Çöpleri 1 Milyar İnsanı Doyurur

Doğal Yaşam
Londra merkezli Gıda Etiği Konseyi’ndeki uzmanlar, sadece ABD ve Britanya’daki yiyecek israfının önüne geçildiği taktirde açlık çeken bir milyardan fazla insanın kurtarılabileceğini söylüy...
EMOJİLE

Londra merkezli Gıda Etiği Konseyi’ndeki uzmanlar, sadece ABD ve Britanya’daki yiyecek israfının önüne geçildiği taktirde açlık çeken bir milyardan fazla insanın kurtarılabileceğini söylüyor

Uzmanlar ile hükümet ve perakende sektör temsilcilerinin katılımıyla toplanan Gıda Etiği Konseyi, zengin ülkelerdeki aşırı tüketim ve israfın, gelişmekte olan ülkelerdeki yiyecek fiyatlarını arttırdığını belirtti. Çöpe giden yiyecekler sadece gelişmekte olan ülkelerdeki insanları değil, zengin ülkeleri de olumsuz yönde etkiliyor. Kullanılmadan atılan gıdalar Britanya’daki tüketiciye 10.2 milyar sterline (25 milyar TL) mal olurken, üretim, ulaştırma ve depolama hizmetleri ülkenin sera gazı üretiminin de yüzde beşini oluşturuyor.

ATIKLAR 1 MİLYAR İNSANI DOYURUR
Gıda Etiği Konseyi’nin dergisine yazan ve gıda israfı üzerine yeni bir kitabı yayımlanan Tristram Stuart, dünya genelinde neredeyse bir milyar insanın yeterli beslenemediğini ve bu insanların açlığına sadece Avrupa ve Kuzey Amerika’da çöpe giden yiyeceklerin üçte birinin kesilmesi sayesinde çözüm bulunabileceğini söylüyor. Stuart,Hepimizin yiyeceklerini uluslararası pazarlardan aldığı bir küresel gıda sisteminde, bir bakıma fakirin ağzındaki lokmayı çalıyoruz” diyor.

Stuart ayrıca, tüketilmeden çöpe giden gıdalarda kullanılan suyun da dokuz milyar insanın ihtiyacını karşılayabileceğini söylüyor.

ÇÖPÜN MALİYETİ YÜKSEK
Britanya’da çöpe giden gıdalar her haneye yılda 250-400 sterlin (615-980 TL) arası bir maliyet doğuruyor. Bu kullanılmayan 6.7 milyon ton gıdanın taşınması ve üretiminde 18 milyon ton karbondioksit açığa çıkıyor.

Çöpe giden gıdalar farklı amaçlarla yeniden kullanılabiliyor. Yerel Yönetimler Birliği’nin çevre yönetim kurulu başkanı Paul Bettison, bu konuda birçok belediyenin çalıştığını ve muhitlerine organik atıkları biriktirmeleri için farklı çöp kutuları dağıttığını anlatıyor. Bu atıklar gübre veya elektrik üretiminde kullanılabiliyor. Ancak Bettison, alt yapının yeterli olmadığına ve bu atıkları götürecek yer bulamayan belediyelerin atıkları biriktirmek istemediklerine dikkat çekiyor.

Britanya hükümeti de israfı önlemek için süpermarket kampanyalarına karşı çıkmıştı.

İSRAFI AZALTMAK İÇİN BİRKAÇ TAVSİYE
Hemen tüketmeyecekseniz, süpermarketlerin “ikisi fiyatına üç tane” oyununa düşmeyin.
Öğünlerinizi haftalık planlayın ve alışveriş listenize sadık kalın.
Buzdolabınızı 1 ila 5 derecede tutarak gıdaların daha uzun dayanmasını sağlayabilirsiniz.
Bozulmuş sebze ve meyveleri diğerlerinin yanından ayırın.
Son kullanma tarihine kanmayın. Gözünüz ve burnunuzla test edin.
Tabağınıza yiyeceğiniz kadar yemek alın.
Sebzelerin nasıl saklanması gerektiğini öğrenin. Patates, soğan gibi kök sebzeleri buzdolabında tutmayın.