Hangi ‘akıllı telefonu’ almalı?

Cep Telefonu
Erinç Eröz’ün yazısı  Apple’ın iPhone 5S ve 5C’yi piyasaya sürmesinin ardından mobil dünyada hareketlilik başladı. Üreticiler birbiri ardına yeni ürünlerini duyuruyor. Piyasada bu kadar çok marka...
EMOJİLE

Erinç Eröz’ün yazısı 

Apple’ın iPhone 5S ve 5C’yi piyasaya sürmesinin ardından mobil dünyada hareketlilik başladı. Üreticiler birbiri ardına yeni ürünlerini duyuruyor.

Piyasada bu kadar çok marka/model akıllı telefon varken, en iyisine nasıl karar vereceksiniz? Kişisel zevkler ve tercihler bir yana, piyasadaki her üretici “en iyi” telefonu sattığı iddiasında. Peki bir telefonda bulunup, diğerinde olmayan onlarca özellik gerçekten harcanan paraya değiyor mu?

Sizin için hazırladığımız akıllı telefon rehberine bir göz gezdirmek, kafanızdaki soru işaretlerinden büyük ölçüde kurtulmanızı sağlayabilir.

İşte akıllı telefon satın alırken dikkat etmeniz gerekenler;

İŞLEMCİSİ; 1.2 GHz’den düşük hızdaki çift/tek çekirdekli cihazlardan uzak durmalı.

RAM: Telefonun uygulamaları düzgün çalıştırabilmesi, multitasking işlemlerini becerebilmesi için en az 1 GB RAM’e sahip olması gerekiyor.

DEPOLAMA: Akıllı telefonların belki de en çok “can yakan” kısmı burası. 32 GB hafıza kartı desteği olan, ancak üzerinde sadece 512 MB depolama alanı sunan bir telefon sorun yaratır. Zira kimi uygulamalar sadece telefonun belleğinden çalıştığı için, 512 MB gibi kısıtlı bir alanı doldurmaya 5-6 uygulama bile yetebilir.  Sonrasında her yeni uygulama için, yüklü uygulamalardan birini kaldırmanız gerekir. Alacağınız cihazın depolama alanı sadece 16 GB ve hafıza kartı desteği yoksa, kısa sürede bu alanı tüketip, yer sorunu yaşayabilirsiniz. Bu konuda en uygun çözüm, en az 4 GB dahili hafıza ve bellek kartı desteği aramak.

EKRANI: Akıllı telefonlarda, IPS olarak bilinen ve her açıdan net bir izleme sunan ekranlara sahip cihazlar bir adım önde. Ekran boyutu 4 inç ve üzeri, çözünürlüğü de minimum 1280×720 piksel olursa kullanırken sıkıntı yaşamazsınız. Araştırmacılar, insan gözünün 220-250 PPI’dan yüksek yoğunlukları ayırt edemediğini söylüyor. Yani fazlası için ödediğiniz para boşa gidiyor.

KAMERA: Akıllı telefonların kameraları, bas-çek fotoğraf makineleriyle boy ölçüşür hale geldi. Yine de, satın alacağınız telefonun kamera çözünürlüğünün 5 megapikselden az olmamasına dikkat edin. Cihaz en az 720p çözünürlüğünde, saniyede 30 kare video çekebilmeli. 1080p ve 60 fps çekim yapabilen bir kamera ise, video çekimlerinize çok şey katar.

Kısaca, şu an piyasadaki ürünler içinde en “ideal” bileşim (minimum); 1.2 GHz çift çekirdekli işlemci, 1 GB RAM, 4 GB Dahili hafıza, Bellek kartı desteği, 1280×720 IPS ekran (250 PPI) ve 5 MP arka, 2 MP ön kamera (720p video çekimi)

Tabii ki tüm bu özelliklere sahip cihazların fiyatları, satın almada asıl belirleyici etken olacak. 

Milliyet