Türkiye’nin En İyi 10 Üniversitesi

Üniversiteler
İşte Türkiye’nin En İyi 10 Üniversitesi… Türkiye’de her geçen gün yeni bir üniversite açılıyor. Yeni üniversitelerin açılması eğitimin yaygınlaşması için sevindirici bir durumken başka bir yandan da e...
EMOJİLE

İşte Türkiye’nin En İyi 10 Üniversitesi…

Türkiye’de her geçen gün yeni bir üniversite açılıyor. Yeni üniversitelerin açılması eğitimin yaygınlaşması için sevindirici bir durumken başka bir yandan da eğitimde kalite konusunu karşımıza çıkarıyor. Üniversite sınavına girdiniz ve başarılı bir sonuç aldınız. Şimdi de sıra iyi bir üniversite seçmekte. Peki Türkiye’nin iyi eğitim veren üniversiteleri hangileri?

Bu sorunun cevabını bulmak için ufak bir araştırma yaptığınızda bu sıralamanın birçok değişkene göre farklılık gösterdiğini görebilirsiniz. Kimi en iyi üniversite listesini hazırlarken üniversitenin yaptığı yayın sayısını dikkate alıyor, kimisi öğrenci başına düşen öğretim üyesi sayısı, üniversitenin kütüphane ve bilgisayar altyapısını… Ayrıca tıp fakültesi olan olmayan, devlet ve vakıf üniversitesine göre sıralanmış listeler de yok değil. Sıralama listelerinin ilk 10′unda yer alan üniversitelerin sıralamaları değişse de, her listede hemen hemen aynı üniversiteler yer alıyor.

2011 yılında ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulan URAP (University Ranking by Academic Performance) Laboratuvarında yürütülen çalışma ile ”Üniversitelerin Akademik Performansa Dayalı Genel Sıralaması” saptandı. Buna göre Türkiye’de 125 üniversite ”Makale sayısı, öğretim üyesi başına düşen makale sayısı, atıf sayısı, öğretim üyesi başına düşen atıf sayısı, toplam bilimsel döküman sayısı, öğretim üyesi başına düşen toplam bilimsel döküman sayısı, doktora öğrenci sayısı, doktora öğrenci oranı, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı” olmak üzere toplam 9 kritere göre sıralandı.
İşte biz de bu çalışmadan hareketle farklı kriterlere göre oluşturulmuş listelerde ilk ona girmiş olan üniversiteleri tekrar sıraladık. İşte Türkiye’nin En İyi 10 Üniversitesi…

1. ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

ODTÜ’de 3’ü uluslararası ortak program olmak üzere 40 lisans programının yürütüldüğü 5 Fakülte, 97 yüksek lisans ve 62 doktora programının yürütüldüğü 5 Enstitü, İngilizce eğitimi veren Yabancı Diller Yüksek Okulu faaliyet göstermektedir. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’na bağlı 13 lisans programı yürütülüyor.

2007-2008 akademik yılında yaklaşık 4,500’ü yüksek lisans, 2,700’ü doktora öğrencisi olmak üzere 23,000’i aşkın öğrencinin kaydı yapıldı. Bu öğrencilerin yaklaşık yüzde otuzu yüksek lisans programlarına kaydoldu. Her yıl, 80 farklı ülkeden belirli bir akademik dereceye sahip 1,500’den fazla öğrenci ODTÜ’ye devam ediyor.

ODTÜ, Türkiye’nin rekabeti yüksek sayılı üniversitelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Her yıl ülke çapında yapılan Üniversite Giriş Sınavları’na giren en yüksek puanlı 1000 öğrencinin 1/3’ünden fazlası ODTÜ’yü tercih ediyor. ODTÜ’de öğrenim görme talebi çok yüksek olduğundan, ODTÜ’nün pek çok bölümü, Üniversite Giriş Sınavı’na giren yaklaşık bir buçuk milyon öğrenciden sadece en üstteki yüzde üçlük dilime girebilenleri kabul ediyor. ODTÜ öğrencilerinin yüzde kırktan fazlası yüksek lisansa devam ediyor.

ODTÜ’nün kampus alanı 45.000 dekar (4500 hektar), orman alanı ise 30.430 dekar (3043 hektar) büyüklüğünde olup ve Ankara’nın merkezinden 20 km uzaktaki Eymir Gölü’nü de içine alıyor. ODTÜ öğrencileri, bu gölde yapılan kürek sporu faaliyetlerinden, balık avlama ve piknik olanaklarından ve çeşitli etkinliklerden yararlanabiliyorlar. ODTÜ’nün ana kampusundan ve şehirdeki belli merkezlerden buraya otobüs seferleri mevcut.

2. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

Hacettepe Üniversitesi’nin Fakülte, Enstitü ve Yüksekokulları Sıhhiye, Beytepe, Beşevler, Polatlı ve Bala olmak üzere 5 yerleşkede bulunuyor. Ana yerleşkelerden Ankara şehir merkezinde olan Sıhhiye Yerleşkesi 210.238 m2’lik, Beytepe Yerleşkesi ise 5.877.628 m2’lik alan üzerinde kurulmuştur.
13 Fakülte, 13 Enstitü, 2 Yüksekokul,1 Konservatuar, 6 Meslek Yüksekokulu, 41 Araştırma ve Uygulama Merkezi bulunan üniversitede toplam 27 bin 999 öğrenci eğitim görürken, 3 bin 495 akademik personeliyle hizmet veriyor.

Türkçe eğitimin yanı sıra İngilizce, Fransızca ve Almanca eğitimin de verildiği Hacettepe Üniversitesi ülkemizin önde gelen üniversitelerden biri olarak bilim, teknoloji ve sanat alanlarında toplumsal kalkınmaya ve evrensel değerlere katkılarını sürdürüyor.

3. BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ

1863’ten gelen deneyimi ve birikimi ele Türkiye’nin en köklü öğretim geleneğine sahip Boğaziçi Üniversitesi’nin birçok binası, doğusunda sınır olarak Boğaziçi ve Rumelihisarüstü tarihi kalesine sahip olan Güney Kampüs’te yer alıyor. Bu kampüste üniversitenin en eski binaları bulunuyor. Kuzey Kampüs, Hisar Kampüs ve Uçaksavar Kampüsü üniversiteye yeni katılan olanakları içeriyor. Boğazın Asya kıyısında bulunan 5. kampüs, tarihi, ulusal sismik istasyonlar ağının merkezi ve üniversitenin ünlü araştırma merkezi Kandilli Rasathanesine ev sahipliği yapıyor. Altıncı kampüs, Sarıtepe Kampüsü, Karadeniz kıyılarında ve kuzey ve güney kampüslerin kuzey batısında, 34 km uzaklıkta bulunuyor.
Boğaziçi Üniversitesi, her yıl Üniversite Seçme Sınavları’nda ilk 1000’e giren öğrencilerin en fazla tercih ettiği üniversitelerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Yaklaşık 150 yıllık akademik geleneği ile Boğaziçi Üniversitesi toplum sorunlarına ve gereksinimlerine eğilerek bunlara çözüm bulacak özgür düşünceli, araştırmacı, kendine güvenen, önyargısız, topluma saygılı ve girişimci bireyler yetiştirmeyi hedefliyor.
4 Fakülte, 2 Yüksekokul, 6 Enstitü, 17 Araştırma merkezi ve 28 bölümüyle toplamda 12 bin 297 öğrenciye sahip Boğaziçi Üniversitesi’nde 930 akademik personel hizmet veriyor.

4. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

İstanbul Üniversitesi’nde yaklaşık 55 bin öğrenci lisansüstü, lisans ve ön lisans eğitimi görürken, 5 bin akademik personel hizmet veriyor. İstanbul Üniversitesi ve sektör işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmalar, öğrencilere derslerle aktarılıyor. Böylece öğrencilerin kuramsal bilginin yanı sıra uygulama aşamasını da öğretim üyelerimizden doğrudan öğrenmesi sağlanıyor.

Fakülte bünyelerinde kurulan yaklaşık 100′ün üzerinde öğrenci kulüplerinde öğrencilerimiz çalışmalarını sürdürebilecekleri gibi; Ögrenci Kültür Merkezi (ÖKM)’de de, ilgi duydukları alanlarda kulüplere katılabiliyor.

ÖKM bünyesinde Sinema, Tiyatro, Resim, Ebru, Müzik, Edebiyat, Halkbilim, Dil gibi şu anda 13 kulüp bulunuyor.
İstanbul Üniversitesi, İstanbul’un çeşitli semtlerinde bulunan dokuz kampüsünde 17 fakültesi ve 12 yüksekokulu ile çok çeşitli alanlarda eğitim-öğretim vermeye devam ediyor.

