Eğitim alanında dünyayı iyi takip etmek gerek

Röportaj
Gizem Gül’ün röportajı Okullar kapandı ve yaklaşık 17 milyon öğrenci karnelerini aldı.  2012-2013 eğitim-öğretim yılını geride bırakıyoruz ve geçtiğimiz yıl eğitimle ilgili konuların ç...
EMOJİLE

Gizem Gül’ün röportajı

Okullar kapandı ve yaklaşık 17 milyon öğrenci karnelerini aldı.  2012-2013 eğitim-öğretim yılını geride bırakıyoruz ve geçtiğimiz yıl eğitimle ilgili konuların çokça gündemde olduğu, üzerine konuşup, tartıştığımız bir yıl oldu. Önce 4+4+4 eğitim sistemine geçişi tartıştık, sonra sınavların kaldırılması, sınavlarda açık uçlu soruların sorulması, dershanelerin kapatılması ya da özel okullara dönüştürülmesi ve son olarak da lise son sınıflara 45 gün devamsızlık hakkının tanınmasıyla ilgili pek çok konu eğitim gündemimizi bir hayli meşgul etti. Her ne kadar bu konular üzerine çokça konuşulmuş olsa da aslında pek çok soru da cevaplanmayı bekliyor. Bir yandan da çocuğuna okul seçecek anne babalar için kayıt takvimi de işliyor. Birçok okul daha okullar tatile girmeden kayıtlara başladı bile. Biz de hem anne babalara okul seçiminde rehberlik edebilmek hem de eğitim sistemimizdeki problemlere özel eğitim kurumları penceresinden bakabilmek için özel eğitim kurumlarıyla konuştuk. Bugün Doğa Koleji CEO’su Uğur Gazanker ile yaptığımız röportajı yayınlıyoruz. Röportaja ilişkin kısa bir notu da aktarmadan geçmeyelim, diğer okullara da ortak olarak sorduğumuz sorulardan 4+4+4 eğitim sistemi, lise son sınıflara tanınan 45 gün izin ve dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi süreciyle ilgili soruların yanıtlarını alamadık. 

HER ZAMAN EĞİTİM SİSTEMİNE NE KAZANDIRABİLİRİZ DİYE DÜŞÜNDÜK

Doğa Koleji olarak eğitim anlayışınız nedir?

Kuruluşundan bu yana 11 yılı geride bırakan ve Türkiye’de eğitimde yeni bir dönem başlatan Doğa Koleji, her zaman yaparak, yaşayarak öğrenmeyi ilke edinmiş ve eğitim sistemini de bu felsefe üzerine kurmuştur. 

Eğitim sisteminde yenilikçi yaklaşımlara ihtiyaç olduğu bir gerçek. Doğa Koleji olarak biz her zaman eğitim sistemimize ne kazandırabiliriz diye düşünerek farklı baktık. Dinamizmimiz ve inovatif bakış açımız sayesinde yepyeni eğitim modellerini Türkiye ve dünya eğitim sistemine kazandırdık. Bugün AB tarafından fonlanan dünyadaki ilk eğitim modeli, dünya tarafından takip edilen ve uluslararası akreditasyona sahip tek eğitim modeli Doğa’nın iç dinamiklerinden çıkartmayı başardığı özgün eğitim modelleridir.

HER ÇOCUĞUN YETENEKLİ OLDUĞU BİR ALAN VARDIR

Size başvuran ve kayıt yaptırmak isteyen öğrencileri seçerken hangi kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz? 

Öğrencilerimizin de öğretmenlerimizin de başvurularında referans çok önemli. Ancak bizim diğer pek çok kurumdan farklı olarak inandığımız bir konu var; o da her çocuğun başka alanda yetenekli ve becerili olduğu konusu. 

Bir öğrenci akademik alanda çok başarılı olamayabilir ama ona sunulan imkânlarla sporda harikalar yaratabilir. Ya da Türkçe’de çok başarılı değildir ama bilimsel deneyler yapmaktan keyif alıyordur, bu konuda ilgisi vardır. O zaman biz eğitimcilere düşen görev, o öğrencilerin her birinin ayrı ayrı yeteneklerini ve başarılı oldukları alanı bulup ortaya çıkarmaktır. 

