İki Dil Bir Konser!..

Kitap
Haber: Hüseyin Güneş Fotoğraf galerisine ulaşmak için bu linki kullanabilirsiniz. İstanbul 2010 Kültür Başkenti’nin kapanış etkinlikleri kapsamında Erkan Oğur, Aynur Doğan ve İsmail Hakkı Demirc...
EMOJİLE

Haber: Hüseyin Güneş

Fotoğraf galerisine ulaşmak için bu linki kullanabilirsiniz.

İstanbul 2010 Kültür Başkenti’nin kapanış etkinlikleri kapsamında Erkan Oğur, Aynur Doğan ve İsmail Hakkı Demircioğlu Harbiye Kongre Merkez’inde birlikte sahne aldılar.

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt, Ahmet Hakan, Rasim Ozan Kütahyalı, Ece Temelkuran’nın yanı sıra gazetecilerin ve sanat dünyasından birçok ünlü ismin katıldığı konsere İstanbulluların da yoğun bir ilgisi vardı.

Konseri izlemeye gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, "Bu Türkiye’nin zenginliği ve güzelliği bizim kültürel çeşitliliğimiz. Türkiye’nin Kürtlerin Türklerin bir arada yoğurduğu bir kültürü ve bir arada seslendiriliyor olması, önceki yıllardan farklı olarak Demokratikleşme süreci ile birlikte bunların ifade edilmesi Türkiye’nin geldiği düzeyi göstermesi açısından önemli. Türkçe de Kürtçe de hepsi bizim." şeklinde konuştu.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt konser öncesi on5yirmi5.com’un sorularını cevapladı.

İstanbul 2010 Avrupa Başkenti Ajansı’nın Türkçe ve Kürtçe’nin bir arada seslendirileceği konser hakkında neler düşünüyorsunuz?

Bu bir halk müziği konseri olacaktır. İstanbul 2010 kapanış etkinlikleri içinde yer almakta. Bu topraklarda halkın en çok sevdiği müziklerden biri bilindiği gibi Halk Müziğidir. Burada Türkçe ve Kürtçe türküler söyleyecek üç sanatçımız biraz sonra sahneye çıkacak. Ve gördüğünüz gibi çok yoğun bir ilgi var.

Burada farklı dillerin bir arada olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bir yandan Türkçe diğer yandan ise Kürtçe türküler seslendirilecek.

Kürtçe insanların anadilleri olduğu gibi rüya gördükleri bir dil, türkü söyledikleri bir dil. Ve bu topraklarda yüzyıllardır bu şekilde. Aynı sahneyi paylaşmalarında hiç bir sakınca yok. Türkiye bu anlamda algılarını değiştiren bir ülke konumundadır. Kardeşçe çıkıp türkü söyleyebilirler ve bizler burada hep beraber dinleyebiliriz. 

Bu konserle insanların algıları değişiyordur o zaman.

Bence öylede olması gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi dili Türkçe ama Anadolu’nun belli bölgelerinde de Kürtçe konuşan, az öncede dediğim gibi İnsanların Kürtçe rüya gördükleri ve türkü söyledikleri bir dil. Bizlerinde sevdiği uzun havaları ve türküleri söyleyen insanların diline saygı göstermemiz gerektiğiniz düşünüyorum.

Konserin ücretsiz olduğunun duyurulduğunu iddia eden ve biletleri olmadığı için içeri giremeyen bir grup Harbiye Kongre Merkezi önünde bu duruma tepki gösterdi. Konu hakkında açıklama yapan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt, "Biletler çok cüzzi miktarlarla satılıyordu. Ücretsiz olması için sınırsız yeriniz olmalı. Salon kapasitesini kontrol edebilmek için ücretli yaptık ama yoğun bir ilgi oldu. Dışarıda kalanları da içeri almaya çalışacağız. Ücretsiz değildi, tüm reklamlarda bunu yazdık." şeklinde konuştu.

Gecede Erkan Oğur, rahatsızlığı nedeniyle konsere katılamayan Neşet Ertaş için dinleyicilerden şifa dileklerinde bulunmalarını istedi. Erkan Oğur ve İsmail Hakkı’nın Türkiye’nin dört bir yanından seslendirilen türkülerinin ardından Aynur Doğan Kürtçe ve Türkçe türküleri seslendirdi. Harput yöresine ait "Mamoş" türküsünü Erkan Oğur, İsmail Hakkı ve Aynur Doğan birlikte seslendirdi.

Konsere katılan İstanbulluların Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu’nun seslendirdikleri türkülerle duygulu anlar yaşadı. Aynur’un hareketli Kürtçe türküleriyle hüzün yerini neşe bıraktı. Dinleyiciler hareketli türküler eşliğinde halay çektiler.

on5yirmi5.com