5. ANKARA ÜNİVERSİTESİ

Türkiye Cumhuriyeti’nin Anadolu’da kurduğu ilk üniversitesi olan Ankara Üniversitesi’nde 14 fakülte, 3 yüksekokul, 9 meslek yüksekokulunda ve devlet konservatuvarında ön lisans ve lisans düzeyinde eğitim yapılıyor. Lisansüstü eğitim üniversiteye bağlı 13 enstitü bünyesinde sürdürülüyor. Çok geniş yelpazeye yayılan 32’yi aşkın ön lisans, 105’i aşkın lisans programı bulunuyor. 17 Kasım 2011 itibari ile Ankara Üniversitesi’nde 3 bin 599 ön lisans ve 31 bin 790 lisans öğrencisi vardır. İsteyen öğrenciler ilk yıl yabancı dil hazırlık sınıfına devam edebiliyorlar. Öğretim üyesi sayısı bakımından ise Ankara Üniversitesi’nde 1153 profesör, 302 doçent, 310’i yardımcı doçent olmak üzere toplam 1765 öğretim üyesi görev yapıyor. Öğretim üyelerinin yanı sıra yardımcı öğretim elemanlarının toplam sayısı 1595’dir ve dağılımı öğretim görevlisi (119), uzman (165) okutman (275), ve araştırma görevlisi (1036) şeklindedir.

Ankara Üniversitesi’nde öğrenciler sinema, gezi, çevre, genç girişimciler, briç, finans, alternatif medya topluluğu gibi 39 öğrenci topluluğu ile sosyal ve kültürel etkinliklere katılabiliyor.

6. GAZİ ÜNİVERSİTESİ

Başkentin merkezinde yer alan üniversite olan Gazi Üniversitesi Türkiye’nin köklü önde gelen lider üniversitelerinden biri olarak karşımıza çıkar. Nitelikli akademik kadroya sahiptir. Gazi Üniversitesi öğrencilerine çift anadal ve yandal programları ile iki diploma, sertifika, yurtdışında eğitim görme alma şansı sunuyor.

Gazi Üniversitesi bilimsel yayınlarda uluslararası başarı sıralamasında üst sıralarda yer alan bir üniversite olarak karşımıza çıkıyor.

Ankara’da Beşevler, Emek ve Maltepe olmak üzere üç ayrı kampusa sahip olan Gazi, eğitim ve öğretime verdiği önemi gözler önüne seren Gazi Üniversiteisi 50 bini aşan öğrenci sayısı ve 3 bini geçen öğretim elemanı sayısı öğrenci başına düşen öğretim elemanı sayısında dünya, ortalamasını yakalayabilmiştir. Eğitimden, iletişime, güzel sanatlardan mühendisliğe, spordan ormancılığa, tıptan eczacılığa, diş hekimliğinden fen edebiyata, iktisada kadar birçok fakültesiyle Gazi, Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden birisidir.

1982 yılında (Ankara] kurulan Gazi Üniversitesinde şu anda ise toplam 15 Fakülte, 4 Yüksekokul, 9 Meslek Yüksek Okulu ve 6 Enstitü ile toplam 34 yükseköğretim birimi eğitim veriyor. Bunun yanı sıra bünyesinde 35 Araştırma Merkezi bulunuyor. Gazi Üniversitesi geniş Akademik Personel Kadrosu, öğrencileri ve fiziksel kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden biridir.

7. İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), teknik öğretimde 238 yılı aşan parlak geçmişi, çağdaş eğitim ortamı, güçlü akademik kadrosuyla Türkiye’de mühendislik ve mimarlık öğretimi ile özdeşleşmiştir. Şehir merkezinde konumlanmış 4 kampüsü bulunan İTÜ 13 fakülte ve 6 enstitü ile hizmet veriyor. 25 binden fazla öğrenciye sahip olan üniversitede 430’u profesör olmak üzere 2 bin 200 öğretim elemanı bulunuyor. Gelişmiş laboratuvar imkanları sayesinde öğrencilerin araştırma projelerine aktif katılımı sağlanıyor. Yüzde 100 ingilizce eğitimin verildiği İTÜ’de 7 gün 24 saat kütüphane hizmeti veriliyor.

İTÜ, İstanbul’daki konumu ve sosyal yaşam olanakları ile sürekli gelişen kampüslerinde öğrencilere benzersiz bir üniversite-şehir deneyimi fırsatı sunuyor. Üniversite içerisinde ve Arı Teknokent bünyesindeki firmalarda yarı zamanlı iş imkanları öğrenciyi iş yaşamına hazırlıyor.