Öğrencinin ilgi duyduğu alan bilim ise bilimsel düşüncenin gelişimine olanak sağlayacak, bilimi soğuk olmaktan çıkartıp, çocukların seveceği bir konsept haline getirmeyi hedeflediğimiz Bilim Konseptli kampüslerimizde bilimsel düşünceye saygılı, analiz sentez yeteneği gelişmiş, çevresine duyarlı, sorun çözmeye odaklı nesiller yetiştirerek ülkemizin geleceğine ışık tutuyoruz.

Doğa Koleji olarak sosyal iletişim becerileri gelişmiş, farkındalık yaratabilen, kendisini ve dünyayı iyi tanıyan, özgüveni yüksek, girişimci, çevreye duyarlı, teknolojik yenilikler anlamından dünyayla eş zamanlı yürüyebilen, Türkiye’nin adını her alanda dünyaya duyuran öğrenciler yetiştirmek temel hedefimiz. Bu hedefimize öğrencilerimizin başarılarıyla ulaşıyoruz.

Doğa Koleji, Okul Sporlarında Türkiye ve Dünyanın en önemli markalarından birisi oldu. Basketbol, Voleybol, Hentbol ve Atletizmde İ.S.F de katıldığı yarışmalarda aldığı dereceler ile ülkemizin gurur kaynağı oluyor.  

Dünya Liselerarası Basketbol Şampiyonasında 2009 yılında Genç Erkek Basketbol takımımız “dünya şampiyonu” olmuş ve Türkiye’nin adını dünyaya duyurmuştu. Bu yıl da Genç Bayan Basketbol Takımımız aynı kupayı ülkemize getirdi. Geçtiğimiz ay 24 ülke takımı arasında oynanan turnuvada Türkiye, dünya şampiyonu oldu. Bu çok önemli bir başarıdır ve öğrencilerimizin ülkemizi her alanda temsil ettiğinin en açık kanıtıdır. 

İŞE ALIMLARDA REFERANS BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Kurumunuzda çalışacak bir öğretmenin hangi nitelikleri sahip olması gerekiyor?

Doğa, her zaman en iyileri hak ediyor. Bu nedenle bizler doğru ve yetkin çalışan profiline göre kriterlerimizi belirliyoruz. Öğretmen işe alım kriterlerimizin temelinde, “Huzurlu, mutlu kendisiyle ve çevresiyle barışık, üretken insanlar başarılı ve verimli olur” düşüncesi yatıyor.  Bu nedenle dinamik, durağanlık ve karamsarlıktan uzak, kendisini, öğrencilerini ve ekip arkadaşlarını motive edebilen, kaliteli, istikrarlı sonuç odaklı bir ekiple birlikteyiz, bu profili devam ettirme gayretindeyiz. Alanında tecrübeli, eğitimi ve kalifikasyonları ile kurumumuzun kalite standartlarına uyum sağlayan kişilerle çalışıyoruz. 

Ayrıca, işe alım sürecinde referans bizim için çok önemli. Personelimizin referans verdiği adaylara görüşmelerde öncelik veriyoruz. Geçen yıl işe aldığımız 1057 kişiden 260’ı  referanslı adaydı. Bu yıl da aynı şekilde öğretmen alımımız devam ediyor.

SBS VE LYS SONUÇLARI GURUR TABLOMUZ

Üniversite ya da SBS’de okulunuzun başarısı ne düzeyde? 

Öğrencilerimizin SBS ve LYS’de aldığı parlak sonuçlar her yıl gurur tablomuzu oluşturuyor. Üst üste hemen her yıl SBS ve LYS sonuçlarında en üst sırada yer alıyoruz. 2012 yılında SBS’de 494,053 puan ortalamasıyla Türkiye’nin en başarılı okulu olduk. Türkiye birincisi olan 4 öğrencimizin yanı sıra ilk 500’de 48 öğrencimiz yer aldı. 2012 LYS’de tüm alanlarda aldığımız puan ortalamalarıyla Türkiye lideri olmayı başardık. İlk beş tercihine giren öğrencilerimizin oranının yüzde 70 olarak gerçekleşmesi tüm mezunlarımızın istedikleri branşlarda yükseköğrenimlerine devam edecek olması anlamına geldiğinden bizim için çok değerli bir sonuç. Akademik başarılarımız dışında birçok sosyal ve sanatsal başarımız da mevcut. 

