Mavi Marmara’da Dehşetin İzleri…

Olaylar
HABERİN FOTOGALERİSİNİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ Türkiye’den Gazze’ye insani yardım malzemesi götürürken, İsrail askerlerinin baskınına uğrayan Mavi Marmara gemisi, aradan geçen 7 aya rağmen...
EMOJİLE


HABERİN FOTOGALERİSİNİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Türkiye’den Gazze’ye insani yardım malzemesi götürürken, İsrail askerlerinin baskınına uğrayan Mavi Marmara gemisi, aradan geçen 7 aya rağmen, kanlı saldırının izlerini hala taşıyor.

Çanakkale’nin merkeze bağlı Kepez beldesindeki limanda bağlı bulunan gemide, 31 Mayıs’ta İsrail askerlerinin yaptığı saldırıdan geriye kalan görüntüler tazeliğini koruyor.

AA muhabirinin görüntülediği Mavi Marmara’da, İsrail askerlerinin helikopterlerden ilk olarak ayak bastığı güvertede zarar verdikleri telsiz ve uydu kabloları, seyir fenerleri, kanlı baskını yeniden yaşatır nitelikte.

Geminin hemen her tarafından bulunan mermi izleri, yaralanan ya da ölen kişilerin yerlerdeki, duvarlardaki ve koltuklardaki kan lekeleri, kırılan cam ve kapılar, zarar verilen teknik araç ve gereçler, kanlı olayın adeta şahitleri gibi…

İHH Basın Sözcüsü Salih Bilici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saldırıda 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 54 kişinin ise yaralandığını anımsattı.

İsrail’in, uzun bir süre elinde tuttuğu geminin daha sonra iade edildiğini, 8 Ağustos’ta Mavi Marmara gemisinin, Defne ve Gazze gemileriyle birlikte, römorkörlerle çekilerek İskenderun Limanı’na getirildiğini anlatan Bilici, Mavi Marmara’nın burada tamir ve bakıma alındığını ifade etti.

Bilici, ”Kurtlar Vadisi Filistin” filminin gemi sahnelerinin de Mavi Marmara gemisinde çekildiğini belirterek, çekimlerin sona ermesinin ardından geminin, Kepez Limanı’na getirildiğini bildirdi.

Mavi Marmara gemisinin, 26 Aralık’ta İstanbul’da olacağını anlatan Bilici, ”Mavi Marmara gemisi için özel bir karşılama yapacağız. Gemi, 22 Mayıs tarihinde Gazze’ye Sarayburnu Limanı’ndan uğurlanmıştı. Yine Sarayburnu Limanı’na gelecek. Burada gemiyi nasıl uğurladıysak öyle karşılayacağız. Hatta bu sefer daha kalabalık bir katılım olacak” diye konuştu.

Bilici, 50 ülkeden çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile aktivistlerin Mavi Marmara’yı karşılamak için İstanbul’a geleceğini belirterek, şunları söyledi:

”Mavi Marmara’yı karşılama törenine sanatçılar, aydınlar, gazeteciler, yazarlar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları, işçi ve memur sendikaları kısacası toplumun her kesiminden katılım olacak. 26 Aralık pazar günü saat 13.00’da düzenleyeceğimiz karşılama törenine tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz. Mavi Marmara gemisini eğer talep olursa İslam ülkelerine göndereceğiz. Mavi Marmara özgürlüğün, insan haklarının bir sembolü olarak liman liman dolaşacak. Gemi Sarayburnu Limanı’na geldikten sonra bir hafta boyunca vatandaşların ziyaretine açık olacak.”

Mavi Marmara gemisindeki saldırı izlerinin tarihi bir vesika olarak görülmesi amacıyla silinmeyeceğini vurgulayan Bilici, geminin artık normal bir yolcu gemisi olmaktan çıktığını ve misyon taşımaya başladığını kaydetti.

