Antika Halılara Can Veren Eller

Doğal Yaşam
Aksaray’ın merkeze bağlı Sultanhanı beldesinde 50’ye yakın atölyede çalışan yaklaşık bin kişi, saraylara ait paha biçilemeyen antika halıları tamir ediyor. Beldede bugüne kadar aralarında ...
EMOJİLE

Aksaray’ın merkeze bağlı Sultanhanı beldesinde 50’ye yakın atölyede çalışan yaklaşık bin kişi, saraylara ait paha biçilemeyen antika halıları tamir ediyor. Beldede bugüne kadar aralarında Dolmabahçe Sarayı ile İngiliz Kraliyet ailesine ait olanların da bulunduğu çok sayıda kıymetli halının restorasyonu yapıldı. Sultanhanı’nda faaliyet gösteren Sultansaray Halı Atölyesi’nin sahibi Fahri Solak, geçmişte halı ve kilimleriyle ünlü beldede bugün artık Aksaray Valiliği, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kurslar sayesinde halı restorasyonunun ön plana çıktığını, bu çalışmaların her geçen yıl daha da yaygınlaştığını söyledi.

Beldede faaliyet gösteren 50’ye yakın atölyede, bine yakın işçinin dünyanın dört bir yanından gelen eski halıların onarımını yaptığını ifade eden Solak, “Almanya, İngiltere, ABD başta olmak üzere birçok ülkeden gelen yıpranmış tarihi halılar, Dünyanın halı restorasyon merkezi olarak nitelendirilen beldede onarılarak adeta yeniden hayat buluyor” dedi.

Halı tamiri 1 ay ile 1 yıl arasında sürüyor

Solak, kendilerine gelen halıları ilk olarak içinde kimyasal madde bulunmayan doğal sabunlarla yıkadıklarını anlatarak, şunları söyledi:

Daha sonra bu halıların sökülmüş veya yırtılmış bölgelerinin renklerini belirleyerek, elimizdeki diğer boşa çıkan kilimlerin iplerini bu bölgelere uyguluyoruz. Düğümünü yapıp, restorasyon işlemini bitirdikten sonra tekrar doğal sabunlarla yıkamasını yapıyoruz. Daha sonra da halının ütülemesini yapıp geldiği yere gönderiyoruz. Bu işlemler halının büyüklüğü ve yıpranmışlık oranına göre 1 ay ile 1 yıl arasında tamamlanabiliyor. Burada bizim yaptığımız iş tamamen ince işçilik, yani el emeği göz nuru. Halıların restorasyonunun aylık işçilik maliyeti de ortalama bin doları buluyor. Bu halının büyüklüğüne ve yıpranmışlığına göre daha da artabiliyor.”

İngiliz kraliyet ailesinin halılarını da tamir ettiler

16. yüzyıla kadar çeşitli tarihlerde dokunmuş paha biçilemez binlerce halının onarım için kendilerini geldiğini ve bunların restorasyonunu yaptıklarını kaydeden Solak, şöyle devam etti:
İngiltere Kraliyet ailesine ait çok sayıda halının restorasyonunu yaptık. En son 2004 yılında başladığımız, restorasyon projesi kapsamında Milli Saraylar Daire Başkanlığına bağlı bazı köşk ve sarayların halılarının restorasyonunu da gerçekleştirdik. Bunlar arasında Dolmabahçe Sarayı’nda kullanılan 110’a yakın halı da vardı.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının yaklaştığı günlerde kaldığı odanın halılarının tamirini de yine biz yaptık. Bu aşamada dönemin TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın büyük katkıları oldu. Buraya geldi, atölyemizi ziyaret etti, bize destek verdi. Bu bize büyük moral oldu. Ecdat yadigarı bu halıların onarımını yaparken gerçekten büyük haz duyduk.”