Mahsur Kalan Astronotlar Dünyaya Döndü

Dünya Hali
Uluslar arası Uzay İstasyonu’na (UUİ) lojistik malzeme taşıyan Rus uzay uydusu Progress M-13M’in 24 Ağustos’da düşmesinin ardından uzaydan dönüşleri geciken üç astronot Kazakistan...
EMOJİLE

Uluslar arası Uzay İstasyonu’na (UUİ) lojistik malzeme taşıyan Rus uzay uydusu Progress M-13M’in 24 Ağustos’da düşmesinin ardından uzaydan dönüşleri geciken üç astronot Kazakistan’a indi. İniş sırasında birkaç dakika iletişimin kesilmesi Moskova dışında bulunan Uzay Kontrol Merkezi’nde yürekleri ağızlara getirirken, inişin planlanandan yarım saat önce gerçekleştiği kaydedildi.

NASA astronotu Ron Garan, Rus astronotlar Andrey Borisenko ve Aleksander Samokutyayav’i taşıyan Soyuz TMA-21 uzay aracı Kazakistan’ın Jezkazgan kentinin 150 kilometre güney doğusuna güvenli bir iniş gerçekleştirdiği belirtildi. 164 gün uzayda kalan üç astronotun 8 Eylül’de dünyaya dönmeleri planlanıyordu.

UUİ’de kalan NASA’dan Michael Fossum, Japonya’dan Satoshi Furukawa ve Rusya’dan Sergey Volkov’un da 22 Kasım’da dönüşleri gerçekleşecek. Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) 12 Kasım olarak belirlenen uzay uçuşunun 14 Kasım’a ertelendiğini duyurmuştu.

Uzay Kontrol Merkezi’nden yapılan açıklamada, "Uzay aracı başarılı bir şekilde inişini gerçekleştirdi. Astronotların sağlık durumları da çok iyi. İnişin yapıldığı alanda hava şartları da çok güzel" denildi. Progress M-12M uzay gemisini taşıyan Soyuz-U roketi fırlatıldıktan 5,5 dakika sonra infilak etmişti. Roketin üçüncü fırlatma aşamasında motorunun arızalanması nedeni ile düştüğü kaydedilmişti. Kazakistan’ın Baykonur uzay üssüne trenle ulaşan yeni uzay gemisi Progress M-13M testlere başladı.

1972’den bu yana 130 başarılı uçuş gerçekleştiren kargo gemisinin düşmesi Rusya uzay endüstrisi açısından büyük kayıp olarak değerlendiriliyor. Express AM-4 telekomünikasyon uydusu 18 Ağustos’da roketten ayrıldıktan sonra uyduya yerleşememiş ve iletişim kopmuştu. Atlantis’in devre dışı kalmasının ardından Rusya ABD ile imzaladığı anlaşma çerçevesinde 4 yıl boyunca kargo hizmetlerini verecek ve karşılığında da 1 milyar dolar ücret alacak.

cihan