Genç kartallara simülatörlü eğitim

Olaylar
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, daha az sayıda sorti üretirken eğitim kalitesinden taviz vermeden hatta daha iyi bir seviyeyi elde edecek şekilde uçuşlara devam etmek zorunda oldukları...
EMOJİLE

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, daha az sayıda sorti üretirken eğitim kalitesinden taviz vermeden hatta daha iyi bir seviyeyi elde edecek şekilde uçuşlara devam etmek zorunda olduklarını belirterek, “Bizim bu noktada en büyük yardımcımız simülatör sistemleridir” dedi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki uçuş eğitimlerinin daha etkin, ekonomik ve emniyetle yürütülmesinin sağlanması amacıyla İzmir 2. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda Simülatör Eğitim Merkezi açıldı.

Merkezin açılışı nedeniyle düzenlenen törende konuşan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Öztürk, milli imkanlarla üretilmiş, modernize edilmiş simülatörlerin uzun yıllar Hava Kuvvetleri’ne etkin olanaklar sunacaklarına inandıklarını belirterek, milletçe ulaşılan seviyeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Teknolojide baş döndürücü gelişmeler yaşandığını ifade eden Orgeneral Öztürk, askeri alanda daha önce erişilmesi zor olan yeteneklerin teknolojik ilerlemeler sayesinde kolay elde edilir olduğunu söyledi. 

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde değişim ve dönüşümün lokomotifi olan Hava Kuvvetleri’nin gelişmeleri yakından takip ederek gerekli adımları attığını vurgulayan Öztürk, “KT-1T ve T-38M uçaklarıyla uçucularımız daha eğitimlerinin başında modern sistemlerle tanışmaktadır. Pilot adaylarımıza bu sistemleri emniyetli olarak öğretebilmek ve eğitim sürecini daha maliyet etkin hale getirmek maksadıyla modern simülatörlere olan ihtiyaç ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Havelsan arasında 2009 yılında imzalanan bir sözleşmeyle projeler başlatılmış ve teslime hazır hale gelmişlerdir” diye konuştu.

Orgeneral Öztürk, son yıllarda yaşanan bütçe kısıntılarının tüm dünyada hava kuvvetlerini daha maliyeti etkin bir yapı arayışına yönelttiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Bununla birlikte ülkemize yönelik tehditlerde azalma olmamış, bilakis çevre ülkelerde yaşanan krizler güvenlik tedbirlerinin artırmayı gerektirmiştir. Pilotlarımızı her bakımdan çok iyi yetiştirmek zorundayız. Dolayısıyla daha az sayıda sorti üretirken eğitim kalitemizden taviz vermeden hatta daha iyi bir seviyeyi elde edecek şekilde uçuşlarımıza devam etmek zorundayız. Bizim bu noktada en büyük yardımcımız simülatör sistemleridir. Son yıllarda ülke olarak bu konuda oldukça önemli atılımlar gerçekleştirdik.”

KT-1T ve T-38M simülatörleri sayesinde pilotaj eğitiminin üçte birlik kısmının simülatörlerle uçulmaya başlandığını kaydeden Orgeneral Öztürk, bu program düzenlemesiyle pilot adaylarının eğitimde geçirdikleri sürenin de önemli oranda kısalacağını bildirdi.

Öztürk, simülatör eğitimlerinin teğmenlerin uçuş hayatlarının başında ve nispeten tecrübesiz olmaları nedeniyle son derece kıymetli olduğuna işaret ederek, “Türk Hava Kuvvetleri, ebedi başkomutan ve en büyük havacı Mustafa Kemal Atatürk’ün kendisine işaret buyurduğu ‘İstikbal göklerdedir’ hedefi uyarınca tespit ettiği ‘kıtasında etkin, bölgesinde lider bir hava, uzay ve bilgi gücü olma vizyonu çerçevesinde faaliyetlerini sürdürmektedir” dedi.  

– “Hava Kuvvelerinin imkan ve kabiliyetine katkı” 

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar da simülatörlerin pilotların eğitimine önemli bir katkısı sağlayacağını dile getirerek, zaten üst seviyede olan pilot eğitimini daha iyi noktaya getireceğini belirtti. Türkiye’nin sanayisinin, teknolojisinin seferber edilmesinin sonucu olduğunu aktardı.

