Aktüel Arkeoloji’nin Ocak sayısı çıktı

Etkinlikler
Bu sayısında Aktüel Arkeoloji milyonlarca sene öncesi Anadolu’yu ele alıyor. 2011 yılına, 35 Milyon Yıl Önce Anadolu konulu özel sayısıyla giren Aktüel Arkeoloji Dergisi’nde yer alan makal...
EMOJİLE

Bu sayısında Aktüel Arkeoloji milyonlarca sene öncesi Anadolu’yu ele alıyor. 2011 yılına, 35 Milyon Yıl Önce Anadolu konulu özel sayısıyla giren Aktüel Arkeoloji Dergisi’nde yer alan makalelere göre milyonlarca yıl önce Mamut, Mastadon ve Fil gibi soyları tükenmiş olan canlı türlerinin, Anadolu’ya göç ederek kendilerine buldukları yaşam alanları anlatılmakta. Dünyanın en büyük memelilerinden olan Filler ve onların atası olan Mamutlar ve Mastadonlar gibi devasa canlılarla birlikte Suaygırları, Gergedanlar ve yırtıcı etçil olan Carnivora cinsi kaplanlara ilişkin fosil kalıntıları milyonlarca yıl önce Anadolu’nun muhteşem bir faunaya sahip olduğunu gösterir. 

Dergide yayınlanan diğer yazılara göre bir zamanlar dört tırnaklı olan ve zamanla tek tırnağı kalan bugünkü atların atası Hipparionların ilk örnekleri de Anadolu’da görülür. Atların Anadolu’da evrimleştiğine ilişkin birçok önemli fosil buluntusu, Çankırı Çorakyerler ve Ankara Sinap kazılarında ele geçer. Bununla birlikte bugün derginin en önemli haberlerinden biri olan İzmir’de bulunan yaklaşık 25 milyon yıllık Pandaya ait bir diş fosili, milyonlarca yıl önce İzmir’de pandaların yaşadığını gösterir. Fosil buluntuları acısından milyonlarca yıl önce Anadolu’nun nasıl bir yaşam alanına sahip olduğunu anlatan Aktüel Arkeoloji Dergisi, Anadolu hakkında bilinmeyen birçok önemli konuya da açıklık getiriyor.

35 Milyon Yıl Önce Anadolu özel sayısında, Anadolu’nun en eski izlerini keşfedeceksiniz.