Çin işkencesi mi, doping mi?

Olaylar
Çin işkencesi mi, doping mi? Londra 2012 Olimpiyat Oyunları’nda bir kişi var ki performansıyla ağızları açık bıraktı ve herkese şu soruyu sordurdu: Doping mi aldı? 16 yaşındaki Çinli kadın yüzüc...
EMOJİLE

Çin işkencesi mi, doping mi? Londra 2012 Olimpiyat Oyunları’nda bir kişi var ki performansıyla ağızları açık bıraktı ve herkese şu soruyu sordurdu: Doping mi aldı? 16 yaşındaki Çinli kadın yüzücü Ye Shiwen 400 metre ferdi karışıkta, son 50 metreyi dünyanın en hızlı ikinci derecesini yapan erkek yüzücü Ryan Lochte’den bile hızlı yüzdü.

Öte yandan Eurosport’un haberine göre Shiwen’in doping için numune verdiği ve sonucun beklendiği öğrenildi.

Dünya bunu tartışırken İngiliz Daily Mail Gazetesi’nden David Jones başka bir gerçeği gün ışığına çıkardı. Çin’de olimpiyatlar için hazırlanan müstakbel miniklerin akıl almaz yöntemlerle yetiştiriliyor. ‘Çin işkencesi’ sözünü hatırlatan yöntemler minikleri zırıl zırıl ağlatıyor. Öyle ki görüntüleri gördükten sonra ‘doping’ seçeneği aklınızdan siliniyor gibi.

İŞKENCE GİBİ JİMNASTİK EĞİTİMİ
Aslında Ye Sheiwen de foto galeride göreceğiniz zorlu jimnastik egzersizlerini gözyaşları içinde yapanlardan. Çin’deki spor eğitim şekli, özellikle geleceğin olimpiyat adayları için verdiği eğitim bir hayli tartışmalı.

‘BU KADARI İNANILMAZ’

Ye Shiwen, 400 metre ferdi karışıktaki performansıyla altın madalyaya uzanırken dünya rekorunu da tarihe gömmüştü. Tartışmaları başlatan nokta ise 16 yaşındaki yüzücünün son 100 metredeki serbest performansıydı. 58.68’le son ayağı bitiren Shiwen’in son 50 metredeki performansı, erkeklerde aynı dalda tarihin en hızlı ikinci derecesini yapan Ryan Lochte’nin son 50 metresinden daha hızlıydı.
ÖYLE BİR YÜZDÜ Kİ KİMSE İNANAMADI
Aynı zamanda Amerikan Yüzme Antrenörleri Birliği’nin de başında bulunan Leonard, "Bunu doping diye damgalamadan önce çok dikkatli olmalıyız. Fakat tarih bize bir şey gösterdi ki, bu tip akılalmaz derecelerin olduğu yerlerde daha sonra dopinge rastlanıyor. Son 100 metre, bana bazı eski Doğu Alman yüzücüleri hatırlattı. 400 metre bireysel karışık performansı, 96’daki o genç İrlandalı kadını anımsattı" dedi.

John Leonard’ın açıklamaları Çin ile Amerika arasında özellikle Pekin 2008’de başlayan madalya savaşına yeni bir boyut getirebilir. Çin 2000’lerin başlarında, Olimpiyat Oyunları’nı evinde düzenleyeceği haberini aldıktan sonra inanılmaz büyüklükte bir spor projesi yaratmış, hemen her dalda şampiyon atletler yaratmak için tüm kaynaklarını seferber etmişti.

Amerikalı spor adamı, yıllardır bu sporun içinde her kademede bulunduğunu ifade ederken, "Eğer bu kadar uzun süre yüzme camiasında olursanız ne zaman neyin anormal olduğunu daha iyi anlıyorsunuz. Yorumcuların ‘o 16 yaşında, bu yaşlarda böyle inanılmaz rekorlar olabilir’ dediğini duydum. Evet olabilir ama bu kadar inanılmazı olamaz" dedi.

Çin’in kötü bir doping geçmişi olduğunu söyleyen Leonard, "Bu ırkçılık değildir. Sadece tarih bize bunu söylüyor. Bu şüphelenmemizi gerektirir mi? Evet. Bu tip performanslara temkinli yaklaşmamız lazım, her nereden geliyor olursa olsun" şeklinde konuştu.

Bir başka Çinli yüzücü Sun Yang’ın performansını da değerlendiren Leonard, 400 metre serbestte altın madalya kazanan genç isimle alakalı "Onun gelişim eğrisine baktığınızda bir sıkıntı görmüyorsunuz. Her şey çok normal. Çok çok iyi bir yüzücü ve onunla ilgili herhangi bir şüphem yok" dedi. Gelişim eğrisinin, özellikle de yıllara bağlı olarak yüzücülerin sağladığı gelişimlerin yüzmedeki en önemli şey olduğunu söyleyen Leonard, 15 yaşından itibaren her sene daha iyiye giden Michael Phelps’in bu konudaki en büyük örnek olduğunu söyledi.

İddialar karşısında fikri sorulan Ye Shiwen ise Çin’in anti-doping kurallarını tümüyle uyguladığını ifade ederken, "Kesinlikle bir problem yok" açıklamasında bulundu.

ahaber.com