Ağaç Evde Bir Alim

Olaylar
Engin Dinç’in yazısı Cumhuriyet sonrası İslami değerlere ve alimlere karşı yürütülen baskı politikasının en büyük hedeflerinden biri de Bediüzzaman Said-i Nursi idi. CHP’nin “tek par...
EMOJİLE

Engin Dinç’in yazısı

Cumhuriyet sonrası İslami değerlere ve alimlere karşı yürütülen baskı politikasının en büyük hedeflerinden biri de Bediüzzaman Said-i Nursi idi. CHP’nin “tek parti” idaresinin baskı politikasını halkın iliklerine kadar çektiği o dönemde, Bediüzzaman Said-i Nursi, Süleyman Hilmi Tunahan, Esad Erbili, İskilipli Atıf gibi İslam alimleri İstiklal Mahkemeleri’nde yargılanmışlardı. Bu alimlerin kimileri ölüm cezası almış, kimileri de hayatlarını sürgünlerde ya da büyük bir baskı altında adeta tutsak halde yaşamışlardı.

Bu dönemde halkın materyalist öğretilerin tuzağına düşmeden, İslam dininden uzaklaşmaması için en büyük çabayı gösteren Said-i Nursi’nin çabaları ise bugün en büyük meyvelerini veriyor. İşte o zorlu dönemin bütün zorluklarını tek başına göğüslemek zorunda kalan bu büyük İslam aliminin takipçileri ona olan vefalarını son dönemde yaptıkları sinema yapıtlarıyla gösteriyor. 2011 başında vizyona giren Hür Adam’ın ardından Allah’ın Sadık Kulu: “Barla” bu yapıtların bir diğeri oldu. Allah’ın Sadık Kulu: “Barla”nın galası dün akşam Maslak TİM Show Center’da kalabalık bir topluluk önünde gerçekleştirildi. Filmi izlemeye gelen gelenler arasında siyaset, sanat, medya dünyasından önemli isimler de bulunuyordu. Demokrat Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici bunlardan en başta gelenleri oldu.

Filmle ilgili olarak bazı bilgiler vermek gerekirse, belki de önce Türk sineması için öneminden bahsetmeliyiz. Allah’ın Sadık Kulu: “Barla”nın Türk sinema tarihi için de büyük önemi bulunuyor. Çünkü film, Hollywood anime filmlerinin kullandığı “motion capture” tekniğiyle, Türkiye’de yapılmış ilk uzun metraj 3D animasyon film olma özelliğine sahip.

Samanyolu Yayın Grubu’nun 3,5 yıllık titiz çalışmasının ürünü olan filmin yönetmenliğini ise Esin Orhan yaptı. Kalabalık bir animasyon ekibiyle hazırlanan filmin süresi ise 108 dakika. Türkiye’de yapılmış ilk uzun metraj 3D animasyon film olma özelliğine sahip olan yapımda, Bediüzzaman Said Nursi ve talebeleri, tamamen orijinal fotoğraflarından faydalanılarak üç boyutlu olarak modellendirildi.

Filmin önemli özelliklerinden biri de müziklerinin Budapeşte Senfoni Orkestrası tarafından seslendirilmiş olması. Açık söylemek gerekirse, bu derece güzel olan müzikleri olmasıydı film oldukça eksik kalırdı.

Filmin, dikkat çeken yanlarından biri de bugün tartıştığımız meselelerin, o dönemin de önemli başlıklarından olduğunu göstermesi.  Filmde özellikle Kürt sorunu konusunda önemli mesajlar veriliyor. Bediüzzaman Said-i Nursi’nin Norşinli (Bitlis) bir Kürt olmasını kara propaganda aracı haline getirmeye çalışan Tek Parti yönetiminin, nasıl da Kürt-Türk ayrışması ortaya çıkartmak istediğine filmde atıf yapılıyor. Tabi bu konuda asıl mesajın günümüzün taraflarına verildiğini düşünmek gerekiyor. Bediüzzaman’ın Van’da kurulmasını istediği üniversite için dile getirdiği ““Doğuda kurulacak Medresetül Zehrada Arapça, farz Türkçe vacip Kürtçe caiz olmalıdır” ifadesine filmde yer verilmesi bu açıdan önemli. Gülen Cemaatinin, son dönemlerde PKK’nın hedefinde olduğu düşünülürse, Allah’ın Sadık Kulu: “Barla”nın da bu çevreleri rahatsız edeceği kesin.

Son olarak, filmin bir animasyon yapım olarak başarılı olduğunu belirtmek gerekiyor. Zira özellikle yakın plan çizimlerde karakterler neredeyse canlı gibi. Ancak çizgi karakterler hareket ettiklerinde yeterli başarı düzeyinin yakalandığını söylemek zor. Fakat bu durum filmin bütünü düşünüldüğünde sadece küçük bir ayrıntı olarak kalıyor.

Kurban Bayramı’nda ne yapsam diye düşünenlerin Allah’ın Sadık Kulu: Barla’yı izlemelerini öneririm. Zira film, Bediüzzaman’ın Barla’da geçirdiği sürgün hayatının önemli bir bölümü hakkında fikir edinmek isteyenler için güzel bir yapım. Özellikle Barla’daki evinin önünde bulunan çınar ağacının üstüne yaptırdığı ağaç evde ibadet ederek uzun vakit geçirmesi, Bediüzzaman’ın takvasını göstermesi açısından dikkat çekici.

Filmle ilgili son notta, yurt çapında 200’den fazla kopyayla bugün vizyona giriyor olması. Filmin yapımcıları hedeflerinin 5 milyon izleyici olduğunu belirtiyor ve bu anlamda filmlerine güveniyor. Filmle ilgili bir ayrıntı daha verelim. İlerleyen yıllarda Bediüzzaman’ın hayatından diğer dönemler de devam filmi olarak çekilecek.

Vizyon Tarihi: 4 Kasım 2011
Yönetmen: Esin Orhan
Yapım: Ser Film
Yapımcı: Fatih Gök
Film Müzikleri: Budapeşte Senfoni Orkestrası
Besteci: Aira Müzik’ten Cengiz Onural, Bora Ebeoğlu
Süre: 1 saat 48 dk.
Dağıtım: Özen Film

on5yirmi5.com