Kardeş ülke sergisi: Kore Kültür Pavilyonu’nda

Etkinlikler
Abdullah Güner’in haberi İstanbul-Gyeongju Dünya Kültür EXPO 2013, İstanbul’da birçok Kore etkinliğine ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri de Eminönü Meydanı’nda kurulan Kore Kültür Pavilyonu&#...
EMOJİLE

Abdullah Güner’in haberi

İstanbul-Gyeongju Dünya Kültür EXPO 2013, İstanbul’da birçok Kore etkinliğine ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri de Eminönü Meydanı’nda kurulan Kore Kültür Pavilyonu’ndaki sergi.

Eminönü Meydanı’nda kurulan Kore Kültür Pavilyonu’nda ziyaretçiler, Kore hakkında teknolojiden kültüre kadar birçok bilgiye sahip olabiliyor. Geçmişten günümüze gelen altın ayakkabı, altın takılar, çiniler, kilden yapılmış heykelcikler, kutsal emanetlerin saklandığı kutu ve Güney Kore için kutsal olarak bilinen çeşitli semboller yer alıyor. Bu sergide Kore kültürünün özellikleriyle tanışma imkânı buluyor tarihin sesine şahit oluyorsunuz. Geçmişin izlerini taşıyan yapıda teknolojik imkanlarla hazırlanan görseller ve müziklerle tarihi İpek Yolunu, bin yıllık Şilla Krallığı ve Türkiye- Kore dostluğunu farklı bir sergileme tekniği ile İstanbullularla buluşturuyor.

Kore Kültür Pavilyonu’ndaki sergide ilk önce sizi karşılayan Kore dansları ve müzikleri oluyor. 5 bölümden oluşan serginin ilk bölmünde sinevizyondan Kore hakkında kısaca bilgi veriliyor ve sergiye geçiş yapılıyor. İlk bölüm “Bağlar” başlığını taşıyor. Kore ve Türkçe’nin benzer kelimeleri ile Kore ve Türkiye’nin ortak yönlerini burada keşfediyorsunuz.


 

Hemen ikinci bölümün (Güzellik bölümü) başında, sol tarafta saraya ait özel eşyaların olduğunu görüyoruz. Altın ayakkabılar, kılıçlar, yemek kâseleri, Kore yarımadasındaki ilk kraliçe Shilla kraliçesi dikkat çeken eserler arasında… Sol tarafta ise Kral Seongdok’un çan sesi ile birlikte ihtişamlı Shilla kültürünün anlatıldığı görsel bir şov yer alıyor.

Üçüncü bölüm (Enerji)de ise Kore’nin gelişmesine katkı sağlayan ve geleceğin Koresi’ni şekillendirecek bilgi ve düşüncelerle, “vatanseverlik, birlik” gibi kavramlarla karşılaşıyorsunuz. Duvarlarda yer alan Korece sözlerin bizim atasözlerimize bu kadar benzemesi sizi şaşırtabilir.

Dördüncü bölüm (Heyecan)de ise bir robot gösterisi var. Serginin en eğlenceli belki de en güzel görsel şovu burada. Kore’nin ileri teknoloji ve Bilim Teknolojisinin kullanılarak kültürle harmanlandığı bu bölümde robot gösterisi izleyenleri heyecanlandırıyor. Robotlar yaptıkları danslarla ve Kore’ye ait duruşlarla kültürel bir öğreti imkanı sunuyor.

Beşinci son bölüm olan “Sevgi” bölümünde ise “Kardeş ülke, eski dostluğa yeniden şahit olmak” teması işleniyor. Kore Savaşı’na ait belgesel bir film ziyaretçilerin etkilendiği bölümler arasında. Kore Savaşı ve Dünya Kupası ile dostluğu artan iki ülkenin bitmeyen hikayesi anlatılıyor. Kore Savaşı’na katılmış, ya da başka ülkelere göç etmiş insanların anısını bu bölümde izliyorsunuz.

Son bölüme yaklaşırken kapıdan çıkmadan sizi karşılayan son bölümde fotoğrafınızı çekip notunuzu yazıyorsunuz. Bu sergide Kore’ye ait neler hissettiyseniz onları not düşebiliyor, ve mandalla iplere tutuşturuyorsunuz. Çektiğiniz fotoğraf bir havuzda birikiyor. Ve gelen diğer ziyaretçiler sizi görebiliyor. Kore dostu bir kişi olarak bu fotoğrafta yer buluyorsunuz.

Kore Kültür Pavilyonu’nda sergiye gelen gençlere hem sergi hem de Kore hakkında neler düşündüklerini sorduk.

Süleyman Esat Kurucan

Sergiyi gezerken gördüm ve merak edip geldim. Taş işlemeleri, giyimleri hepsi güzel. Kore kültürüyle ya da Kore filmleriyle ilgilenmiyorum ama onlar hakkında bildiğim tek şey dünyanın en hızlı internetini kullandıkları.

Esra Kurt

Kore kültürüne dizilerden dolayı az da olsa aşinayım. Bizimle yakınlıkları hoşumuza gidiyor. Bize benziyorlar. Mesela bir Fransız görsem görünüşünden dahi soğuk geliyor. ama Koreliler dizilerde gördüğüm gibi çok sıcaklar.

Sergi daha farklı olabilirdi. Mesela Korelileri göremiyorum burada. Onlar da olsaydı daha güzel olabilirdi.

Sümeyye Güngör

Kore dizilerini takip ediyorum. Biraz Korece de öğrendim. Kore kültürünü seviyorum. Müzikleri hoşuma gidiyor. Koreli müzik gruplarını takip ediyorum. Mesela kültür olarak dizilerinden biliyorum, birçoğu eve girerken ayakkabılarını çıkartarak giriyor. Onun dışında geleneksel baktığımızda birçok aile yer sofrasında yemek yiyor.  Geleneksel Kore filmlerinde bunu görebilirsiniz. Bunları seviyorum bize yakınlığı var. Bizim Türk dizilerine göre ailece izlenebilecek daha masum Kore dizileri var.

Kübra Uzun

Koreliler çok dikkat ediyorlar gelenek ve göreneklerine bu da çok hoşuma gidiyor. Sahip çıkıyorlar kültürlerine. Çok farklı kültürleri var, kendileri de çok tatlı oluyor. Kardeşim de çok seviyor, hatta Kore’ye çok gitmek istiyor. İnsanları çok sıcakkanlı, kendilerini sevdiriyorlar.

Kore Kültür Pavilyonu, Eminönü Meydanı’nda 22 Eylül tarihine kadar 10.30 – 21.30 saatleri arasında ziyaretçilere açık.

On5yirmi5