İstanbul’da konumlanmış beş kampüsüyle öğrenci yurtları, fakülteleri ve sosyal yaşam alanlarıyla öğrencilerine kaliteli eğitim veren İTÜ’nin tam olimpik kapalı yüzme havuzu ve 6 bin 500 kişi kapasiteli bir stadyumu da bulunuyor.

8. MARMARA ÜNİVERSİTESİ

Marmara Üniversitesi, Türkiye’nin bilimsel birikimine 125 yıllık tarihiyle 2 bin 900 civarında seçkin öğretim elemanı ve 51 bine yaklaşan öğrenci sayısıyla ülkemizin, en büyük kenti olan İstanbul’dan katkıda bulunmaya çalışan önemli, Türkiye’nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biridir. Dört dilde eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, Mühendislik, Tıp, Eczacılık ve Diş Hekimliği Fakülteleri’ni bünyesinde toplayan Marmara Üniversitesi, bu özelliği ile Türkiye’nin tek polyglod (çok dilli) Üniversitesi’dir.

Marmara Üniversitesi’nde 567’si profesör, 222’si doçent, 581’i yardımcı doçent, 230’u öğretim görevlisi, 981’i araştırma görevlisi, 17’ü okutman, 69’u uzman olmak üzere toplamda 2 bin 831 öğretim elemanı hizmet vermektedir.

Göztepe, Haydarpaşa, Bağlarbaşı, Anadolu Hisarı, Nişantaşı, Bahçelievler, Acıbadem ve Kartal olmak üzere İstanbul’un çeşitli yerlerinde 8 kampüsü olan Marmara Üniversitesi’nin hafta sonları öğrencilere yönelik olarak ücretsiz düzenlediği spor faaliyetleri bulunuyor. Bu faaliyetler; Basketbol , Voleybol , Satranç ,Masa Tenisi , Tenis , Dans , Fitness , Tae-Bo ,Dağcılık gibi dallardan oluşuyor.

9. EGE ÜNİVERSİTESİ

56 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Ege Üniversitesi Türkiye’nin 4., Ege Bölgesi’nin 1.sırada kurulan üniversitesidir. Leiden Üniversitesi kriterlerine göre dünyanın en iyi bin üniversitesinden biri olan Ege Üniversitesi dünyanın en iyi 500 üniversitesine Türkiye´den giren 9 üniversite arasında yer alır. 3 bin 192 öğretim elemanından oluşan deneyimli kadrosu ile 4 bin idari çalışanı, 45 bini aşan öğrencisiyle dev bir kampüs-kente sahiptir. 500 eğitim ve araştırma laboratuvarı ile uygulamalı eğitime önem veren üniversite alışveriş merkezleri, öğrenci yurtları, spor tesisleri, bankaları, postaneleri, kafeleri ve restoranları ile her türlü ihtiyaca cevap veren kampüs üniversitesi niteliğini taşıyor.

Yıl boyunca devam eden çok sayıda bilimsel ve sosyal toplantıların yapıldığı kültür merkezleri ve konferans salonlarına sahip Ege Üniversitesi 72 öğrenci topluluğunun faaliyetleri ile öğrencilere renkli bir sosyal yaşam sunuyor.

10. KOÇ ÜNİVERSİTESİ

Koç Üniversitesi, kar amacı gütmeyen bir vakıf üniversitesi olarak kuruldu. 1993 yılında İstinye’de bulunan geçici kampüsünde eğitime başlayan Koç Üniversitesi, 2000 yılında Rumeli Feneri’ndeki yeni ve daimi kampüsüne taşındı.

İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk ve Tıp Fakülteleri ve Hemşirelik Yüksek Okulu ile eğitime hizmet etmekte olan Koç Üniversitesi, 22 lisans, 23 yüksek lisans ve 13 doktora programı ile Türkiye’de ve dünyada bilimin gelişmesine katkıda bulunuyor.
4 bin 400 öğrencisi ve 400 akademik personeliyle hizmet veren Koç Üniversitesi 72 araştırma laboratuvarıyla 226 araştırma projesine imza attı. Ayrıca 4 stadyum büyüklüğündeki kampüsüyle ve 2 bin 200 kişilik yurt kapasitesiyle öğrencilerine hizmet veriyor.

Üniversite kampüsünde kültür, sanat, toplum ve spor faaliyetlerinin yoğun olarak gerçekleştirildiği öğrenci kulüp odaları yer alıyor.