1869’dan 1928’e Çocuk Dergileri

Edebiyat
Geçmiş ile gelecek arasındaki köprüyü oluşturan yapı taşlarından kitap ve dergilerin gün yüzüne çıkarılması, geçmişimize olduğu kadar, bugünümüze ve yarınımıza da ışık tutacaktır. Bu eserler, dönemin ...
EMOJİLE

Geçmiş ile gelecek arasındaki köprüyü oluşturan yapı taşlarından kitap ve dergilerin gün yüzüne çıkarılması, geçmişimize olduğu kadar, bugünümüze ve yarınımıza da ışık tutacaktır. Bu eserler, dönemin sosyolojik, kültürel, siyasal, ekonomik, tarihsel ve edebi yansımalarını sonraki dönemlere miras olarak taşırlar. Çocuk dergileri de eğitim tarihi,  çocuk edebiyatı ve çocuk eğitimi için olduğu kadar sosyal tarih, siyasal tarih, kültürel tarih, edebiyat, basın ve diğer dallarla ilgilenen araştırmacılar için çok önemli kaynaklar niteliğindedir.

GALERİYE GİTMEK İÇİN TIKLAYIN…

Ülkemizde çocuk dergiciliğinin doğuşu Tanzimat’la birlikte hız kazanan sosyal değişimin bir devamı niteliğindedir.

Evvel Zaman İçinde Çocuk Dergileri sergisi ile o dönemde yayımlanan dergilere genel bir bakış koymak, görselliğini öne çıkarmak, dikkatleri bu yöne çekerek daha çok araştırmacının bu alana eğilmesini sağlamak hedeflenmektedir. Ayrıca günümüz yayın dünyasına, çocuk dergileri ve kitaplarına da değişik bakış açıları getirip yeni ufuklar açarak, nitelikli yayınların çocuklarımızla buluşmasına yardımcı olmak amacını taşımaktadır.

Sergide 1869’da çıkarılan İlk Osmanlı çocuk dergisi Mümeyyis’in sayıları, bu alanda  en uzun süre yayın yapan Çocuklara mahsus gazete (1896-1903 arası 626 sayı) ve Hazine-i etfal, Lâne gibi ünlü dergiler meraklılarına sunulacak.

Sergide ayrıca Ziya Gökalp’ın yazı yayımladığı Türk Çocuğu, Tevfik Fikret’in yazılarını yayımlayan Hür Çocuk gibi dergiler de yer alacak.

 Ayşe Kasap ve Nusret Sönmez’in özverisiyle ortaya çıkan “Evvel Zaman İçinde Çocuk Dergileri”  sergisinin açılışı 22 Kasım’da Sultanbeyli Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.