Son dönemlerde fiili uçuşların önemli bir kısmının simülatörlere kaydırıldığını hatırlatan Bayar, geçen yıl 9 bin saat uçuşun simülatörlerle gerçekleştirildiğine dikkati çekti. Bayar, eğitim maliyetlerinden tasarruf sağlandığı gibi, eğitimlerin güvenli bir ortamda, coğrafi ve hava şartlarına bağımlı olmaksızın yapılabildiğini vurguladı. 

Bayar, eğitim merkezinin 5 bin metrekare olan bir paket proje olduğunu ifade ederek, “Geleceğe dönük planları da içeriyor. Hürkuş envantere girdiğinde onun sümilüatörü bu tesiste hazır bulunuyor. Tamamlanan projelerle Hava Kuvvetleri’nin imkan ve kabiliyetlerine çok katkıda bulunuldu” şeklinde konuştu.

– “Havelsan, dünya pazarında” 

Havelsan Genel Müdürü Sadık Yamaç ise gazetecilere yaptığı açıklamada, Havelsan’ın kurulduğundan bu yana Hava Kuvvetleri’nin bakım sistemlerini gerçekleştirdiğini, bakımda kazandığı kabiliyetleri üretime çevirdiğini belirterek ürettiği sistemleri yurt dışına satar hale geldiğini söyledi.

Geçen ay F-16’lara ait simülatörlerin olduğu merkezlerin açılışını yaptıklarını aktaran Yamaç, “Bu merkezle beraber Hava Kuvvetleri’ne tüm uçak sistemlerinin simülatörlerini kazandırmış oluyoruz. Özel ve güzel bir yetenek. Eğitimde önemli bir yer tutuyor. Maliyet açısından çok etkinler. Şöyle kıyaslanabilir, burada bir saat 300 dolara mal oluyor, gerçek uçuş platformlarında 10 bin doların üzerinde tutuyor. Bir yılda kendini amorti edebiliyor bu sistemler.  Gerçek hayatta denenemeyen her türlü arızanın da yer aldığı çok farklı senaryoların uygulandığı sistemler” diye konuştu.

Havelsan’ın için dünya pazarlarının da önemli olduğuna dikkati çeken Yamaç, şöyle devam etti:

“Simülatör alanında yeteneklerimize baktığımızda da denizaltına kadar giden bir yelpazeye hitap ediyoruz. Şu anda Avrupa’nın en büyük simülatör tesisine sahip Havelsan. Güney Kore’ye satmıştık simülatör. Katar’a helikopterin eğitim sistemini kuruyoruz. Türkiye’de bugün açılan merkezden 7 tane var. 6’sı F-16’ya ait. Havelsan sadece simülatör alanında değili komuta kontrolde de sistem entegrasyonu ve yazılımda kendini çok geliştirmiş bir firma. Elektronik savaş sistemleri alanında da özel yetenekleri var. Türkiye için bir övünç kaynağı.” 

Merkezle ilgili bilgi veren Simülatör Filo Komutanlığı Kurmay Binbaşı Akif Özgür de merkezdeki 8 simülatörün tam görev, 2’sinin de alet uçuş simülatörü olduğunu söyledi. Pilotaj eğitiminden önce simülatör eğitimi verildiğine dikkati çeken Binbaşı Özgür, böylece pilot adaylarının pilotaj eğitimine özgüveni daha yüksek olarak gittiğini belirtti. 

Simülatör merkezinde 6’sı KT-1T temel eğitim uçağı ve 4’ü T-38M tekamül jet eğitim uçağı simülatörü olmak üzere toplam 10 simülatör bulunduğu, pilot adaylarının simülatörle uçuş görevlerini yapabildiği gibi, uçağa uygun binme, bağlanma, inme ve acil durumlarda çıkma eğitimi de aldığı aktarıldı. Uçuş eğitimlerinin yüzde 35’inin simülatörlerle icra edildiği belirtildi.