Öğretmenler ‘Fatih’ten Önce Fethetti!

Eğitim Kurumları
Kaymakam ile 10 öğretmen bir araya geldi, 23 köy okulunun kaderi değişti. Okullarda okuyan öğrenciler için bir zamanlar hayal dahi olamayan bir çok şey gerçeğe dönüştü. Bir kutu boya ile dört duvar bo...
EMOJİLE

Kaymakam ile 10 öğretmen bir araya geldi, 23 köy okulunun kaderi değişti. Okullarda okuyan öğrenciler için bir zamanlar hayal dahi olamayan bir çok şey gerçeğe dönüştü.

Bir kutu boya ile dört duvar boyanmadı, okulların dört bir tarafı baştan aşağıya yenilendi, bilgisayar odaları kuruldu, sınıflara projeksiyonun yanı sıra akıllı tahta sistemi kuruldu, masa tenisine varıncaya kadar bir çok sosyal donanım eklendi. İşin ilginç yanı bahsettiğimiz tüm bu yenilikler devlet desteği ile yapılmadı. Söz konusu okul ise İstanbul, Ankara gibi büyük bir metropolde de değil… Nedense bir kutu boya ile dört duvar boyayan öğretmenleri manşetlerde haber yapanlar bu başarıyı göremedi…

Amasya’nın Taşova ilçesinde öğretmenler bir araya gelerek ilçe Kaymakamının da desteği ile Türkiye’de çok alışık olmadığımız bir yöntem ile imkansızı başardı.

10 öğretmen görev yaptıkları okulların ihtiyaçları ve eksikleri için mecazi anlamda çalmadık kapı bırakmadı ve şimdiye kadar 2 milyon TL’nin üstünde yardım topladı. Toplanan yardımlar ile vakti zamanında ahırdan farksız durumda olan köy okulları baştan aşağıya yenilenerek metropollerdeki okullarda olmayan teknolojiye sahip oldu.

KAYMAKAM FİKRİ SÖYLEDİ, 10 ÖĞRETMEN GÖNÜL VERDİ

Türkiye’deki okulların sadece yapısal durumuyla alakalı sıkıntı yok. Daha çok kırsal bölgelerde olmak üzere bir çok okulun suyundan elektriğine, ısıtmasından donanımına kadar bir çok eksiği bulunuyor. Milli Eğitim Bakanlığı ise okullarda yaşanan bu sıkıntıları çözmek için var gücüyle çalışıyor. Bakanlık, Van depreminden sonra hali hazırda devam eden yenileme çalışmalarına hız verirken, öte taraftan da eksikleri bulunan okulların ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor.

Amasya’nın şirin beldesi Taşova’da ise, seçtikleri mesleğin kutsallığı ile kendilerini eğitime adayan farklı branşlardaki Cüneyt Önal, Uğur Armağan, Ayşin Özgem Yüksek, Mevlüt Pürtaş, Gürcan Önder, Ahmet Özkan, Erol Gökçe, Bayram Öztürk, Onur Kılavuz ve Fatih Ocak isimli 10 öğretmen eğitim verdikleri okullardaki eksikleri görmemezlikten gelerek dert yakınmak yerine İlçe Kaymakamı İbrahim Halil Şivgan’ın da desteğini arkalarına alarak ‘’Yarınlar İçin Okulların Renovasyonu’’ projesi kapsamında bölgede yer alan 31 okuldan 23’ünü A’dan Z’ye yeniledi.

Gündüz söz konusu okullarda eğitim veren gönüllü öğretmenler akşam ilçede yer alan öğretmenler evinde kurulan Proje Ofisi’nde bir araya gelerek bölgede yer alan okulların mevcut eksikleri üzerinden Türkiye’nin dört bir tarafında yer alan kurumlara, belediyelere ve şahıslara bir şekilde ulaşarak mevcut eksiklerin giderilmesi konusunda destek istiyor.

