Dünyanın En İyi Üniversiteleri!

Eğitim Güncel
Dünyanın en iyi 200 üniversitesini sıralayan yeni tabloda, en iyi üniversitelerin ABD’de olduğu görülürken, sıralamaya Türkiye’den de iki üniversite girdi. İngiltere’de yayınlanan Ti...
EMOJİLE

Dünyanın en iyi 200 üniversitesini sıralayan yeni tabloda, en iyi üniversitelerin ABD’de olduğu görülürken, sıralamaya Türkiye’den de iki üniversite girdi.

İngiltere’de yayınlanan Times gazetesinin öğretim, araştırma ve alıntı yapılan eserler gibi kıstaslara dayanarak hazırladığı Yüksek Öğretim Kurumları listesinde, başta Harvard olmak üzere ilk beş sırayı Amerikan üniversiteleri aldı.

Değerlendirmede Türkiye’den Bilkent Üniversitesi yüzde 55,4 puanla 112. sırada gelirken, Ortadoğu Teknik Üniversitesi de yüzde 47,7 ile 183. sırada yer aldı.

Listede İngilizce eğitim veren üniversitelerin ağırlıkta olduğu dikkat çekti.

15. sıradaki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’ne gelinceye kadar ilk sıralardaki öğretim kurumlarının hepsi İngilizce eğitim veriyor.

İngilizce eğitim Fransa’nın tanınmış eğitim kurumlarından Ecole Polytechnic’in 39. sırada yer alması ise sürpriz olarak nitelendi.

Aynı oranda puan toplayan İngiltere’nin ünlü Oxford ve Cambridge üniversiteleri ise 6. sırayı paylaştı.

İngiltere’deki bütün üniversiteleri temsil eden Universities UK kurumunun başkanı Steve Smith, yüksek öğrenimde başarının altında verilen mali desteğin yattığını düşünüyor.

Profesör Smith, ABD‘nin üniversitelere gayrisafi yurtiçi hasılanın iki buçuk katından fazla yatırım yaptığını belirtiyor.

Bu yılki en iyi yüksek öğretim kurumları listesinde Asya’daki üniversitelerin de geçmiş yıllara göre daha iyi konumda oldukları dikkat çekti.

Hong Kong, Japonya, Güney Kore ve Çin üniversiteleri de ilk 40’a girmeyi başardılar.

Afrika kıtasından ise sadece iki üniversite; Güney Afrika’daki Capetown Üniversitesi ile Mısır’daki İskenderiye Üniversitesi ilk 200 öğretim kurumu arasına girebildi.

Ancak bu tür araştırmalarda değerlendirme yöntemlerinin her zaman sorgulanmaya açık olduğunu kaydeden muhabirimiz, geçen hafta yayınlanan bir başka listede tablonun son derece farklı olduğuna dikkat çekiyor.