ÖĞRETMENLER ÖĞRENCİ VE AİLELER ARASINDA KÖPRÜ KURUYOR

Özel okullarda öğretmen ve öğrenci ilişkisi hakkında söylenen efsaneler vardır, hepimiz biliriz. Sizin okulunuzda öğretmen ve öğrenci ilişkisi nasıl? Bu ilişkinin doğru kurulabilmesi anlamında ne gibi çabalarınız var?

Tüm kampüslerimizde yetkin, işine hâkim öğretmenlerimiz görev yapıyor. Öğretmenlerimizin görevi sadece eğitim değildir. Eğitim dışında öğrencilerle aileler arasında sağlıklı bir köprü kurmak, öğrencilerin iletişime açık olmasını sağlamak da öğretmenlerimizin görevidir. Öğretmenlerimizin öğrencilerimizle tek tek ilgileniyor olması, onlarla sadece okul içinde değil, okul dışında da iletişimlerini sürdürüyor olması, öğrenci-öğretmen ilişkisine yönelik çok önemli bir göstergedir. 

Özel okul ücretleri her ne kadar farklılık gösterse de genelde yüksek bulunuyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Özel okullar bu ücretler karşılığında devlet okullarında bulunmayan hangi artı değerleri sunuyorlar?

Şu an istihdam, kampüs ve öğrenci sayımızla dünyanın en büyük eğitim kurumları sıralamasında ilk 5’te yer alıyoruz. Amacımız 2013 yılında bu sıralamada ilk 3’e girmek ki bu hedef bizim için ulaşılamayacak bir hedef değil. 2013 sonunda 55 bin öğrenci, 86 kampüs ve 8 bini aşkın çalışana ulaşmayı planlıyoruz.

Eğitimde sadece Türkiye’de değil, dünyada ilkleri başarıyoruz. Teknolojinin eğitime entegrasyonunda dünya devleriyle işbirliği yapıyoruz. Apple, Pearson,  Promethean, Turkcell, Vestel işbirlikleri gücümüze güç katıyor.

Doğa Koleji, teknolojiyi en iyi kullanan okul seçildi. Doğa Koleji’nde, bütün sınıflarda akılı tahta ve dijital sınıf uygulaması mevcut. Dünyanın sayılı ülkelerinde sayısı bir veya ikiyi geçmeyen “light-house” olarak anılan, Apple’ın teknoloji merkezli okulları arasında yerini aldı. Ataşehir Doğa Koleji’nde iPad ile etkileşimli ve çok yönlü ders işleniyor. Tüm öğrencilerimizi bu teknolojileri sunuyoruz. Hatta sadece öğrencilerimizin değil, velilerimizin de teknolojiyi kullanmalarını teşvik ediyoruz. 

Doğa Koleji olarak velilerimizin çocuklarının eğitimine gösterdiği hassasiyetin bilincindeyiz. Edusoft, velinin okula açılan penceresidir. Doğa Koleji web sitesi üzerinden uygulamaya konan Edusoft ile velilerimiz çocuklarının ders programları, sınıf içerisinde yapılan etkinlikleri, sınav sonuçları, ayrıntılı karne raporları, yazılı tarihleri ve devamsızlık bilgileri gibi eğitim süreçlerimizle ilgili her veriye rahatlıkla ulaşabiliyor. Öğretmenlerimizin ve yöneticilerimizin de kullandığı Edusoft sistemi öğrenci, öğretmen ve veli arasında bir bilgilendirme köprüsü olarak hizmet veren etkili bir iletişim kanalı. Velilerimiz ayrıca merak ettikleri tüm sorulara bu sistem üzerinden öğretmenler ile yaptıkları yazışmalar aracılığıyla cevap bulabiliyor.

Bu sene gerçekleşen BETT Show’da Doğa Koleji olarak “En İnovatif Okul” ödülünü kazanmanın sevincini yaşadık.  Yine t-MBA eğitim modeli, 5-7 Mart tarihlerinde katıldığı dünyanın önde gelen eğitim kurumlarını Dubai’de buluşturan Britannica Ansiklopedisi işbirliği ile GESS Show 2013 Zirvesinden de “En Başarılı Uluslararası Eğitim Modeli Ödülü” ile döndük.