‘Her şeyi devletten beklememek’ mantığı ile hareket eden öğretmenlerin azmine kurumlar ve iş adamları da kayıtsız kalmıyor. Yapılan yazışmalar ve görüşmeler neticesinde şimdiye kadar 2 milyon TL’nin üzerinde yardım sağlanırken, yapılan yardımlar ile bölgede yer alan ve bundan önce okul demeye bin şahit gerektiren 31 okulun da 23’ü eksiklerden arındırılmış hatta büyük kentlerde yer alan okullarda bulunmayan teknolojiler ile donatılmış modern okullara dönüşmüş hale geldi.

POTADA ŞİŞLİ BELEDİYESİ, SIRADA KOÇ LİSESİ VAR

Yenilikçi Kaymakam ile azimli ve fedakar öğretmenlerin yürüttüğü çalışma sonrasında yardımlarda yelpaze de çok geniş. Kalorifer kazan ve peteklerinden sandalye, koltuk, dolap takımlarına, seramik ve laminant parkeden, incik boncuğuna kadar Türkiye’nin bir çok yerinden onlarca farklı kalemde yardım yapılırken, öte tarafta da okul bahçesinde yer alan basketbol potasının üzerinde ‘Şişli Belediyesi’ yazısını görüp, sınıflarda yer alan sıraların da İstanbul’daki Koç Lisesi’nden geldiğini duymak mümkün…

KÖY OKULUNUN TAHTASI AKILLI OLDU

Yapılan yardımlarla birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz aylarda müjdesini verdiği ve yeni yeni pilot okullarda hayata geçirilen Akıllı tahta sistemi İstanbul’daki bırakın devlet okullarını bazı özel okullarda dahi bulunmazken bölgede yer alan köy okullarına ise çoktan gelmiş durumda.

KÖY HALKI SEFERBER OLDU, ‘İNCE MESAJ’ ÇIKTI!

Öğretmenlerin gösterdiği bu örnek davranışa köy halkından muhtarına kadar herkes destek veriyor. Söz konusu okulların tadilat ve döşeme işleri içinde köy halkı adeta seferber olmuş durumda. Maddi açıdan olmasa da fiziken katkı sağlayan köy halkının yüzündeki gurur dolu tebessüm, çocuklarını okula göndermeyen hatta köylerinde okul dahi istemeyen ailelere ince bir mesaj gönderirken, yapılan yardımlardan fazla olanları ise bölgedeki ihtiyacı olan civar okullara gönderilerek bu alanda da muhteşem bir dayanışma örneği sergileniyor.

TÜM TÜRKİYE’DEN YARDIM YAĞDI

Tüm yöre halkının ufak ufakta olsa yardımlar yaptığı projeye ülke genelinden de yardım yağdı. Projeye ülke çapından, Ali Fuat Bursalı, Ali Ağaoğlu, Ziya Baş, Ege Pen, Erkunt Traktör, Çanakkale Seramik, Entegre Ağaç San., Kromaks A.Ş., Yılmaz Makine Sanayi, Fen İş Teknik, Amasya Mermer, Jotun Boya, Özgür Mobilya gibi şirketler ve isimler destek sağlarken, öte taraftan Şişli Belediyesi ve Pendik Belediyesi ile Bilkent Ünivesitesi ve Koç Lisesi’de projeye destek veren kurumlar arasında yer aldı.

YENİ OKUL İÇİN NAKİT KASADA!

Okulların eksiklerinin giderilmesi ve mevcut durumlarının iyileştirilmesinin yanı sıra yapılan yardımlar ile köylere sıfırdan anaokulları da yapıldı. Bölgede yaşayan çocukların ücretsiz olarak faydalandığı kreşlerde bir çocuğun keyif alabileceği her şey de mevcutlu bir şekilde yer alıyor. Taşova Kaymakamı İbrahim Halil Şivgan ise bölgeye yeni bir okul yapılması için hayırsever biri tarafından bağışlanan 400 bin TL’nin Kaymakamlık hesaplarına geçtiği müjdesini vererek en kısa zamanda da bu okulun da Taşova’ya kazandırılacağını söyledi.

