiğinizde bireysel olarak yapabilirsiniz. Göçmenlik başvurularında kabul garantisi veren firmalardan da uzak durmak gerekir. Başvurunuz Kanada Göçmenlik Bakanlığı tarafından incelenecek ve son karar onlar tarafından verilecektir.”

KANADA TÜRKİYE’DEN 18 BİNİN ÜZERİNDE BAŞVURU KABUL ETTİ

Akaydın, Kanada’nın 1988-2013 tarihleri arasında 5 milyon 900 binin üzerinde göçmenlik başvurusunu kabul ettiğini, bu rakama başvuru sahipleri ile aile bireylerinin de dahil olduğunu belirtti.

2003-2013 yılları arasında ise 2 milyon 600 bin kişinin aileleri ile Kanada’ya yerleştiği bilgisini veren Akaydın, aynı dönem içinde Türkiye’den de 8 bin 500’den fazla başvuru yapıldığını, aile üyeleri ile birlikte toplam da 18 binin üzerinde kişinin Kanada’ya yerleştiğini kaydetti.

Kanada’nın yaşam standartları en yüksek ülkelerden birisi olduğunu vurgulayan Akaydın, ülkenin, göçmen nüfusu kültürel yapının bir parçası olarak gördüğünü ve resmi olarak da buna paralel bir politika izlediğini dile getirdi.

Kanada’da kişi başına gelirin 48 bin doların üzerinde olduğunu vurgulayan Akaydın, ortalama bir Kanadalı ailenin ev, araba ve tasarrufundan oluşan mal varlığının 363 bin dolar civarında olduğunu ifade etti.

Kanada’nın genel yapısı göçmenlik üzerine kurulduğu için ırkçılığın hiç olmadığının altını çizen Akaydın, şunları kaydetti:

“Özellikle Kanada’da büyüyen ve eğitim gören çocuklar toplumun bir parçası ve Kanadalı olarak kabul edilir. Diğer ülkelerin aksine daimi oturum sahibi olmak için Kanada’da belirli bir süre geçirmeniz gerekmez. Göçmenlik başvurunuz kabul edildiğinde Kanada’da ömür boyu yaşama hakkını da aynı zamanda elde edersiniz. İngiltere’de bu süre en az 4 yıl, Amerika’da 5 yıldır. 3 yıl gibi kısa bir zaman içinde Kanada vatandaşı olunarak, Kanada pasaportu elde edilir. Bu da dünya genelinde en hızlı alınan vatandaşlıktır. Göçmen olarak giden kişiler anne ve babalarını da Kanada’ya alabilirler.

SAĞLIK SİSTEMİ ÜCRETSİZ

Sağlık sistemi ülkeye girdiğiniz ilk günden itibaren ücretsiz olarak sunulmaktadır. Kanada’da özel sağlık sistemi bulunmamaktadır. Tüm sağlık hizmetleri herkese ücretsiz olarak sunulur. Kanada’nın eğitim sistemi dünyanın en iyilerinden kabul edilir. Temel eğitim 5 yaşından 18 yaşına kadar herkese mecburidir. Anaokulu da dahil olmak üzere ücretsiz olarak tüm vatandaşlar, göçmen olarak giden kişilerin çocukları da dahil olmak üzere, eğitimden yararlanır. Toplam öğrencilerin sadece yüzde 5’inin az bir kısmı özel okullara gitmektedir. Kanada’da ortalama yaşam süresi 81 yıldır. Kanada’da 2 yıl ve üzeri yüksek öğrenim alan yetişkinlerin toplam nüfusa oranı yüzde 48,4’tür. İşsizlik, emeklilik gibi alanlarda Kanada çok geniş kapsamlı sosyal programlar uygulamaktadır.”