TÜRVAK Sinema Tiyatro Müzesi

Filmler
Haber ve Fotoğraflar: Hüseyin Güneş Foto galeri için tıklayınız. Türk sinema ve televizyon sektörlerinde 53 yıl boyunca önemli işlere imzasını atan Türker İnanoğlu, 2001 yılında kurmuş olduğu "Tü...
EMOJİLE

Haber ve Fotoğraflar: Hüseyin Güneş

Foto galeri için tıklayınız.

Türk sinema ve televizyon sektörlerinde 53 yıl boyunca önemli işlere imzasını atan Türker İnanoğlu, 2001 yılında kurmuş olduğu "Türvak Sinema, Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı" Türk sinema ve tiyatrosunun ünlü sanatçıların resimlerini, sinema ve tiyatro ile ilgili belge ve cihazları bir arada bulundurarak halkın ziyaretine sunuyor.

Açıldığı günde itibaren yoğun bir ilgi ile karşılaşan müze, pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü 10.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaretçilerine hizmet verecek.

Türker İnanoğlu bu müzeyle yıllarca emek verdiği sinema ve tiyatroya adını yaşatacak bir eser bırakarak, Türk Sineması’nın geçmişine ait belge, bilgi, fotoğraf, afiş, cihaz ve filmleri bir müze ve kitaplık çatısı altında toplayarak bu muhteşem arşivi gelecek nesillere aktarmakta.

Müze koleksiyonunda daha çok Türker İnanoğlu’nun sinema çalışmalarıyla biriktirdiği ve bir araya getirdiği ERLER FİLM arşivi yer alıyor. Bunun yanı sıra 8,16 ve 35 mm’lik film oynatıcı ve çekici cihazları, aydınlatma projektörleri, dolly, şaryo arabaları, stüdyo ve laboratuvar cihazları var. Türk Sineması’nın kuruluşundan bugüne kadar çekilen Türk filmlerine ait afiş, fotoğraf, el ilanı, lobi, broşür, reklam malzemesi, senaryo ve sinemayla ilgili kitap ve dergiler de bulunuyor. Türkiye’ye ilk gelen 1904 model projeksiyon cihazı ve üç objektifli ahşap Vedat Ar kamerası yoğun bir ilgili gören eserler arasında. Muhsin Ertuğrul’un ilk sesli çekim yaptığı kamera (İstanbul Sokakları/1933) müzede yerini aldı.

Sergi salonunda Türk Sinemasının unutulmaz oyuncularından Kemal Sunal, Sadri Alışık, Adile Naşit, Yılmaz Güney gibi ünlü isimler filmlerde canlandırdıkları karakterlerin balmumumdan yapılmış heykelleri sergileniyor. Ayrıca müzede 5 bin orijinal film afişi de bulunuyor. Sanat Kitaplığı’nda 60 bin civarında kültür, sanat, edebiyat, tarih ve sinema ile ilgili önemli sanatçılara ait kitap koleksiyonları ziyaretçiler tarafından müzenin en çok merak edilenleri arasında.

Karagöz-Hacivat Köşesi, İsmail Dümbüllü Ortaoyunu Salonu, Behzat Butak Tiyatro Belgeleri Salonu Türk tiyatrosu hakkında önemli bilgileri bünyesinde barındırıyor. Türker İnanoğlu “Türk Sinemasında 50.Yıl” Salonunda, İnanoğlu’nun 53 yıl boyunca mesleği ile ilgili almış olduğu ödüller, Erler Film’e ait afişler, set fotoğrafları, siyasilerle birlikte çekilen fotoğrafları da sergileniyor.

“Türvak Sinema Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı” müzesiyle ilgili Müze Müdürü Erol Şenel, Müze fikrinin Türker İnanoğlu Vakfı’nın kurulmasıyla birlikte başladığını, vakfın kuruluş amaçları arasında Erler Film’in 50 yıllık birikimi ile Türker İnanoğlu’nun elinde bulunan objelerin ve belgelerin dağılmaması için böyle bir çalışma yaptıklarını ifade etti.

Sinema ve televizyon sektöründe yetişmiş personel açığına yanıt vermek için “Sinema Televizyon Eğitim Merkezi”ni kurduklarını anlatan Şenel, şöyle konuştu: “Bunu uygulamalı yaptığımız için 11 yılda 900’ü aşkın mezunumuzu bu sektöre kazandırdık ve açığı kapattık. Onları okuturken bir yandan da kendilerini geliştirici eğitim vermek durumundaydık.

Kapsamlı bir kitaplık kurduk. Şimdi sanat, kültür, edebiyat ve sinema sektörünü anlatan kitaplardan oluşan kitaplığımız da bu binamızda hizmet veriyor. Çevremizden ve sanat camiasından gördüğümüz destekle Türkiye’de şimdiyle kadar yapılmamış olan bir müze kurmaya karar verdik. 1999 yılında aldığımız bu kararı uygulamaya koyduk ve müzemizi 2001 yılı şubat ayında Kavacık’ta açtık. Kavacık çok bilinen bir yer olmadığından 11 yıl sonra müzemizi Beyoğlu’na taşımaya karar verdik. Beyoğlu, İstanbul’un en hareketli yeri olduğundan müzemizin kuruluş amacına daha çok hizmet edeceğine inanıyoruz. Şu anda müzemizi ziyaret edenlerden herhangi bir ücret almıyoruz. Ancak daha sonraki zamanlarda vakfımıza da katkı sağlaması amacıyla az bir ücret almayı planlıyoruz.”

Türk sinema tarihinin cansız şahitleri olan kamera, stüdyo ve laboratuvar cihazları, afiş ve broşürleri bütün ayrıntılarıyla incelemek için Beyoğlu’ndaki müzeyi ücretsiz gezebilirsiniz…

on5yirmi5.com