ÖĞRENCİ MEMNUNİYETİ YÜZDE 85’E ÇIKTI

Okullar üzerinde yapılan ve sağlanan donanımlar öğrencileri de etkiledi. Tabiri caiz ise ahırdan farksız okullara giderek öğrenim görmeye çalışan öğrenciler üzerinde değişim olmadan önce yapılan ankette okul memnuniyeti yüzde 40 iken bu rakam yapılan yardımlar ile birlikte gerçekleştirilen değişimler sonrasında yüzde 85 seviyelerine kadar ulaştı.

PROJE KİTAP HALİNE DÖNÜŞTÜRELECEK

‘Yarınlar için Okulların Renovasyonu 2011’ projesi kitap halline de dönüştürülecek. Kitabın içeriğinde yapılan çalışmalar ve bu çalışmalar içinde izlenilecek yöntemler yer alırken çalışmalarla ilgili veliler ile öğrencilerin, destek veren kurum ve kuruluşların da görüşlerine yer verildi. Kaymakamlıklara, valiliklere, İl ve İlçe müdürlüklerine gönderilmek üzere 3 bin adet basılması düşünülen kitap baskıya hazır halde sponsor arıyor.

MİNİK LEYLA’DAN DUYGU DOLU YAZI

Öğretmenler tarafından renovasyon çalışması yapılan köy okullarında okuyan öğrencilere yapılan çalışmaların kendileri için neler ifade ettiğine yönelik tutulan günlüğe yazılan yorumlar yapılan çalışmaların başarıya ulaştığını açık bir şekilde gösteriyor.

Renovasyon kapsamında iyileştirilen bir köy okulunda okuyan 5/A sınıfı öğrencisi Leyla Güler, yapılan çalışmaların kendisi için neler ifade ettiğini şu sözlerle dile getiriyor;

Bundan 5 yıl önce okula başladığımda okulumuzda doğru dürüst hiçbir şey yoktu. Ama özellikle son 1 yıldır okulumuzda bir sürü değişiklik yapıldı. İlk defa tüm köy halkının birlikte çalışarak bizim için bir şeyler yaptığını gördük. Okulumuzun bütün kapı ve pencereleri değişti. Tüm sınıflarda bilgisayar ve internet var. Bunun yanında akıllı tahta, projeksiyon cihazı gibi araçları ilk kez tanıma ve kullanma fırsatı bulduk.

Bu durum derslerimizde bize büyük faydalar sağlıyor. Projeksiyonun, akıllı tahtanın, kaloriferin ne olduğunu ve aslında eğitim-öğretim için ne kadar gerekli olduğunu fark etmeye başladık. Artık kış mevsiminde elimizde odunlarla okula gelmiyoruz. Sınıftaki sobanın çıkardığı dumandan rahatsız olmayacağız artık çünkü köyümüze ilk defa kalorifer geldi ve biz bunun ne kadar güzel bir şey olduğunu gördük.

Sınıflarımıza yeni sıralar, masalar geldi. Yağmur ya da kar yağdığında çamurdan oyun oynayacak bir yer bulamazken şimdi her taraf taşlarla döşendi, bahçemiz güzelleşti. Masa tenisimiz, voleybol sahamız oldu. Küçük kardeşlerimiz için yeni bir anasınıfı yapıldı. Şimdi ben onları çok kıskanıyorum. Çünkü bizim zamanımızda bırakın böyle güzel bir ana sınıfını oyun oynayacak doğru dürüst oyuncak bulamıyorduk. Okulumuzun sürekli akan çatısı değişti. Kısacası okulumuz çok ama çok güzelleşti.

Şimdi 5. Sınıfa gidiyorum. Seneye bu okuldan ayrılmak zorunda kalacağım için şimdiden üzülmeye başladım. Tekke’ye (Akınoğluna) giden ağabeylerim, ablalarım o okulun hiç güzel olmadığını, bizim köydeki okulun daha güzel olduğunu söylüyorlar. Ne olur seneye Tekke’de (Akınoğlu’nda) gideceğimiz okulu da bizim okulumuz gibi güzelleştirin.

Ben okulumuzun bu kadar çok güzelleşmesinde emeği geçen değerli büyüklerime çok ama çok teşekkür ediyor, bundan sonra derslerimize daha çok çalışıp onları mahcup etmeyeceğimize dair kendim ve arkadaşlarım adına söz veriyorum…