Faydalı Hayat son kez gösterilecek

Filmler
30. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde Uluslararası Yarışma heyecanı sürüyor. Altın Lale için yarışacak filmler bir bir görücüye çıkıyor. Federico Veiroj’un "Faydalı Hayat/ La V...
EMOJİLE

30. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde Uluslararası Yarışma heyecanı sürüyor. Altın Lale için yarışacak filmler bir bir görücüye çıkıyor. Federico Veiroj’un "Faydalı Hayat/ La Vida Util" filmi de bunlardan biri. Yönetmenin 2008 yapımı Acne’nin ardından çektiği ilk uzun metrajlı filmi olan Faydalı Hayat, 2010 San Sebastiyan Mansiyon Ödülü sahibi ve Uruguay’ın Oscar adayı. 2010 Uruguay-İspanya yapımı olan film, sinema aşkı ile yağrulmuş bir yalnızlık hikayesi.

İŞSİZ VE NEFESSİZ KALMAK

Film, bir sinemada sinema programcısı ve teknisyen olarak çalışan Jorge’un hayatından bir kesit sunuyor. İşini ciddiye alan ve çok seven Jorge, 25 yıldır aynı sinemada çalışmaktadır. Orta yaşlardaki Jorge evlenmemiştir ve hayatında biri yoktur. Anne babasıyla birlikte yaşar fakat zamanın çoğunu sinemada geçirir. Teknik işlerden depo sorumluluğuna, konuk ağırlamaktan salondaki koltukların kontrolüne kadar her türlü işle ilgilenir. Üstelik radyoda da sinematek ile ilgili bir program yapar. Sinema neredeyse hayatının tümünü kaplamıştır. Her şey 25 yıldır olması gerektiği gibi akıp giderken birgün sıradışı birşey olur. Sinemateke destek veren vakıf, zarar ettiği gerekçesiyle sinemadan desteğini çeker. Sinemanın kepenkleri iner, Jorge işsiz kalır. Ve asıl film bundan sonra başlar. Jorge sadece işsiz değil adeta hayatsız kalmıştır. Nefes almak için çareler arar. Sokak onun için keşfedilmeyi bekleyen yeni bir mekandır. Ama bu yeni mekanda zaman nedense bir türlü akmak bilmez. Dışarıdaki dünyaya uyum sağlamak, bir birey olmak, tekar işe yaramak, faydalı olmak ne kadar da zordur.

ARAYIŞ VE UYUM SANCILARI

Faydalı Hayat’ın, yabancılaşmayı yakınen yaşayan modern bireyi derinden etkileyecek pek çok sahnesi var. Özellikle filmin ikinci yarısındaki arayış ve uyum sancılarını aktaran bölümler buna en iyi örnek. Elinde valiziyle sokak ortasın karşıdan karşıya geçmek için dakikalarca bekleyen Jorge’nin, bir yerlere yetişmek için koşuşturan insanlara bakıp aynı hızla karşıya geçmesi, bir cesaretle aradağı arkadaşıyla buluşma saatine kadar, vakit geçirmek için merdivenlerde inip çıkması hatta merdivenlerle dans etmesi, yine faydalı olmaya çalışarak havuzdaki balığa yem vermesi ve bahçıvanın buna kızması… Yani Faydalı Hayat tam bir festival filmi. Anayurt Oteli benzerliğiyle dikkat çeken yapım, siyah-beyaz olarak kaydedilmiş ve bu sayede aktarmak istediği duyguyu etkileyici bir biçimde aktarabiliyor.

Filmde Jorge Jellinek, Manuel Martinez Carril ve Paola Venditto rol alıyor. 67′ dakikalık İspanyolca; İngilizce ve Türkçe altyazılı Faydalı Hayat, bugün saat 16:00’da Rexx’te izlenebilir.

Ortak yapımlar için ‘Köprüde Buluşmalar’

İstanbul Film Festivali kapsamında bu yıl altıncısı düzenlenen ve sinema profesyonellerinden büyük ilgi gören Köprüde Buluşmalar Platformu, Avrupa ve Türkiye’den yapımcı, yönetmen, senarist ve kurum temsilcilerini bir araya getirip yeni uzun metraj projelerinin ilk uluslararası sunumunun yapılması için olanaklar sağlamaya devam ediyor.

SEMİNER BUGÜN

16 Nisan’a dek sürecek olan platform kapsamında Film Geliştirme Atölyesi, Türkiye-Almanya Ortak Yapım Film Geliştirme Fonu proje duyurusu ile Türkiye-Fransa Ortak Yapım ve Türkiye-İtalya İşbirliği Görüşmeleri’nin yanı sıra, uluslararası fonlar, atölyelerin tanıtımlarının yapıldığı ve ortak yapım-dağıtım konularının konuşulduğu Köprüde Buluşmalar Semineri de gerçekleştirilecek. Köprüde Buluşmalar Semineri, Türkiye sinemacılarını film endüstrisinin başrol oyuncularıyla bir araya getirmeye devam ediyor. Bugün Fransız Kültür Merkezi’nde yapılacak seminer, aralarında CNC Başkanı Eric Garandeau, CNC ortak yapımlar sorumlusu Julien Ezanno, Üç Maymun filminin yapımcısı Zeynep Özbatur Atakan ve Fransız ortak yapımcısı Stéphane Parthenay ile TRT Genel Müdür yardımcısı Zeynel Koç’un da bulunduğu konuşmacılarla, "Türkiye-Fransa Ortak Yapım ve Dağıtım" paneliyle başlayacak.

İstanbul Film Festivali Köprüde Buluşmalar Platformu, 30. yılında bir ilke imza atarak, Medienboard Berlin-Brandenburg ve Hamburg Schleswig-Holstein film fonlarının işbirliğiyle Türkiye-Almanya Ortak Yapım Film Geliştirme Fonu’nu hayata geçiriyor. Fon, toplam 150.000 Euro bütçesiyle çekimine henüz başlanmamış tüm Türkiye-Almanya ortak yapımlarına açık. [Yeni Şafak]