23 Nisan Çocuğu Popstar Oldu

Yerli Müzik
Hadiqa, Pakistan’ın en ünlü pop yıldızı… 1981’de 23 Nisan şölenine katıldığında 7 yaşındaydı. 3 yıl önce konser için tekrar geldiğinde ise, o dönem kendisini ağırlayan aileyi aradı f...
EMOJİLE

Hadiqa, Pakistan’ın en ünlü pop yıldızı… 1981’de 23 Nisan şölenine katıldığında 7 yaşındaydı. 3 yıl önce konser için tekrar geldiğinde ise, o dönem kendisini ağırlayan aileyi aradı fakat bulamadı. İşte o ailenin, birlikte Sezen Aksu şarkıları ve ‘Cive Pakistan’ı söyledikleri küçük kızı ise, Sabah muhabiri Şule Güner’den başkası değildi.
 
Ankara’da, 1980’li yıllarda çocuk olmanın ayrıcalıkları saymakla bitmezdi. Özellikle de her resmi bayramda Anıtkabir’e gitmek, TBMM’de yapılan havai fişek gösterilerini, hayranlık ve heyecan içinde izlemek. Ama belki de en fiyakalısı, 23 Nisan Ulusal ve Egemenlik Çocuk Bayramı için dünyanın dört bir yanından gelen çocuklardan birini misafir etmekti. Sizi diğer çocuklar karşısında 1- 0 öne geçirirdi. Biz de evimizde Ukrayna, Belçika ve Pakistan’dan üç küçük kız çocuğu ağırladık. Bugünün popstarı Pakistanlı Hadiqa Kiani ise, 1981’deki misafirimizdi. Ve belki de anılarımızda en çok kalanı. Yerel giysileri içinde, İngilizce konuşabilen, sevimli, şarkı söylemeye bayılan bir kız çocuğuydu Hadiqa. Hatta bir çocuk yıldızdı o zamanlardan. Diğer misafirlerimizin aksine, ezan sesini ilk duyduğunda irkilmemişti. Biz ona, bugün hâlâ dinlediği Sezen Aksu şarkılarını öğretirken, o da bizim dilimize ‘Cive Pakistan’ı doladı. Bizde kaldığı 10 gün, iki kardeş sıcaklığında ve çok güzel anılarla geçti. Mesela bir keresinde Pakistanlı bir erkek çocuk yemek masasında ekmek bıçağını görünce korkup evden kaçmıştı, biz de olayı duyunca dakikalarca gülmekten kendimizi alamamıştık. Yıllar sonra, internette araştırma yaparken izini bulmak hiç de zor olmadı, yakaladığı şöhret sayesinde. Ve hatta gördüm ki, 3 yıl önce Türkiye’ye konser için geldiğinde bir gazeteciye bizi sormuş: "25 yıl önce misafiri olduğum aileyi arıyorum, bana yardım edin…"

ANILAR HÂLÂ TAPTAZE

28 yıl sonra, o zamanlar hayal bile edemeyeceğimiz bir teknoloji sayesinde, yani internet üzerinden yazışırken, Hadiqa’nın aklındaki Türkiye’ye dair anıların hâlâ taptaze olduğunu gördüm: "Eee peki ya dayın Fatih, teyzen İlkay nasıllar?.." Öğrendim ki, o küçük kız uluslararası bir yıldız olmuş. Ülkesini festivallerde temsil etmiş, satış rekorları kıran Raaz (Sır), Roshni (Işık) ve Rung (Renkler) isimli albümlere imza atmış. Pakistan’da İngilizce albüm yapan ilk şarkıcı olmuş. ABD ve İngiltere’de konserler verip, BBC, Fox TV gibi kanallarda programlara katılmış. Bununla da kalmamış, Pakistan devleti tarafından "Üstün Hizmet Madalyası" na da lâyık görülmüş. 2005’te yaşanan Pakistan depreminde öksüz kalan Nadi Ali isimli bebeği evlat edinince ise kıyamet kopmuş, ağır eleştiriler almış. Ülkesinde evlat edinen ilk kadın olduğu için de "Pakistanlı Angelina Jolie" lakabı takılmış.

BUSH’U BİLE ETKİLEDİ

Eski ABD Başkanı George Bush, Galler Prensi Charles, Japonya Başbakanı, Brunei Prensi için şarkı söylemiş. Hatta Bush, "Çok hoş bir aksanın var. ABD’de şarkı söyleyebilirsin" diyerek de beğenisini dile getirmiş. Şimdilerde yeni çıkan albümünün çalışmalarıyla meşgul olan Hadiqa, "Biliyor musun" diye sordu. "İslam Konferansı Örgütü’nün İstanbul’daki toplantısına konuk sanatçı olarak geldim. Sezen Aksu’dan ‘Sen Ağlama’yı söyledim. Sahnede, 23 Nisan Çocuk Bayramı’nda Türkiye’ye geldiğimi, çok güzel anılarım olduğunu anlattım…" "Biliyorum" dedim ben de, "23 Nisan kutlu olsun…"