Mısır’da milyonlar sokağa döküldü

Şehirler
Eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’e verilen müebbet (25 yıl) hapis cezasını hafif bulan ve Mübarek ile oğullarının yeniden yargılanmasını isteyen muhalifler, ülke genelinde meydanlara inerek göst...
EMOJİLE

Eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’e verilen müebbet (25 yıl) hapis cezasını hafif bulan ve Mübarek ile oğullarının yeniden yargılanmasını isteyen muhalifler, ülke genelinde meydanlara inerek gösteri yapacak.

GALERİYE GİTMEK İÇİN TIKLAYIN…

Gösterileri başta Müslüman Kardeşler olmak üzere birçok siyasi grup ve hareket destekliyor.

Öğlen saatlerinde 40 dereceyi bulan hava sıcaklığının etkisini yitirmesiyle Tahrir Meydanı’na gelmeye başlayan göstericiler, iktidarda bulunan askeri yönetimi zorlayarak Mübarek’in yeniden yargılanmasını sağlamaya çalışacak.

Sol ve liberal görüşe mensup onlarca hareket ve grup gösterilere katılarak, Mübarek’in özel yetkili mahkemede yeniden yargılanması, davanın savcısının görevden alınması, sivil cumhurbaşkanlığı konseyi oluşturulması ve eski rejimin son Başbakanı Ahmet Şefik’e siyasi kanunun uygulanması gibi isteklerini dile getirecek.

Bu arada, ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye ile Süveyş, Beni Süef, İsmailiye ve Asvan’da da protestocuların alanları doldurmaya başladığı belirtiliyor.

Mısır’daki 30 yıllık yönetiminin ardından, halk ayaklanmasıyla görevlerini orduya devrederek istifa etmek zorunda kalan eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, olaylar sırasında göstericilerin öldürülmesi için güvenlik kuvvetlerine talimat vermek suçlamasıyla yargılandığı Kahire Ağır Ceza Mahkemesi’nden müebbet hapis cezası almıştı.

Bu kapsamda, ülkenin en büyük siyasi grubu olarak kabul edilen Müslüman Kardeşler, devrimin tamamlanması için meydanlara inme kararı almıştı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda elenen bağımsız aday Abdülmunim Ebu El Futuh, Karame (Onur) Partisi Lideri Hamdin Sabbahi, bağımsız aday Selim El Avva, gösterilere destek vereceklerini ve meydana gidereceklerini açıklamıştı.

Hürriyet ve Adalet Partisi’nden cumhurbaşkanı adayı olan Muhammed Mursi de Tahrir Meydanı’na gideceğini söylemişti.

Meclis seçimlerinden ikinci büyük güç olarak çıkan Selefi Nur Partisi de Tahrir Meydanı’nda yapılacak gösterilere destek vereceğini duyurmuştu.

Mısır’da iktidarda bulunan Yüksek Askeri Konsey, Mübarek’in yargılanma süreci ve mahkemeden çıkan cezayla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.