Haliç-Metro köprüsü açıldı!

Olaylar
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Haliç-Metro geçiş köprüsü açılışında konuştu. Bizler siyaset mühendisliği yapmıyoruz. Biz hizmet siyaseti yapıyoruz. Bazıları gibi bu milletin aleyhin...
EMOJİLE

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Haliç-Metro geçiş köprüsü açılışında konuştu.

Bizler siyaset mühendisliği yapmıyoruz. Biz hizmet siyaseti yapıyoruz. Bazıları gibi bu milletin aleyhine çalışmıyoruz. Sayın Başbakan’ın da isteğiyle metro, teleferik, ve finiküler projelerini Meclis’e sunduk. CHP’liler bu projelere karşı çıktılar. Bunların işi gücü işleri durdurmaktır. Bizler İstanbul’a 60 katrilyon yatırım yaptık. Bunların çoğu öz kaynağımızla yapıldı. Biz hizmete doymayacağız. Hizmet bizim işimiz. Birçok proje yapacağız. Daha çok işimiz var. Bugün yapılan bu geçiş köprüsünde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ…

HALİÇ-METRO GEÇİŞ KÖPRÜSÜ AÇILIŞI YAPILDI

PROJE:

Haliç-Metro

Eğik askılı cable-stayed sistemiyle inşa edildi

Mevcut Unkapanı Köprüsü’nün ortalama 200 metre güneyinde, 2 Ocak 2009’da yapımına başlanan köprü, dünyada ileri teknolojik köprülerde uygulanan “eğik askılı cable-stayed” sistemiyle inşa edildi.

Ortası raylı sistem, iki kenarı yayaya açık olarak yapılan, 460 metresi deniz üzerinde olmak üzere 936 metre uzunluğundaki köprünün sudaki kısmında 4 ayak bulunuyor. Köprü, deniz ortasında 47 metre yüksekliğindeki iki ayağa oturuyor. Denizden yüksekliği 13 metre olan 12,6 metre genişliğindeki köprünün Unkapanı tarafında açılır kapanır bir bölüm de yer alıyor.

Köprü üzerindeki Haliç istasyonu, 8 vagonlu işleyişe uygun olarak 180 metre uzunluğunda yapıldı. Çalışmalar sırasında karada 16 (Beyoğlu yakasında 9, Unkapanı yakasında 7), Haliç’te 4 olmak üzere toplam 20 araştırma sondajı yapıldı. İnşaat sırasında Portekiz’de imal ettirilerek üç seferde Haliç’e getirilen 51 parça kazık da çakıldı.

Köprünün güzergahı

Haliç Metro Geçiş Köprüsü sayesinde Hacıosman’dan metroya binen yolcular, kesintisiz Yenikapı aktarma istasyonuna ulaşacak. Burada Marmaray bağlantısıyla Kadıköy-Kartal’a, metro bağlantısıyla da Bakırköy-Atatürk Havalimanı veya Bağcılar-Olimpiyatköyü-Başakşehir’e kısa sürede ulaşabilecek.

Metro hatlarındaki istasyonlara turnikeden geçip bir ya da iki kat aşağıya inildikten sonra ulaşılmasına karşı, köprüdeki istasyona turnikeden geçildikten hemen sonra varılabilecek.

Haliç’in depremselliği, faylanma durumu, zemin koşulları, Haliç tabanı çamur tabakası dikkate alınarak yapılan analizler sonucunda dizayn edilen bu kazıkların her biri 4 bin 700 ton nihai yük değerine göre projelendirildi. Yapımına 2 Ocak 2009’da başlanan köprü, 180 milyon liraya mal oldu.