F1 Heyecanı Avrupa’da!..

Motor Sporları
Oldukça heyecan verici geçen ilk dört yarışın ardından Formula 1 takımları, İspanya Grand Prix’siyle beraber Avrupa kıtasına adım atmış oldular. Tüm takımların ve taraftarların merakla beklediği...
EMOJİLE

Oldukça heyecan verici geçen ilk dört yarışın ardından Formula 1 takımları, İspanya Grand Prix’siyle beraber Avrupa kıtasına adım atmış oldular. Tüm takımların ve taraftarların merakla beklediği bu yarış, büyük bir heyecana da sahne olacak.

Her zaman olduğu gibi F1 takımları, sezon için tüm büyük gelişmelerini Avrupa’daki ilk yarışta yapıyorlar. Bu yıl da gelenek aynı şekilde devam ediyor. Tüm ekipler, kazanacakları en ufak saniyenin bile hesabını yapıyorlar.

Takımların test pisti
Diğer yandan Katalunya Pisti, takımların kış ayları boyunca vakitlerini burada test yaparak harcadıkları biliniyor. Bu yüzden tüm sürücüler, takım mühendisleri İspanya’ya ellerinde bolca bilgiyle birlikte geliyorlar. Aynı zamanda pistin teknik bir yapıya sahip olması, takımların otomobillerini daha iyi test etme imkanı veriyor.

Barcelona’nın 20 kilometre kuzeyinde yer alan Katalunya Pisti, 4.655 km uzunluğa sahip. Hem hızlı virajların hem de yavaş virajların yer aldığı pistte, bir de uzun düzlük yer alıyor. Start-finiş düzlüğünde yer alan bu bölümde otomobiller, 320 km/s’lere ulaşabilecekler. Burada pilotların en sevdikleri ya da en sevmedikleri yer, üçüncü viraj olarak biliniyor. Bu uzun sağ doğru kıvrılan viraj, kötü pilotajın ve en ufak hatanın büyük zaman kaybıyla sonuçlanmasına neden oluyor.

Rüzgar, her şeyi değiştirebiliyor
Takımları, burada en çok etkileyen bir diğer unsur ise her zaman yönü değişebilen rüzgarlar. Örneğin sabah antrenmanlarında etkili olmayan rüzgar, öğleden sonra otomobilin tüm ayarlarının değişmesine ve eski ayarların hiçbir işe yaramamasına neden olabiliyor. Bunun yanında hızlı virajlarda ise, iyi aerodinamiye sahip otomobiller ön plana çıkarak iyi tur zamanlarında kritik rol oynuyor. Tabii 4G’yi bulan merkezkaç kuvvetleri, sürücülerin boyunlarını bir hayli zorluyor.

66 tur üzerinden yapılacak İspanya Grand Prix’sinde pilotlar bir turun yüzde 67’sini tam gaz geçiyorlar. Bunun yanında tur başına 44 defa vites değiştiriyorlar. Katalunya Pisti, araçlardaki frenleri çok fazla zorlamıyor.

2007’de pistin son bölümünün tasarımı geçişi arttırmak için değiştirildi, fakat şu ana kadar bunun çok büyük bir etki yarattığını söylemek doğru olmaz. Son iki senede pol’den start alan sürücüler, yarışı da kazandılar. 2007’de Ferrari’den Felipe Massa galip ayrılırken, 2008’deki grand prix’yi yine Ferrari’den Kimi Raikkonen kazandı.

Pistte bazı güncellemeler yapıldı
2009 sezonu için Katalunya Pisti’nde, özellikle güvenlik açısından birkaç yeni düzenlemeye gidildi. Çakıl alanlarda, kerb’lerde ve drenaj sisteminde yenilikler yapan pist yönetimi, aynı zamanda 2008 yılında Kovalainen’in yaptığı ciddi kaza nedeniyle bariyerlerde de güncelleme yaptı. Kazanın yapıldığı 230 km/s’yle geçilen hızlı viraja, ekstra bir çakıl havuzu yapıldı. Aynı zamanda bariyerler de daha genişletildi.