‘Ateşkes’ aldatmaca

Ülkeler
Almanya’nın Münih şehrinde 10 Şubat’ta başlayan Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısında, Suriye’de tarafların karşılıklı olarak silah susturmasına yönelik bir karara varılmışt...
EMOJİLE

Almanya’nın Münih şehrinde 10 Şubat’ta başlayan Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısında, Suriye’de tarafların karşılıklı olarak silah susturmasına yönelik bir karara varılmıştı. Münih’te özellikle Rusya ile ABD arasında yapılan anlaşmaya göre Suriye’de savaşan taraflar 27 Şubat günü karşılıklı olarak silahları susturacak. Bu durum kamuoyuna ‘ateşkes anlaşması’ şeklinde yansıtılsa da kabul gören metinde ateşkese dair herhangi bir atıf yapılmadı; durum, ‘hasmane tutumların sonlandırılması’ şeklinde ifade edildi. Üstelik anlaşma, IŞİD ve Nusra Cephesi’ni kapsamıyor. Aynı şekilde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) terör örgütü olarak kabul ettiği örgütler de kapsam dışı tutuluyor. Ancak hem Rusya hem de Beşşar Esed, ülkedeki tüm muhalifleri ‘terörist’ olarak nitelendiriyor. 30 Eylül’den beri Özgür Suriye Ordusu’na bağlı muhalif grupları bombalayan Rusya’nın, 27 Şubat itibariyle bu eylemine son verip vermeyeceği merak konusu.
İHLAL EDENE YAPTIRIM YOK
Münih anlaşmasının handikaplarından biri, saldırmazlığı bozan tarafın herhangi bir uluslararası yaptırımla karşılaşmayacak olması. Bu durumun en fazla Rusya ve Şam rejiminin işine yarayacağını belirten muhalifler, kendilerinin zaten ağır bombardıman uçakları kullanan Rusya’ya karşı savunma pozisyonunda olduğunu ve bu anlaşmanın Rusya’yı koruduğunu ifade ediyor.
DÜNYAYI KANDIRIYORLAR
Suriyeli muhalifler saldırmazlık anlaşması konusunda çekinceli. Muhaliflerin siyasi kanadı insani taleplerin karşılanmasını talep olarak öne sürüyor. Bunlar kuşatmaların kaldırılması, insani yardım yollarının açılması ile sivil alanlara yönelik bombardımanın durması. Halep, Lazkiye ve İdlip’teki direnişçiler ise ne Rusya’nın ne de Esed’in katliamlarına ara vereceklerini düşünüyor. Muhalif komutan Ebu Bara, “Rusya, muhalifleri vurup ‘IŞİD’i vurduk’ demeye devam edecek. 5 aydır böyle yapıyorlar ve tüm dünya bu aldatmacaya karşı sesini çıkamıyor. Şimdi neden çıkarsınlar ki?” ifadelerini kullandı. Diğer yandan eğer, 27 Şubat itibariyle gerçekten bir saldırmazlık durumu hayata geçirilebilirse Cenevre görüşmeleri bu sefer çatışmasız bir ortamda yapılabilecek.
Nusra hamlesi
Suriye’deki en önemli direniş gruplarından biri olan Ahrar-uş Şam bir karar alarak, içinde Nusra Cephesi’nin bulunmadığı bir ateşkes anlaşmasına yanaşmayacaklarını belirtti. Diplomatik kaynaklara göre, Ahrar-uş Şam’ın bu hamlesi, Rusya’nın diğer muhalifleri vurarak ‘Nusra’yı vurduk’ bahanesine sığınmasının önünü kesmek için yapıldı. Ahrar-uş Şam, Nusra Cephesi ile birlikte ülkedeki önemli bir askeri koalisyon olan Fetih Ordusu’nun en önemli 2 bileşeninden birisi.-Yenişafak