Buzul Altında Büyük Keşif

Çevre
St. Petersburg merkezli bir araştırma enstitüsünde görevli Rus mühendisler, Güney Kutbu’nda önemli bir keşfe imza attı. Sıcaklığın eksi 90 dereceye dek düştüğü bir ortamda çalışan mühendisler, b...
EMOJİLE

St. Petersburg merkezli bir araştırma enstitüsünde görevli Rus mühendisler, Güney Kutbu’nda önemli bir keşfe imza attı.

Sıcaklığın eksi 90 dereceye dek düştüğü bir ortamda çalışan mühendisler, buz tabakasını sondajla 4 kilometre delmeyi başardı.

Bilimadamları, buz tabakasının dibinde Lüksemburg’un yaklaşık 6 katı büyüklüğünde bir gölün yattığını radarlarla tespit etti.

Bu derinlikte suyun sıvı halde bulunması, daha derindeki kaya yatağının sıcaklığına ve üstteki buz tabakasının uyguladığı muazzam büyüklükteki basınca bağlanıyor.

“Vostok” adlı gölün tahminen 20 milyon yıldır dünyanın atmosferiyle temasa geçmediği açıklandı. Güney Kutbu’nda buz kütlesi altında gömülü 300’ü aşkın göl olduğu düşünülüyor.

Gözlemciler, Rus ekibin başarısını Kutuplar’daki en önemli keşiflerden biri olarak tanımlıyor. Gölden alınan numunelerin Güney Kutbu’nun geçmişteki yapısı ve iklimi hakkında kilit önemde ipuçları vermesi bekleniyor.

Bu arada, buzların altında gömülü sıvı su kütlesinde ne tip canlı organizmalarla karşılaşılacağı da büyük merak konusu.

Milyonlarca yıldır atmosferle temasa geçmeyen göldeki mikroorganizmaların bu zaman zarfında dünyadakinden çok daha farklı bir evrim sürecine uğradığı ve yeni şekiller aldığı tahmin ediliyor.

Numuneler üzerindeki araştırma, dünya dışında hayatın nasıl şekillenebileceği konusunda ipuçları verebilir.

Şayet Vostok Gölü’nde canlı varlıklar bulunursa, Jüpiter’in buzla kaplı uydusu Europa’da ya da Satürn’ün yörüngesindeki Enceladus uydusunda da hayat olduğu varsayımı güç kazanacak.

Ntvmsnbc