-”KÜRDANIMI BİLE ALDILAR”-

Saldırı gecesi Mavi Marmara’da bulunan geminin elektrik zabiti Süleyman Özcan, saldırı öncesi İsrail askerlerinin helikopterle taciz yaptığını ifade etti.

Gemiye inen askerlerin ilk olarak uyduyu kilitlediklerini, sabah namazı kılındığı esnada ise operasyona başladıklarını anlatan Özcan, ”Ana uydu kilitlendi. Ancak iki küçük uydumuz daha vardı. O uydulardan 10 saate kadar yaptığımız yayınlarla tüm dünya gemide olup biteni izledi” dedi.

Özcan, geminin saat 08.30 sularında teslim olduğunu belirterek, yaşadıklarını şöyle anlattı:

”Saat 10.00 civarında makina dairesine 10 tane İsrail askeri indi. Bunların arasından birisi gayet iyi Türkçe konuşuyordu. Gemiyi çalıştırmamızı istediler. Ben de ‘gemi arızalandı, çalıştıramıyorum’ dedim. Yukarıya çıkan askerler bir süre sonra yine aşağıya indi. O arada gemi kaptanı makineleri çalıştırma talimatı verdi. Bir ara askerler karbondioksit dairesini açtı. Bu sırada makine dairesinde 30-35 kişi kadardık. Tüm gemiyi tahrip edebilecek, insanları zehirleyebilecek şekilde karbondioksit tüplerini patlamak istediler, ama bunu yapamadılar.”

Tek makinayı çalıştırıp, akşam saat 19.00 sularında Aşdod Limanı’na ulaştıklarını belirten Özcan, şöyle konuştu:

”Kameraları, telefonlarımızı, paralarımızı, gözlüklerimize kadar her şeyimizi aldılar. Hatta benim cebimde bir kürdan vardı onu bile aldılar. Limana indikten sonra bizi soğuk hava deposuna koydular. Üşüdüm, bağırdım, hasta olduğumu söyledim. 72 saat ilaçlarımı vermediler. Sonra sorguya aldılar. Sorgu sırasında neden İsrail sularına girdiğimizi sordular. Ben de, İsrail sularında değil, uluslararası sularda bulunduğumuzu söyledim. Onlarda, ‘siz Doğu Akdeniz’in bizim sularımız olduğunu bilmiyor musunuz?’ dedi. Bu sırada ben de ‘Dedelerimiz dedelerinizi İspanya’dan böyle mi aldılar’, siz terörist bir ülkesiniz’ dedim, onlarda ‘evet’ yanıtı verdi. Ama tüm bunları söylerken İsrail askeri muntazam bir şekilde Türkçe konuşuyordu. Sonra bizi cezaevine koydular. Her yarım saatte bir kaldırılıyorduk ve sorguya alınıyorduk.”

-”İSRAİL ASKERLERİ KORKUDAN TİTRİYORDU”-

Geminin zabit kamarotu Hüseyin Yücuyurt ise, gemide en son kendilerinin teslim alındığını ifade etti.

İsrailli askerlerin ellerinde lazerli tabanca ve tüfekler bulunduğunu belirten Yüceyurt, ”Bir askerin üzerinde 4 çeşit silah bulunuyordu. Silahların hepsini üzerime doğrultular. Hırpalayarak aradılar, sonra da kelepçe vurdular” dedi.

Yüceyurt, güvertede 8 saat güneşin altında bekletildiklerini, o anda İsrail helikopterlerinin sürekli üzerlerinde gezdiğini ifade ederek, şunları söyledi:

”Bize psikolojik işkence yaptılar. Helikopterlerin seslerinden kulaklarımız duymaz oldu. O günden sonra çoğu arkadaşımız işitme sorunu yaşadı. Şuna dikkat ettim. İsrailli askerler hem korkuyor, hem de üzerimize silah doğrultuyordu. Bir kaçının korkudan titrediğini gördüm. Allah’a çok şükür gerek yolcular, gerekse personel, alnımız ak, göğüsümüz ileride gittik ve öyle geri geldik.”

AA