Oxford konseptli kampüslerimizde drama, satranç, ekoloji, görsel sanatlar ve beden eğitimi tüm uygulamalı dersleri de İngilizce yapmaya başladık. Bu dersleri okullarımızın yüzde 70’inde İngilizce olarak gerçekleştirebiliyoruz. Bu çerçevede öğretmenlerimizi de sıkı bir İngilizce eğitimine aldık. Öğrencilerimizin İngilizceyi daha yetkin bir şekilde öğrenip kullanabilmesi için görsel sanatlar, drama vs gibi her alanının kendine özgü bilgisine; terminolojisine sahip olmaları gerektiğini de düşünüyoruz. Uygulamalı derslerin kitapları da artık bütünüyle İngilizce oluyor. Pearson ve Oxford’a yıllık müfredatımızı verdik ve müfredat kitaplarımızı İngilizce hazırlamalarını istedik. Uygulamalı derslerin de yüzde 100 İngilizce olmasıyla birlikte hepimizin idealinde olan ‘kolej mezunu öğrenci’ profili biraz daha netleşmiş olacak.

YILSONU DEĞERLENDİRMELERİ VE PORTFOLYOLAR GEREKLİ HALE GELECEK

Sınavların kaldırılması pek çok kez gündeme geldi ancak bunun somut bir adımı olarak SBS bu yıl son kez yapılacak. SBS’nin kaldırılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? SBS’nin kaldırılması liseye girişte öğrenci seçimini nasıl etkileyecek?

Türkiye’de eğitim sistemi değişecek. Belki sınav tamamen kalkmayacak ama yılsonu değerlendirmeleri, portfolyolar gerekli hale gelecek eninde sonunda. Bizim yaptığımız şey bu gelişmeleri önceden görebilmek. Sistem dört yıl sonra değiştiğinde bizim çocuklarımız zaten buna hazır olmuş olacak. Ne yaparsanız yapın, iyi yaptığınız sürece o çocuğun başarısız olması olanaksızdır. Önemli olan yaptığınız işin doğru olması, bunu düşünerek yapmanızdır. Biz hep özgün model ve uygulamalar geliştiriyoruz. Ama dünyada neler olup bittiğini de son derece dikkatle takip ediyoruz. Örneğin 21. yüzyıl dil yaklaşımındaki değişimleri görmeniz gerekiyor. Bu konuda dünyada değişimler varsa o zaman ben yaklaşımımı bu değişimler üzerine kurgulamalıyım. Dünyada eğitim alanında yapılan herhangi bir yenilikten haberdar olup olmadığımızı sürekli sorguluyor ve araştırmalar yapıyoruz. Dünyayı çok yakından takip ediyor ve hiçbir yeniliği kaçırmıyoruz. Sonuçta kocaman bir dünya var ve birileri bu işi gerçekten iyi yapıyor. Önemli olan o iyi yapılan şeylerden de bir şeyler alıp buraya getirmek ve sürekli takip etmek. Orada yetişen yedi yaşındaki çocukla benim yetiştirdiğim yedi yaşındaki çocuk aynı şansa sahip olmalı. Bir tek şeyi kaçırırsak o çocuk bizim çocuğumuzdan daha şanslı olacak. Dünyayı iyi takip ediyoruz ve yenilikleri kendi sistemimiz içinde dönüştürüyoruz. 

OKUL ÇOCUĞU ARAŞTIRMAYA SEVK EDECEK BİR KURUM OLMALI

Öğrenciler okul seçerken nelere dikkat etmeli? Bu konuda anne babaların okul seçiminde öncelikleri neler olmalı?

Bir eğitim kurumu öncelikle çocuğun sosyal, fiziksel ve kişilik gelişimine katkı sağlamalıdır. Çocuğun karakterini geliştirecek, çocuğa paylaşmayı, dayanışmayı, girişkenliği, sosyalleşmeyi ve birlikte çalışmayı öğretecek, tüm bunları yaparken çocuğu araştırmaya, merak etmeye sevk edecek bir kurum olmalı. Doğa Koleji olarak bizim felsefemiz budur.

On5yirmi5